Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] czyszczenie klimatyzacji

Gość vqsoft1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam. wczoraj przystapilem do czyszczenia klimatyzacji!.

zrobilem wszystko wedlug instrukcji na opakowaniu. Dzisisja rano przychodze do garazu - otwieram drzwi od samochodu - pieknie pachnie! uhm podbudowany wisadam i wyjezdzam z garazu. wlanczam zaplon radio startuje ale glosniki milcza!

wiec doralem sie do radia patrze a ono cale mokre w plynie do czyszczenia klimy!!!!

rozebralem wszystko i chcialem wysuszyc, ale zobaczylem ze nozki do koncowki mocy sa poprostu spalone!

IMG_15351.jpg

wiec kicha!

teraz powod spalenia - plyn do czyszczenia klimy - ktory sciekl z czolowych kratek wentylacyjnych zalal cale radio!!!

wiec uwazajcie przy tym zabiegu

nie za bardzo rozumiem. gdzie ci się ta pianka przelała do radia?

no proste gdzie!

wiedzialem o tym ale to zignorowalem bo nie myslalem ze z pianki wytraci sie woda itp.

Wiec nawiewy srodkowe lacza sie z ruraami glownym gdzies na wysokosci radia. i walsnie tedy woda z pianki przesiakla i kapala na radio!

a gora radia jest perforowana wiec woda idealnie zalala koncowke mocy!

jutro bede próbowla reanimowac to radio!.zobaczymy co wyjdzie

Temat czyszczenia klimatyzacji był już na naszym forum przerabiany :o:o:o

Z tego co piszesz zabrałeś się dom tego od d.. strony :mrgreen:

Przy prawidłowym czyszczeniu pianka nie powinna się wydostać z kanałów wentylacyjnych :neutral: :!: :?:

Proponuję poszukać na forum jak to się robi :wink:

Nara Modest :shock:

Temat czyszczenia klimatyzacji był już na naszym forum przerabiany :o:o:o

Z tego co piszesz zabrałeś się dom tego od d.. strony :mrgreen:

Przy prawidłowym czyszczeniu pianka nie powinna się wydostać z kanałów wentylacyjnych :neutral: :!: :?:

Proponuję poszukać na forum jak to się robi :wink:

Nara Modest :shock:

zrobilem to zgodnie z intrukcja na opakowaniu. pianka nie wydostala sie na zewnatrz tylko po zmianie stanu skupienia zlala sie przez polaczenie w kanalach nawiewowych na radio.

To masz powód do wyminy końcówki :)

będziesz mógł wstawić lepszą końcówke mocy, Podaj oznaczenie to może pomogę dobrać ci coś extra. W moim poprzednim blaupunkcie też padła końcówka bo zwarłem przewody ale wymieniłem na końcówkę hitachi ze źródłem prądowym 4x45W i to był szok jak to grało na seryjnych 4 głośnikach w TICO. Może i tobie wyjdzie to na dobre.

Pozdro

To masz powód do wyminy końcówki :)

będziesz mógł wstawić lepszą końcówke mocy, Podaj oznaczenie to może pomogę dobrać ci coś extra. W moim poprzednim blaupunkcie też padła końcówka bo zwarłem przewody ale wymieniłem na końcówkę hitachi ze źródłem prądowym 4x45W i to był szok jak to grało na seryjnych 4 głośnikach w TICO. Może i tobie wyjdzie to na dobre.

Pozdro

heh juz zreanimowalem to co bylo. ale z ciekawosci powiedz co potrzebujesz (jakie dane) zebys dobral inna mocniejsza koncowe ?

oznaczenie twokej końcówki

może być np tdaj akeś cyfry, lub HA i cyfry.

Mam odpowiednią książkę do robienia crosów, potem trafiasz w rodzinę i szukasz coś fajnego w rodzinie. Koszt takiej końcówki to ok 50zł - ja tyle płaciłem

• 2 lata później...
Gość lewandoree

Witam ponawiam problem tez odgrzybiałem klimatyzacje ,wcześniej przeczytałem podobne posty na allegro. Wpuściłem piankę na samym końcu przewodów wentylacyjnych i przytrzymałem przez około 3 sekundy ,nie powtarzałem zabiegu powoli wyjmując sondę a i tak płyn rozprężył sie za bardzo . I teraz tak co do radia :

Pierwsze objawy ściszyło sie samo po dniu stania zaczęło działać wszystko cud malina czyta płyty itd . ale jedno ale na cd powyżej 10 vol głośniki dziwnie trzeszcza , na radiu powyżej 16.

I teraz nie wiem co jest z odtwarzaczem no i czasem zauważyłem sygnał radia gorzej działa w porównaniu do sytuacji przed odgrzybianiem .Samochód mam na gwarancji tylko właśnie nie wiem czy te cwaniaki nie zorientują sie co było przyczyna awarii radia i nie uznają mi naprawy ramach gwarancji .

Sorki Panowie ale z tego co Ja wiem o odgrzybianiu (a trochę wiem bo miałem problemy w temacie) pianki nie powinno się używać w kanałach wtryskując ja przez kratki. Piankę trzeba wtrysnąć w miejsce filtra przeciwpyłkowego zaś do kratek są płyny. Ja odgrzybiałem płynem i wszystko było OK, a parę osób w rożnych serwisach od klimy oraz speców od "lodówek" mówiło ze pianki nie powinno się wtryskiwać wszelkiego rodzaju ciasne przewody bo po pierwsze rozprężając się może doprowadzić do ich rozszczelnienia a po drugie jak się rozpręża w ciasnych miejscach to wytraca się z niej woda.

To tyle mojej wiedzy w temacie, mam nadzieje ze się przyda :D