Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy to mozliwe zeby rozrzad chcial wymiany?

Gość ynio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No raczej nie, ale Cytryna C3 moich znajomych

Feeeeeee, już samym porównaniem robisz krzywdę swojej Almerce ;)

Jakbym śmiał! :) Nie porównuję tych aut, podałem tylko przykład tej nieprzyjemnej strony posiadania auta, nawet nowiutkiego, zastanawiając się jednocześnie czy i ewentualnie kiedy spotka mnie to w mojej Almerze.

Ale chyba nie mam czym się martwić :)

Eee tam "stanie" na trasie. Widział ktoś kiedyś kogoś kto grzebał na poboczu w n15?

:) no ja wiem cos o niezawodnosci :P przejechalem 400km na zjechanym sprzegle :D

(musialem...) ynio po mikrospocie widizal jakie kopyto ma moja almera z tym sprzeglem:P

maks bylo 3000obr i maks bieg to 4 jak sie z gorki rozpedzilem :D

po rozebraniu sprzegla okazalo sie ze tarcza byla zjechana do blachy a docisk wytarty na okolo 2-3mm :shock: :) ale nie utknalem w trasie :)

a porownac moge do vw polo ktore mnie chcialo zabic :P, przy 80km/h w zakrecie pekl pasek rozrzadu (brak wpsomagania hamulcy i kierownicy :|) polecial bym na drzewo gdyby nie refleks i opanowanie recznego :/ a pasek polecial po.... 30 000 km :|:| (polo to nowka z salonu)

no wiec wczoraj odbralem fure.

zmieniony komplet rozrzadu na oryginalnych lancuchach (w tym zimering itp), czujnik cisnienia oleju, olej.

Wyczyszczona przepsutnica jak rowniez miska olejowa i okolice.

Samochod teraz to igła. i mam nadzieje ze taki bedzie caly czas. zadnego spadania z obrotow gdy sprzeglo, zadnego szarpania, zadnego rzezenia, chrobotania. wazne ze tez gaz sie nie przytyka gdy rozgrzany.

az chce sie jezdzic :)

koszt nie maly, bo wsz razem 1350zl ale warto. samochod zdrowy :)

• 10 miesięcy temu...
Gość almerkaN16

Nie wiem czy ktoś z was miał podobne objawy i co to może być. Jeśli wieceie co to jest proszę o pomoc. Jak odpalam zimny silnik 1.8QG (po nocy) przez ok 1 sekundy słychać jakby pisk - zgrzyt który zaraz ustaje. Jeszcze się nie zdarzyło aby się powtórzył w ciągu dnia więc w warsztacie nic nie stwierdzili. Mam obawy cze to nie rozrząd (silnik ma niby 98 tys przebiegu ale kupiłem używany więc nigdy nie wiadomo?) Dodatkowo bierze tochę oleju (trochę za dużo jak na mój gust) ok 250 ml/1000km. Czy warto rozbierać i sprawdzać pierścienie olejowe czy można tak dalej jeździć?

Nie wiem czy ktoś z was miał podobne objawy i co to może być. Jeśli wieceie co to jest proszę o pomoc. Jak odpalam zimny silnik 1.8QG (po nocy) przez ok 1 sekundy słychać jakby pisk - zgrzyt który zaraz ustaje. Jeszcze się nie zdarzyło aby się powtórzył w ciągu dnia więc w warsztacie nic nie stwierdzili. Mam obawy cze to nie rozrząd (silnik ma niby 98 tys przebiegu ale kupiłem używany więc nigdy nie wiadomo?) Dodatkowo bierze tochę oleju (trochę za dużo jak na mój gust) ok 250 ml/1000km. Czy warto rozbierać i sprawdzać pierścienie olejowe czy można tak dalej jeździć?

spoko... mam to samo w n15. po nocy (jak jest wilgoc), najpewniej to sie lekko slizga pasek na alternatorze i stad ten pisk :)

rozrzad to raczej bys mial stale dzwonienie a nei tylko przy odpaleniu. co do zuzycia oleju to niech sie wypowiedza szpece od n16. mi to nie wydaje sie jakos duzo.... szczegolnie jesli jezdzisz czesto na wysokich obrotach

Gość almerkaN16

spoko... mam to samo w n15. po nocy (jak jest wilgoc)' date=' najpewniej to sie lekko slizga pasek na alternatorze i stad ten pisk :)

rozrzad to raczej bys mial stale dzwonienie a nei tylko przy odpaleniu. co do zuzycia oleju to niech sie wypowiedza szpece od n16. mi to nie wydaje sie jakos duzo.... szczegolnie jesli jezdzisz czesto na wysokich obrotach[/quote']

dzięki trochę mnie uspokoiłeś bo naczytałem się o rozrzadzie braniu oleju i prawie miałem wizję generalnego remontu.

• 1 rok później...
Gość majchrzok

witam was:) czytam juz kilkanascie tematow na ten temat klekotania i nadal nie wiem do konca co to jest. mam primere 1,6 z 2000r. z licznikowym przebiegiem 178tys km. moj problem wyglada tak, ze zawsze przez 2-3 sek.po odpaleniu byl ten charakterysrtyczny klekot. jadac dzisiaj zauwazylem ze mometalnie pojawil sie on podczas jazdy( tzn odpalilem -klekot 2-3 sek, potem powolna jazda miastem- wszysatko bylo ok, i dopiero przy rozgrzanym silniku wyjazd za miasto i po ok 5km klekot pojawil sie na caly czas) pojawilo mi sie to dzisiaj nagle nie przy zylowaniu silnika czy tez jakims obciazeniu. mam pytanie co to jest? i czy moge bezproblemu jechac z tym do domu ok 200km?. prosil bym o odpowiedz bo nie chce zabic silnika a do domu trzeba wrocic bo urlop sie konczy:) pozdrawiam

ps. silnik mial zmieniane ok 5 tys km olej i filtry, zadne kontrolki sie nie pala temp w normie. nigdy nie bylo zadnych tego typu objaowo oprocz podczas odpalania.

[ Dodano: Pon 05 Maj, 2008 13:45 ]

witam to znowu ja. narano bylem u mechanika i okazalo sie ze u mnie przyczyna byl rozwalony napinacz lancucha gornego. kupilem jakis za 180zł i to miejsce i po 200km narazie dziala;D stary napinacz rozlecial sie bo zostala wybita z niego zaslepka. pozdraiwam

• 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...

Mam przykra wiadomość, w wielu serwisach nie ma oryginalnych łańcuchów Zuiko - tylko chińskie odpowiedniki i to jest cały problem rozrządu. Jeśli słychać rozrząd to pilnujcie oleju. Mam teoretycznie rozrząd do wymiany, ale mechanik w serwisie powiedział, że jeszcze ze 100-200 tys. bo oryginalne Japończyki. Mam do niego zaufanie i dopóki nie sprowadzę oryginałów nie wymieniam. Zresztą jeden z właścicieli serwisów warszawskich powiedział mi, że praktycznie zawsze wkładają chińskie zamienniki, napinacze są oryginalne.