Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

brak filtra przeciwpyłkowego

Gość xxx2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czym grozi jazda bez fitra przeciwpyłkowego? Ostatnio postanowiłem sprawdzić w jakim stanie jest ten filtr i bardzo się zdziwiłem gdyż w miejscu na filtr NIC NIE MA, musiało nie być go od nowości gdyż auto nie było w żadnym serwisie i nie miał go kto wyjąć. Mam przejechane 25000 km.

Najgorsze jest to, że wszystkie syfy wpadają do środka samochodu przez kanały wentylacyjne. Zastanawiam sie tylko czy nie ma to znaczącego wpływu na trałość i funkcjonowanie klimatyzacji.

gdyż w miejscu na filtr NIC NIE MA, musiało nie być go od nowości gdyż auto nie było w żadnym serwisie i nie miał go kto wyjąć

A jak się do niego dostać? w jednym wątku o to zapytałem bo było w nim o klimie i filtrze..a bez klimy filtr powinien być w tym samym miejscu czyli za kokpitem pasażera za schowkiem???

nic się nie stanie. Kiedyś filtrów pyłkowych nie było i się jeździło. Nie przesadzajmy znowu z tymi syfami. Wystarzy kabinę w miarę regularnie sprzątać. Jazda bez filtra grozi jedynie tym, że będzie trzeba tą kabinę trochę częściej sprzątać i tyle. Filtr jednak lepiej założyć, to jest wydatek 50 zł. W niektóych są dwa filtry, wtedy 50 zł trzeba pomnożyć razy 2.

Ja kupilem oryginalny na allegro za 50 zeta :D

jak na allegro, to z zasady nieoryginalny :P Za oryginalny to zapłaciłeś.

Na pewno oryginalny i byla tylko jedna sztuka :) Nie mam zwyczaju kupowac podrobek i zamiennikow

Nastepnym razem troszke poszukaj zanim zaczniesz pytac w kilku watkach :wink:

http://www.nissanklub.pl/zrob_sam.php?pid=...cid=3&tid=9

ten wątek znam, i to w nim zapytałem..a cały schemat i usytuowanie jest z Almy z klimatyzacją..więc stąd moje pytanie a gdzie jest w aucie bez...skoro do wnętrza dostają sie suche listki czy inne spore kawałki to przypuszczam że powinien byc w innym miejscu czyli za wlotem pod przednią szyba gdzieś..albo wogóle nie ma go dla powietrza dostającego sie jako zimne z zewnątrz.

Nastepnym razem troszke poszukaj zanim zaczniesz pytac w kilku watkach :wink:

http://www.nissanklub.pl/zrob_sam.php?pid=...cid=3&tid=9

ten wątek znam, i to w nim zapytałem..a cały schemat i usytuowanie jest z Almy z klimatyzacją..więc stąd moje pytanie a gdzie jest w aucie bez...skoro do wnętrza dostają sie suche listki czy inne spore kawałki to przypuszczam że powinien byc w innym miejscu czyli za wlotem pod przednią szyba gdzieś..albo wogóle nie ma go dla powietrza dostającego sie jako zimne z zewnątrz.

w tym samym miejscu jest. A jakie to ma znaczenie czy klima czy nie dla usytuowania filtra? ja nie mam klimy, i mam w tym samym miejscu filter co pokazane na zdjęciach. Zresztą gdybyś przeczytał tę instrukcję dokładnie to byś wiedział, że ona dotyczy zarówno aut z klimą czy nie. To jest tam czarno na białym napisane.

w tym samym miejscu jest. A jakie to ma znaczenie czy klima czy nie dla usytuowania filtra? ja nie mam klimy, i mam w tym samym miejscu filter co pokazane na zdjęciach. Zresztą gdybyś przeczytał tę instrukcję dokładnie to byś wiedział, że ona dotyczy zarówno aut z klimą czy nie. To jest tam czarno na białym napisane.

niby czytałem dokładnie przynajmniej w częsci która mówiła jak to rozbroić i sądząc po odpowiedziach wcale to takie proste nie jest...wolałem więc się upewnić zanim zdemontuje na kawałki kokpit przy okazji rsując go i uszkadzając (jak znam zycie...)

a co do różnic to klima ma jeden przewód doprowadzający powietrze ..za to wlotowy mógłby mieć rozgałęźnik juz pod sama szybą...

niby czytałem dokładnie przynajmniej w częsci która mówiła jak to rozbroić i sądząc po odpowiedziach wcale to takie proste nie jest...wolałem więc się upewnić zanim zdemontuje na kawałki kokpit przy okazji rsując go i uszkadzając (jak znam zycie...)

a co do różnic to klima ma jeden przewód doprowadzający powietrze ..za to wlotowy mógłby mieć rozgałęźnik juz pod sama szybą...

Jacko... czy alma z klima czy bez, to filtr jest w tym samym miejscu. Zdejmij klape schowka, wymontuj metalowe wzmocnienie ramki pomieszczenia schowka, usun wewnetrzne zapinki i pociagnij. Jak juz go wyjmiesz, to odkurz dobrze to miejsce.

Mam nadzieje, ze rozmawiamy o N15 :mrgreen:

Jacko... czy alma z klima czy bez, to filtr jest w tym samym miejscu. Zdejmij klape schowka, wymontuj metalowe wzmocnienie ramki pomieszczenia schowka, usun wewnetrzne zapinki i pociagnij. Jak juz go wyjmiesz, to odkurz dobrze to miejsce.

Mam nadzieje, ze rozmawiamy o N15 :mrgreen:

taaak...N15 - nawet jest obok na fotce ;-)...jestem jednak pewny że filtra brak, w innym przypadku suche liście nie miałyby prawa wylatywac przy właczonym nawiewie ;-) a co do samego filtra 50 zł za oryginał...ciekawe ile zamiennik, no i zawsze pozostaje samoróba z innego tańszego po przycięciu np. Poza w końcu co tam pyłek...piórka i listki zatrzyma i naciągnieta na wlot pończocha ...:-) - wiem czasy PRLu i Słodowego juz przeszły..ale jak za kawałek bibuły mam zapłacic 50 zł...

jaki kokpit ty zamierzasz demontować?? co ty zamierzasz demontować? na pewno filtr, a nie na przykład kolumne kierownicy albo zegary? Przy filtrze demontuje się tylko schowek. jeden bolec trzeba wyciągnąć. Poczytaj dokładnie.

jaki kokpit ty zamierzasz demontować?? co ty zamierzasz demontować? na pewno filtr, a nie na przykład kolumne kierownicy albo zegary? Przy filtrze demontuje się tylko schowek. jeden bolec trzeba wyciągnąć. Poczytaj dokładnie.

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ghlight=#152334

to looknij ten topic powyżej! takie proste? tylko schowek? a miałes z nim tyle problemów...sam mam trochę mało czasu żeby mocowac sie z czymkolwiek...jak dzisiaj uda mi sie zlokalizowac bolec to będzie sukces...;-) a poza tym wiem że czeka mnie niemiła niespodzianka w środku czyli brak filtra

to looknij ten topic powyżej! takie proste? tylko schowek? a miałes z nim tyle problemów...sam mam trochę mało czasu żeby mocowac sie z czymkolwiek...jak dzisiaj uda mi sie zlokalizowac bolec to będzie sukces...;-) a poza tym wiem że czeka mnie niemiła niespodzianka w środku czyli brak filtra

Napisalem Ci wyraznie jak jak zmienia sie filtr przeciwpylkowy. Nie wiem w czym Ty widzisz problem. Jesli go tam nie ma, tzn, ze ktos wywalil stary i nie zalozyl nowego! Ale jego miejsce jest dokladnie tam gdzie podalem i nie szukaj nigdzie indziej! :D

A bolce sa w dolnej czesci klapki schowka po dwoch jego stronach. Wsadz tam reke wysun bolec i przekrec go, to samo z drugiej strony. Nie rob tego na otwartym schowku, bo wtedy schowek wypadnie. Jak juz wyjmiesz te bolce, to zdejmij schowek i rob to co Ci wczesniej napisalem. :mrgreen:

A bolce sa w dolnej czesci klapki schowka po dwoch jego stronach. Wsadz tam reke wysun bolec i przekrec go, to samo z drugiej strony. Nie rob tego na otwartym schowku, bo wtedy schowek wypadnie. Jak juz wyjmiesz te bolce, to zdejmij schowek i rob to co Ci wczesniej napisalem. :mrgreen:

brzmi zaskakująco prosto...wieczorkiem sprawdze to w praktyce ;-)

dalej nie rozumiem. Co ma wspólnego kokpit z demontażem schowka? co ty zamierzasz demontować?

saki... daj juz mu spokoj, nie ma sensu drazyc tego tematu, napisalem mu dokladnie co ma zrobic i jak to nie wystarczy, to pojedzie do warsztatu :)

[ Dodano: Sob 29 Kwi, 2006 12:34 ]

Jacko, wstawiles ten filtr? :D

• 3 miesiące temu...

Witam, właśnie skończyłem czytać posty. Mam ten sam problem z małymi listkami wpadającymi do kabiny przez nawiew. Filtr kabinowy jest na swoim miejscu a jednak nie zatrzymuje drobnych śmieci. Morze tylko pyłek jak mówi sama nazwa a cała reszta ląduje w kabinie.

[ Dodano: Sob 29 Kwi, 2006 12:34 ]

Jacko, wstawiles ten filtr? :D

dopero teraz zauważyłem ten dopisek..wstawiłem, filtr był (a nawet 2;-P)...przeciwpyłkowe to one z nawy tylko są, dziurki we wkładzie wiskotycznym spore, więc przeprałem oba i wstawiłem ponownie...i tak w cudowny sposób przepuszczają spore kawałki więc jednorazowa regeneracja nie powinna nic zmieniać;-P

Witam, właśnie skończyłem czytać posty. Mam ten sam problem z małymi listkami wpadającymi do kabiny przez nawiew. Filtr kabinowy jest na swoim miejscu a jednak nie zatrzymuje drobnych śmieci. Morze tylko pyłek jak mówi sama nazwa a cała reszta ląduje w kabinie.

Mam podobny problem mimo tego że jest filtr, nawet ostatnio go wyjąłem i wyczyściłem, to do kabiny dostają się różne śmieci a nawet listki.

Już wiem gdzie jest!W tym samym miejscu co w N15. Rada dla wszystkich- to co zobaczyłem jak wyciągnąłem filter to radze nie rezygnować z niego bo z kurzu kabiny nie jesteś w stanie dokładnie posprzątać.

• 4 miesiące temu...

Chciałem nba chiwlke wrócić do tematu. Czy filtr dwuczęsciowy o wym. 245mm x 105mm będzie pasował do mojej N15 ?? Pytam bo wyciągnąłem swoj stary filtr (jeszcze oryginalny), co do długości się zgadza , lecz szerokość jest nieco inna bo 200 mm. Czy może chodziło o szerokość jednej części ...