Gość lodidodi Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Przede wszystkich witam wszystkich problem mam następujący, posiadam Primerkę P10 z 92 roku w sedanie i benzynce zagazowanej, wykorzystuje ją do przewożenia różnego rodzaju towaru,oczywiście wymienić już musiałem amorki bo padły (cena: TRAGEDIA! :shock: ), teraz czuje że sprężyny siadły bo zaczyna mi „szurać” się bydle jak pod krawężniki się podjeżdża tyłem, wiecie o co chodzi i pytanie mam następujące, bo zamierzam niedługo nabyć jakieś sprężynki i tak pomyślałem sobie że może z kombi da się wstawić żeby z deczka twardszy był i wyższy, ale podobno nie ma takiej możliwości bo całkiem inne rozwiązanie jest niż w sedanach,mała kmina była z rozciągnięciem sprężyn żeby „dupe” mu podnieść z troszkę ale podobno na krótki okres czasu zdało by to egzamin a później padaka, z kolei nowe seryjne pewnie znowu siądą po jakimś czasie,a na zakup sportowych mnie nie stać,bo to wydatek rzędu 1000zł w góre …no no i tak wracam do tego pytania …co zrobić?? jakie macie propozycje? Czy może np. sprężyny z dizla P10 są twardsze? …a tak na marginesie zmiana dyliżansu nie wchodzi w gre,chyba że ktoś nerki skupuje …oczywiście za wszelkiego rodzaju podpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dżodżo Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Moze sprobuj wsadzic takie gumy usztywniajace miedzy zwoje sprezyny, sa dostepne na allegro po 3-5 zeta za sztuke, ale nie wiem na ile to jest bezpieczne. Wiem ze ktos z forum juz kiedys cos takiego wstawial. POZDRAWIAM..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Nie wiem jak jest dokładnie w P10 ale myślę że też powinno się dać Chodzi o to że na talerzykach amortyzatorów można podnieś tył mnie za to powiedzieli 50zł. Oczywiście dwie strony :wink: ale się nie zdecydowałem Bo chce wymienić amortyzatory więc byłby to wydatek na krótką chwilę Zrobię to przy wymianie amorów za jednym zamachem :!: Mnie odradzali montaż tych gum twierdząc że to jest blokada części sprężyny i pozostała część może pęknąć :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf4rb Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Czy może np. sprężyny z dizla P10 są twardsze? Nie napisales jaki masz silnik. Jezeli masz 2.0 to sprezyny sa masywniejsze (na pewno wieksza srednica) niz w 2.0d i 1.6 i nie podejda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Raf4rb, a znasz wymiary tych sprężyn? do (2.0d i 1.6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość users35 Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Ja znalazłem złoty środek na tylne sprężyny ( posiadam P10, 1992, sedan, 1.6, gaz) - założyłem sprężyny od ... Daewoo Nubiry Kombi. Są prawie identyczne ( grubszy drut, ale wysokość całej sprężyny i jej średnica ta sama) i pasują idealnie. Z tego co pamietam to płaciłem 60 zł za sztukę - za nowe (fabryczne). Naprawdę polecam! Auto wygląda lepiej (nie siada tył, co chyba widać w większości P 10) i ma dużo większą ładowność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość margin Opublikowano 16 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 Dzisiaj zrobiłem to samo o różnicach w prześwicie napisze tylko tyle, że jest kolosalna gdyż prawą sprężynę wyciągnąłem w trzech częściach Za sprężynę do Nissana, na allegro trzeba za płacić ok 120 zł za sztukę , a do daewoo za dwie z przesyłką zapłaciłem 118 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hubertus89-89 Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 A do hatchback tez będą pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość orni007 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Na wstępie sory że tak męcze tymi pytaniami ale primerke kupiłem niedawno i robię ją od podstaw Tzn blacha lakier i mechanika Po wszystkim będzie jak z fabryki Teraz mam pytanie odnośnie sprężyn I tył i przód Czy te wspominane z nubiry będą pasować do w10? No i jakie na przód? tez z innego autka tańsze??? Pomocy .... P.S. Autko to w10 1990r 2.0 D slx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 hubertus89-89, raczej na pewno , bo w sedanie jest te same zawieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość samochodzik Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Czy przy kupnie sprężyn od Nubiry kombi trzeba podać jakiś specjalny model tego auta Myslę tu o roczniku i innych dodatkowych pytaniach sprzedającego czy standartowo są we wszystkich takie same ? Mam P10 2.D 1995 i chcę wymienić tylne sprężyny ale przed zakupem chcę się jeszcze raz upewnić czy będą pasowały Z góry dzieki za pomoc Pozd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krysba.34 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 mam nissana primere kombi na czesci jesli kogos zainteresowalem czekam pod numerem 0798988985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość samochodzik Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Jutro wymianka Dam znać czy warto i czy były problemy z wymianą [ Dodano: Wto 27 Sty, 2009 21:24 ] Jak sie spieszycie z wymiana to lepiej spryskajcie wcześniej śruby żeby czegoś nie urwać przy odkręcaniu bo po pewnym czasie są solidnie zastałe Od razu można kupić osłony i odbojniki amortyzatorów bo pewnie też już bedą się nadawały do wymiany Ciągle na starych sprężynach ehh ... [ Dodano: Czw 29 Sty, 2009 19:45 ] Częściowo odkręcone - ja to mam cierpliwość ... [ Dodano: Pią 30 Sty, 2009 15:57 ] Zrobione Sprężyny od nubiry kombi pasują idealnie i kosztują dużo taniej niż nissana . Efekt jest widoczny gołym okiem . Najwiecej problemu było z odkreceniem śrub i trzeba sie liczyć z tym , że trzeba bedzie coś rozwiercić . W moim przypadku z jednej strony rozwierciłem sruby bo nie chciały puścić przez trzy dni oczekiwania ale uniknęłem rozcinania łączników co uchroniło mnie przed dodatkowym kosztem . Ogólnie efekt jest ok i polecam taką wymiankę - dodaję fotkę . Pozd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwachu Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Koledzy jak wam sie sprawdza wymiana sprezyn na te z Nubiry, zbieżność etc. U mnie też siedzi tył i zastanawiam sie co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marceli Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 quote="Kwachu"]Koledzy jak wam sie sprawdza wymiana sprezyn na te z Nubiry, zbieżność etc. U mnie też siedzi tył i zastanawiam sie co robić. Wymieniaj! Wymienilo już sporo osób na forum i jakos nikt nie narzekał na jakiekolwiek problemy. Wymienilem i ja i tez nie narzekam a wrecz sie ciesze że autko ma lepszy wyglad. Wiec po raz n-ty polecam. Sama wymiana jest prosta i mozna bez kanału robić.Sciagacz do sprezyn tylko trzeba mieć. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiki Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 mam pytanie i liczę na pomoc jak wyciągnąć gniazdo zapalniczki samochodowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwachu Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Dzieki Marceli, Dobrze liczyc na pomoc i doświadczenie :one: Pocą mi sie też amory może używa ktoś Kamoki?Sa na allegro za 140zł/szt. Czy polecacie coś innego w miare przystepnej cenie (o KAYbie można pomarzyc... :zly: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Peter Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Ja mam komoki na tyle. Generalnie jest OK. Myślałem, że będą problemy, bo kielich w którym osiada sprężyna jest znacznie większy od samej sprężyny. W kielichu jest takie zagłębienie, w którym osiada sprężyna, myślałem, że będzie to niewystarczające ale daje radę i sprężyna nawet nie drgnie na boki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwachu Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Dzieki Peter To pewnie ze wzgledu na cene na nie sie zdecyduje. Do tego jeszcze ingerencja w sprezynki i d*pa w góre :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lackyd Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witam Wszystkich - pytanie czy z Nubiry sedana będą pasować sprężyny na tył do p10 hatchback z silnikiem 1,6 16V - podobno różnica pomiędzy kombi a sedanem w nubirze to tylko 1 mm w średnicy drutu z którego wykonana jest sprężyna więc napewno wejdzie tylko czy nie będzie zbyt słaba ?? ps. co jeszcze pasuje z Nubiry do naszych P10 ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marceli Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witam Wszystkich - pytanie czy z Nubiry sedana będą pasować sprężyny na tył do p10 hatchback z silnikiem 1,6 16V - podobno różnica pomiędzy kombi a sedanem w nubirze to tylko 1 mm w średnicy drutu z którego wykonana jest sprężyna więc napewno wejdzie tylko czy nie będzie zbyt słaba ?? Pewnie nie będzie slaba. Seryjna sprężyna od P10 jest dużo cieńsza od spreżyny z Nubiry. Wiec od i od sedana powinno być ok. Choć ja wziąłem wiekszy zapas i jednak od Kombi sprężynki. :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lackyd Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Dzięki na szybką odpowiedz sprężyny zamówione wiec pozostało tylko czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojciech.is Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 witam . jak mozna uniesc tyl primerki p 10 ?????????? . nie chce uzywac gum . slyszalem ze sa jakies aluminiowe dystanse . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B_E_R_E_K Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Panowie a te sprezyny z nubiry mozna tez zastosowac w sunny 1.6 liftback?? u mnei w primce tyl jest ok ale u ojca w sunnym jest tragedia:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ardekw Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 a te sprężynki od nubiry kombi będą pasowały na tył i przód?? Primera p10 2.0d sedan 93' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi