Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

konserwacja podwozia

darek101120
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jak bylem na przegladzie w ASO mój mechanior dopatrzyl sie ze przy silniku od spodu w paru miejscach pojawily sie ogniska rdzy niewielkie ale zawsze to rdza. Kazal mi to zakonserwowac. dzisiaj zjechalem 4 lakiernikow i zaden z nich niechcial podjac sie konserwacji tlumaczac ze takie samochody sa zakonserwowane fabrycznie i ich sie niekonserwuje. No to zglupialem 4 kolesi powiedzialo mi to samo :shock: znajomy z ASO mowil zeby zakonserwowac a tu nie ma gdzie :sad:

I teraz mam pytanie czy ktos z forumowiczow konserwowal spód samochodu??? a jak tak to jakimi srodkami??

mój byl walony w prawy bok ale nie za mocno poszla lampa, blotnik i amor. lampa nowa blotnik nowy i malowany amor nowy i troche klepania i teraz tez mi sie pokazalo rdzy troche na podwoziu przy silniku 3 male ogniska ale trzeba zlikwidowac zaraze:)

no jak konserwujesz spod to tak:

1.myjesz dokladnie spod, b dokladnie... tam gdzie odpada to zdrapac

2.czekasz az wyschnie i jedziesz blachogumem :)

grunt zeby byl dobrze wymyty

Gość bernas1977
podpisuje sie pod pytaniem bo u mnie tez pojawilo sie ognisko rdzy na tylnej klapie:( chyba bity byl biedaczek buuuuu

Wcale nie musiał być bity - ja mam od nowości N16 2002 i już po roku tylną klapę brał rudy - ten typ tak ma...

jak bedziesz miał to daj znać jak to sie nazywa i gdzie kupić

ponoc w sklepach automoto, a ile kosztuje to ten znajomy co ost robil nie pamieta... ale cos okolo 45pln puszka ktora na cale podwozie golfa starczyla i jeszcze zostalo :)

ja bede robic w lipcu wiec nei wiem czy bys tyle czekal :D wczesniej nie mam dostepu do kanalu... :(

ja robiłem w tamtym roku. Używałem preparaty Tectyl Valvoline, ale najpierw użyłem Fosol(odrdzewiacz)

Najlepiej się pracuje na podnośniku a nie kanale, ale trzeba

mieć do niego dostep :-)

fosol podstawa 8) tez nim najpierw odrdzewialem, a potem bitex w sprayu - ale to lipa, taki w sparyu dobry jest do zamknietych struktur, widzialem jescze taka puche u lakiernika o pod kompresor sie podlazca -takim czyms progi sie robi, może to jest wlasnie blachogum :?:

Darek, jakoś mi się wierzyć nie chce, że nie możesz znaleźć zakladu, który zrobi ci konserwację podwozia. Ja poszukałem i znalazłem i to za super cenę - 120 zł z profilami.

Poszperaj w panorami firm - telefon w rękę i na 100% coś znajdziesz.

tlumaczac ze takie samochody sa zakonserwowane fabrycznie i ich sie niekonserwuje. No to zglupialem 4 kolesi powiedzialo mi to samo :shock: znajomy z ASO mowil zeby zakonserwowac a tu nie ma gdzie :sad:

mi to samo powiedział gość na przeglądzie, tylko że rdza była widoczna na belkach pod silnikiem...niby nic wielkiego ale konserwacja fabryczna w koncu nie jest dożywotnia i mechaniczne uszkodzenia dają efekty

drodzy koledzy bede szukal dalej oczywiscie ale w poniedzialek narazie nie mam czasu. Kalisz to jedno wielkie zadupie i ciezko tu o dobrego mechanika. Jutro jade na wymiane gum oslaniajacych amory bo popekaly a w poniedzialek szukam dalej.

dzieki wszystkim za pomoc :-))

http://www.autowis.com.pl/?dzial=20 lub Wola 0226322323 ale jest cena :shock: za almerke N15 500 zł pełne z profilami zamkniętymi

jak ktos ma taniej i solidnie to chetnie skorzystam bo powiem ,,,, 500 zł to sporo i jeszcze samochód oddaja max po 3 dniach zależy od pogody

P.S

potrzebuje jakiś solidny i tani zakład blach/lakierniczy , trzeba kilka drobiazgów zrobic po zimie

Witam po dłuższej przerwie no ale cóż wiosna... :) Postanowiłem nie zakłądać nowego topica :) w przyszłym tygodniu zamierzam zakonserwować progi od środka jest tam już trochę rudej ale bez jakiś purchli... dziś pościągałem plastikowe nakładki z progów i pooglądałem jak to wygląda :) i pytanie jakiego preparatu najlepiej użyć?? Co polecacie?? chciałbym żeby takowy preparat wchodził w reakcję z rudą i zatrzymywał jej działanie... no i oczewiście preparat tylko w spreju z długą rureczką która ładnie rozpryskuje specyfik w kilku kierunkach :)

Witam po dłuższej przerwie no ale cóż wiosna... :) Postanowiłem nie zakłądać nowego topica :) w przyszłym tygodniu zamierzam zakonserwować progi od środka jest tam już trochę rudej ale bez jakiś purchli... dziś pościągałem plastikowe nakładki z progów i pooglądałem jak to wygląda :) i pytanie jakiego preparatu najlepiej użyć?? Co polecacie?? chciałbym żeby takowy preparat wchodził w reakcję z rudą i zatrzymywał jej działanie... no i oczewiście preparat tylko w spreju z długą rureczką która ładnie rozpryskuje specyfik w kilku kierunkach :)

Witam ja tez ostatnio konserwowalem progi w mojej nysce :) pupilem na allegro APP Link do preparatu srodek suuper reaguje z rdza fajnie zabezpieczyl, i to co wazne max dluga rureczka do tego (inne ktore ogladalem mialy max 15 cm) jak chcesz konserwowac jeszcze klape tylnia i przednia to kup 2 bo 1 to troche malo (chyba ze ja za duzo dowalilem w progi) podobno najlepiej to zrobic z 2 razy i spokuj na jakis czas. Jak cos to sluze dodatkowym info :)

Pozdrowka :)

Ja konserwowałem całe podwozie i progi sam.Miałem to szczęście,że kolega użyczył mi kanału.Całe podwozie przejechałem preparatem ala bitex ale droższym(niestety nie pamiętam nazwy), a w progi wpuściłem środek do konserwacji komór zamkniętych.Faktycznie lepiej to zrobić ze 2 razy gdyż preparat wycieka otworami i nie można go naraz za dużo wpuścić.Almera w progach ma tyke otworów,że spokojnie można dojść w każdy zakamarek wpuszczając pokolei wężyk,który jest w zwstawie.

A co do tego,że nikt się nie chciał podjąć konserwacji to nie mogę tego zrozumieć.Nawet w instrukcji jest napisane,żeby sprawdzać stan konserwacji podwozia i w razie potrzeby go uzupełnić!!

zrobiłem raz progi ale prepeartem bola czy jokoś tak... szybk to schodzi wzasadzie wpuściłem tylko z tyłu bo tam są newralgiczne miejsca no i czynnośc powtórzę za jakieś 2-3 miechy :) koszt 17zł :D

Wreszcie znalazlem zaklad co wykonuje konserwacje samochodow :razz: i teraz potrzebuje waszej rady co do cen czy niezdzieraja przypadkiem a wiec tak

-za konserwacje samego podwozia i nadkola 250 pln

-za konserwacje calego samochodu podwozie progii tam cos w srodku jeszcze dokladnie nie wiem co w tym jest bo szefa nie bylo tylko z pracownikiem rozmawialem to wolaja sobie 450 pln.

Czy te ceny to nie zdzierstwo????

Wydaje mi sie ze w miare. Ja konserwowalem podwozie i progi i na poczatku zaspiewal 220pln ale spuscil na flaszke wiec za 200 mialem. Full konserwacja u niego 400-450pln wiec wydaje mi sie w miare. Nie mam pojecia jak jest gdzie indziej ale w oijej okolicy to takie ceny chodza. No chyba ze chcesz na myjni gdzies u jakiegos "znachora" bo tez takiego znalazlem i za 140 podwozie ale zakladzik byl jakis "szemrany" wiec wybralem 2 opcje :)

Pozdrowionka :)

dzieki za szybka odpowiedz zrobie calosc za 450 pln i bedzie z glowy na 5 lat bo tyle mam zamiar ta almerka jeszcze pojezdzic 8) :D

po 5 latach to już nic z tego nie pozostanie :) podwozie trzeba co roku ze 2x umyć po zimie i uzupełnić ubytki w zabezpieczeniu