Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

co zrobic z dolem ??

INC
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

zeby nie robic offtopa w temacie o przyspieszeniu autek (tam moj filmik) wrzucam tu pytanie:) co zrobic z kiepskim dolem ?? jedyny moj mod to brak kata i przestawiony zaplon. dolne obroty sa tragiczne :/ dopiero okolo 3,5 - 4 tys dostaje konkretnego kopniaka :twisted: az do licznikowych 7tys ladnie cisnie... czy cai to poprawi ?? jesli tak to jaki ten cai trzeba zrobic zeby byl dol dobry ?? silniczek ga14de w n15 :)

Kiedyś czytałem teorie odnośnie CAI i było tam napisane, że długi dolot poprawia moment i dół, a krótki zwiększa moc, a co za tym idzie górę. Spróbuj zrobić na początek to co ja zrobiłem mając jeszcze taki silnik. Mianowicie przyciąłem ten seryjny plastikowy dolot jeszcze przed 'ostatnim zakrętem' tak, że kończył się przed akumulatorem, zamiast dochodzić pod samą lampę jak w serii. Potem poprowadziłem rurę wentylacyjną nałożoną na koniec seryjnego dolotu, która następnie przechodziła przez dziurę koło aku w nadkole i tam przymocowałem zipem koniec dolotu do wyciętej dziury w zderzaku - dokładniej wyciąłem zaślepkę w miejscu na halogen.

Generalnie odczułem poprawę właśnie na dole...

Kiedyś czytałem teorie odnośnie CAI i było tam napisane, że długi dolot poprawia moment i dół, a krótki zwiększa moc, a co za tym idzie górę. Spróbuj zrobić na początek to co ja zrobiłem mając jeszcze taki silnik. Mianowicie przyciąłem ten seryjny plastikowy dolot jeszcze przed 'ostatnim zakrętem' tak, że kończył się przed akumulatorem, zamiast dochodzić pod samą lampę jak w serii. Potem poprowadziłem rurę wentylacyjną nałożoną na koniec seryjnego dolotu, która następnie przechodziła przez dziurę koło aku w nadkole i tam przymocowałem zipem koniec dolotu do wyciętej dziury w zderzaku - dokładniej wyciąłem zaślepkę w miejscu na halogen.

Generalnie odczułem poprawę właśnie na dole...

przed rezonatorem czy rezonator zostawic ??

bo przed chwila sie wnerwilem :/ ruszylem ostro spod swiatel, mieli mieli.. tak slabo ale jednak i nagle LUP! od 3500 dopiero takie kopyto dostal ze az sie zdziwilem :lol: (mokro bylo dlatego tak dlugo mielil) czyli widac ze moment odpowiedni dopiero kolo 4000 jest :/

musze cos z tym zrobic bo ladnie lata jak na 1.4... tylko zeby mi sie gora nie zepsula bo jest cacy :D

Kiedyś czytałem teorie odnośnie CAI i było tam napisane, że długi dolot poprawia moment i dół, a krótki zwiększa moc, a co za tym idzie górę

Zgadzam sie z tym, u mnie sie poprawiła góra ale też kiedyś jak zaczynał jechać od 3300 to teraz jedzie od 2800-2900, ogólnie sie poprawiło w całym zakresie ale głównie na górze

no to najpierw musze kupic ta rure alu :D ta elastyczna zeby na fabryczny dolot zalozyc, i ostroznei z nia bo jedna juz popsulem :lol: nie wiedzialem ze nie mozna jej bardzo rozciagac bo sie rozlezie :P

w moim przypadku cai poglebil dola w najczesciej uzywanym przedziale obrotow wiec trudno jest mi mowic ze to pomoze. popatrz na wykres i widac to wyraznie

dolot.jpg

jak wyglada dolot tez widac na zdjeciach

z1.jpg

z4.jpg

Obraz042.jpg

jak chcesz sie powaznie pozbyc dola w obrotach to nabadz droga kupna wieksze wtryski i prosiaka i udaj sie na strojenie na hamowni. wtryskami 270 cc obecnie dysponuje i moge sie ich pozbyc za rozsadna cene.

tu przed strojeniem z mega dolem ktory nie pozwalal jezdzic po miescie:

GREG149KM191Nm.jpg

i juz po strojeniu (niebieski oczywista):

100_2524.jpg

a to co zamiescilem i cala reszta tutaj:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...076&start=0

heh.. no widzisz. najlepiej wlasnie prosiaka i sobie wszystko ladnie poustawiac. ale jaki jest sens kupowac smt do ga14de :) musze poprobowac z tym cai jednak... u malina_f1 po zalozeniu glupiej rury z imnym powietrzem do seryjnego dolotu ladnie sie poukladalo :)

ale jaki jest sens kupowac smt do ga14de :) musze poprobowac z tym cai jednak... u malina_f1 po zalozeniu glupiej rury z imnym powietrzem do seryjnego dolotu ladnie sie poukladalo :)

idac tym tokiem myslenia jaki jest sens robic cokolwiek w 1.4 :?: rura kominkowa nie wystroisz wtryskow i zaplonu :)

ale jaki jest sens kupowac smt do ga14de :) musze poprobowac z tym cai jednak... u malina_f1 po zalozeniu glupiej rury z imnym powietrzem do seryjnego dolotu ladnie sie poukladalo :)

idac tym tokiem myslenia jaki jest sens robic cokolwiek w 1.4 :?: rura kominkowa nie wystroisz wtryskow i zaplonu :)

:D :D no nie chce rewelacji ale chce normalnej jazdy :D no ale masz racje.... trzeba w wakacje do jakiegos pomidorowo-ogorkowego raju pojechac i zarobic na to ;] za darmo nikt nie da :) a poki co musze wlasnie z ta rura pokombinowac....

Grześiu CAI u CIebie powiększył doła bo miałeś zasyfioną przepływke jak cholera...

Cięzko powiedzieć co jaki bybył rezultat na czystej wydaje mi się że w pełnym zakresie obr by była poprawa.