Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Micra K 11 i korozja

Gość zdzichufizyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zdzichufizyk

Witajcie. Jestem po raz pierwszy na forum ale mam nadzieje ze nie ostatni.Mam micre k 11 3 drzwiowa z 1995r -bardzo fajne autko bezawaryjne ,ale na progach od spodu mam dziury.Po obu stronach mniej wiecej tam gdzie jest miejsce na lewarek tylnego kola. Nie wiem co z tym zrobic- szpachlowac,latac czy wymieniac progi? sam nie wiem co to jest? jedno jest pewne w miejscach tych jest zgrzew. Czy ktos mial taki problem? Prosze o rade.

Witajcie. Jestem po raz pierwszy na forum ale mam nadzieje ze nie ostatni.Mam micre k 11 3 drzwiowa z 1995r -bardzo fajne autko bezawaryjne ,ale na progach od spodu mam dziury.Po obu stronach mniej wiecej tam gdzie jest miejsce na lewarek tylnego kola. Nie wiem co z tym zrobic- szpachlowac,latac czy wymieniac progi? sam nie wiem co to jest? jedno jest pewne w miejscach tych jest zgrzew. Czy ktos mial taki problem? Prosze o rade.

Mialem to samo po obu stronach (rocznik 93/94)

img00083yn.th.jpg

Szukalem reperaturek ale w zamiennikach sa tylko do 5D.

Blacharz poogladal i powiedzial ze sobie poradzi bez reperaturek. Wstawil nowe blachy

Pomalowal czarnym barankiem (po pierwsze zeby zabezpieczyc przed kamieniami - po drugie taniej, po trzecie nie trzeba bylo kombinowac z przejsciem kolorow itp)

Tak wygladal moj pierwszy Micrus na dzien przed sprzedaza :cry:

img10668cm.th.jpg

Poza tym micra 2001 ma malowane na czarno progi :lol:

023r9qk.th.jpg

Gość zdzichufizyk

filipfm, Dzieki stary za rade . Jestes z Gliwic a ja z Krapkowic to niedaleko gdzie robileś swoje progi możesz dać namiar? Będę wdzięczny. Jak ktoś raz robił to wie jak zrobić. Pozdrawiam i życze dużo radości z micerki.

[ Dodano: Nie 16 Kwi, 2006 22:45 ]

filipfm, Dzieki stary za rade . Jestes z Gliwic a ja z Krapkowic to niedaleko gdzie robileś swoje progi możesz dać namiar? Będę wdzięczny. Jak ktoś raz robił to wie jak zrobić. Pozdrawiam i życze dużo radości z micerki.Moja micra wyglądfa identycznie jak Twoja nawet kolor się zgadza tylko młodsza o rok.

[ Dodano: Pią 26 Maj, 2006 22:32 ]

Za Wasza rada zrobilem progi u blacharza-pieknie pomalowane i zakonserwowane od srodka z gwarancja ze przezyja ten samochod. Nie zamienie go na inny choc mialem zamiar sprzedac.Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Mialem to samo po obu stronach (rocznik 93/94)

/ciachu.../

Witak!

Właśnie jak ostatnimi czasami szukałem Micry do kupienia (roczniki 93-99) niemal wszystkie 3D miały pordzewiałe progi właśnie za drzwiami, pod tylną-boczną szybką. Co ciekawe nie spotkałem ani jednego 5D z tym felerem. Ta Micra, którą kupiłem (też 3D) miała podobnie, ale kupiłem już z łatkami w progach :)

W takich przypadkach warto pojechać do blacharza i wyciąć kawałki 'smutne' i wspawać z nowej blachy, odpowiednio zabezpieczyć i cieszyć się dalej. Wymiana całego poszycia progu (reperaturki) to już znacznie większa sprawa i bez malowania by się nie obyło.

Ja - podobnie jak FilipFM na foto - mam baranka na progu, ale żeby było ciekawiej tylko z jednej strony :) z drugiej łatka jest niewielka. Autko i baranek biały :)

Pozdrawiam

Wanios

Właśnie spojrzałem pod spód, mam 3D i d*pa... :cry: jest rudy po obu stronach...się nie znam, ale na moje bez cięcia i malowania się nie obędzie...na ile szacujecie koszty takiej naprawy :?:

U mnie było to samo:( To chyba jakaś wada konstrukcyjna tej wersji nadwozia, może zmęczenie materiału? Z prawej strony trzeba było wymienić cały próg. Sama blacha kosztuje niewiele, bo ok. 60 zł, natomiast wymiana to już w zależności od warsztatu.

Gość zdzichufizyk

Chlopcy -robcie to szybko bo szkoda progow.To nie kosztuje wiele a bedzie na dlugo.Ja zaplacilem za dwa progi z polozeniem baranka.zamalowaniem go na kolor auta i zakonserwowanie progu od wewnatrz 300zl.Gwarancja do zuzycia auta.Powodzenia i do roboty :lol:

Ja miałam taki wywietrznik po lewej stronie i wymieniłam cały próg. Różnica polega na tym, że robił mi to kumpel - lakiernik - z blacharzem z jego warsztatu. Koszty były dzięki temu znośne :grin:

Gość Pablo_Snk
Atenusia - zapraszamy Cie na spotkanie Micerek zobacz post o tym spotkaniu - region slaska ma zamiar sie spotkac - odpowiedz pozytywnie - czekamy na Ciebie

Do takich informacji służy pw - prywatna wiadomość :D

mialem to samo w k11 - byly wycinane kawalkami blachy i wstawiane noew z tego co pameitam koszt 50 zl bez malowania za dwie strony...

przyczyna tego wszystkiego wydaje mi sie ze jest zgrzewanie nadkola i blotnika... mniej wiecej kolo tego rantu na lewarek od strony kola sa dziury w tych zgrzewach... i tam sobie woda wpadala... trzeba zrobic i zalepic silikonem moze bedzie dobrze... ;)

• 5 lat później...