Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N 16 - problem przy uruchamianiu

Gość Rivan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem: przy uruchomieniu silnik - po przekęceniu kluczykiem w stacyjce odpala po czym jakby gasł (kontrolka oleju się zaswieca) i po wchwili wchodzi na wolne obroty (kontrolka gaśnie). Wszystkie te czynności to kwestie 2-3 sekund.

Nie wiem - czy przyczną moze być zabrudzona przepustnica? swiece wymieniałem miesiąc temu

Almera z 2003r. silnik 1,5 benzyna

Takie przygasanie samochodu tuż po rozruchu wskazywało by bardziej moim zdaniem na niewydolność układu zasilania paliwem. Ale spoko, możesz najpierw spróbować resetu komputera czyli odłączenia klem na noc i potem autokalibracja czyli odpalenie samochodu i praca na biegu jałowym aż do włączenia się wentylatorów.

Czyszczenie przepustnicy też możesz sobie sam zrobić - przyczyną dławienia może być przepływomierz. Kup sobie jakiś środek do czyszczenia przepustnic i gaźników i przeczyść dolot przy pracującym silniku.

Dzięki @mind - znalezłem teraz na forum temat w którym opisujesz jak i co w takim przypadku ale u Ciebie konieczna była wymiana przepływomierza (o ile się nie mylę) - samo czyszczenie było doraźną pomocą? Stąd moje pytanie - w przypadku gdy mam samochód na gwarancji - czy wymiana przepływościomierza jest free?

w przypadku gdy mam samochód na gwarancji - czy wymiana przepływościomierza jest free?

Mi odpowiedzieli w ASO mniej wiecej w taki sposob: jezeli znajduje sie na liscie i kwalifikuje sie do tzw wadliwej serii to tak - wymiana za free, jezeli nie - platne.

Taka informacje uzyskalem z ASO i tak tez ja zrozumialem, co potwierdzone zostalo przez pracownika wymownym kiwnieciem glowy.

Czasami sie dziwie, kiedy i czego mi gwarancja nie obejmie ;)

Dziękuję za informację tak więc muszę dowiedzieć się w ASO czy mój model znajduje się na "liście" ale znając życie to usłyszę: NIE bo u nich nawet reflektor w którym urwało sie mocowanie nie podlega gwarancji.

Jeszcze raz dziękuję za cenne uwagi i informacje

Pozdrawiam!

To co mówicie mnie przeraża - jesli coś jest "na liście " -

to moim zdaniem nie jest odpowiedź - albo spełniasz warunki gwarancji - i maja wymienić za friko albo nie - inaczej - proponuje zrobić na forum listę rzeczy, które na pewno nie są wymieniane na gwarancji (powinniśmy raczej wobec takiej sytuacji wszyscy mieć rozeznanie czego s[podziewać sie po ASO) - tzw elementy eksploatacyjne -

z tego co wiem to przepływomierz nie należy do rzeczy eksploatacyjnych takich jak klocki czy ogumienie - i jesli psuje sie w okresie uznanym przez gwaranta - ma byc wymieniony - jak nie to -

1. pismo w zęby od ASO - że wadliwy

2. jak nie wymienią na gwarancji - sąd.

Rany. Krew mnie zalewa jak czytam informacje typu "bo nie jest na liście wadliwych części" co to niby ma znaczyć? Dowolność interpretacji ASO i wymiana uszkodzonych części według ich widzi mi się? Jeżeli np przepływomierz nie podlega gwarancji to co w tym cholernym aucie jej podlega? Jeśli auto masz na gwarancji to do serwisu z nim i tak jak radził poprzednik pismo z wyszczególnieniem zaistaniałego problemu na stół i niech go podpiszą - kopia dla ciebie. Jak nie usuną usterki skutecznie tylko zaczną wymyślać to nie dyskutuj z baranami tylko idź prosto do federacji konsumenta i pisz pozew do sądu. Sprawę masz wygraną. Jeśli nie masz doświadczenia poczytaj na stronach internetowych jak postępować w takich sprawach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...