Gość Aethelred Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Jeździłem sobie zeszłego lata elegancko na klimie więc pomyślałem,przed sezonem trzeba by przeczyścić klimę - zostało mi jeszcze jedno opakowanie fajnego aerozolu , chce włączyć klimę a tu nic. kontrolka na przycisku świeci, a powietrze taka sama temp. jak bez klimy sprawdziłem bezpiecznik pod kolumną kierownicy - ok,sprawdziłem kostkę od klimy pod maską - nawet zamieniłem z kostką od podgrzewania lusterek i dalej lipa. Jest jeszcze jedna puszka bezpieczników i jesienią jeden z nich mi padł , to wymieniłem, ale tam nie wiedzę bezpiecznika od klimy tylko jakiś IGN czy coś takiego, to nawet nie ruszałem- ma ktoś jakiś pomysł. Primerka -początek 1997 1.6 16v SLX sedan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Loop Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witam Może Ci uciekł czynnik chłodniczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mauzer Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 sprawdź czy działą sprężarka i czy przypadkiem nie uciekł płyn z ukłądu klimatyzacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość willy Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Swego czasu pracowałem w warsztacie gdzie montowaliśmy i serwisowaliśmy klimę.również dla stacji autoryzowanego dilera Nissana Jacek Lesiak w Warszawie.Muszę przyznać,że awarie klimy w Nissanach były bardzo bardzo rzadkie,jeśli już były to uderzenie kamienia w chłodnicę,gnijące zaciski na wężach wysokiego lub niskiegi ciśnienia od soli.Jeśli po włączeniu masz ustawione pokrętło na zimne ,włączoną klime i nie słychać stuknięcia w momencie włączenia to prawdopodobnie masz nieszczelną instalacje,jest za małe ciśnienie i nie załączy sią,może być też za mało gazu i wystarczy dobicie,można to sprawdzić.Trzeba odnależć parownik,na parowniku jest małe szklane oczko,jeśli przy włączonym silniku i klimie w tym oczku robi się piana wystarczy dobić gaz,ale tylko w warsztacie specjalistycznym(nie autoryzowanym) taki warsztat można znależć już za 200zł.Parownik jest w kształcie puszki piwa,dochodzą do niego aluminiowe przewody,powinien być po lewej stronie ale dokładnie nie pamiętam,minęło już 8 latek jak tam nie pracuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aethelred Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 No właśnie chodzi o to że nie słyszę aby sprężarka chodziła po włączeniu klimy. Jest tak że wciskam przycisk -zapala się światełko na przycisku i nic. Powietrze ta sama temp., obroty takie same, nie słychać momentu startu sprężarki.Czyli uciekł mi czynnik chłodniczy..niestety. Sprawdze w sobotę poradę z obserwacją parownika, może to udzieli mi odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel_s Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Myślę, że od razu warto podjechać do speca od klimy. Sprawdzą ile masz czynnika chłodzącego i poszukają ewentualnej nieszczelności. W zeszłym roku za serwis klimy zapłaciłem ok 200 pln. W cenie był serwis, odgrzybianie uzupełnienie czynnika chłodzącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.