Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

dymiące sprzęgło

Gość kszych
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, pożyczyłem bratu almerę no i dzwoni, że chyba sprzęgło spalił. Ale nic się nie ślizga, zbiera się dobrze. Jednak trochę śmierdziało.. Można tak jeździć? planuję dłuższy wyjazd w wielki weekend. czy nadpalona warstwa się zetrze, czy cała okładzina mogła się spalić i tarcza będzie do wymiany? jaki jest objaw spalonego sprzęgłą?

Gość WOJTUSMAXIMUS02
Słuchajcie, pożyczyłem bratu almerę no i dzwoni, że chyba sprzęgło spalił. Ale nic się nie ślizga, zbiera się dobrze. Jednak trochę śmierdziało.. Można tak jeździć? planuję dłuższy wyjazd w wielki weekend. czy nadpalona warstwa się zetrze, czy cała okładzina mogła się spalić i tarcza będzie do wymiany? jaki jest objaw spalonego sprzęgłą?

Dobry zwyczaj niepozyczaj :wink: pozdr......

kszych: Konsekwencje szybszego zuzycia sie. Ja ostatnio tez przypalilem kiedy wyciagalem drugie auto z koleiny.

Najwiekszymi u mnie konsekwencjami byl smrod w ukladzie wentylacji przez tydzien :!:

Jezdzij a mozesz zaczac sie denerwowac dopiero jak zauwazysz "slizgajace" sprzeglo w przypadkach jak napisalem wyzej.

Sławek

heh... to moze ja cos napisze bo doswiadczenie z tym mam.... :( ja przypalilem w zime, niby pozniej jezdzil ok... ale teraz zaczyna sie samo z siebie slizgac, nie ma juz ciagu, a wyprzedzanie to koszmar (szczegolnie przy szybkich zmianach biegow na wysokich obrotach), zmieniam bieg i widze jak mi obroty spadaja az sprzeglo zalapie :/

heh... to moze ja cos napisze bo doswiadczenie z tym mam.... :( ja przypalilem w zime, niby pozniej jezdzil ok... ale teraz zaczyna sie samo z siebie slizgac, nie ma juz ciagu, a wyprzedzanie to koszmar (szczegolnie przy szybkich zmianach biegow na wysokich obrotach), zmieniam bieg i widze jak mi obroty spadaja az sprzeglo zalapie :/

Nie bardzo rozumiem, dlaczego spadają Ci obroty. Przecież gdyby sprzęgło się ślizgało, to obroty powinny rosnąć przy jednoczesnym braku przyspieszenia. Może to jakaś inna usterka ?

Nie bardzo rozumiem, dlaczego spadają Ci obroty. Przecież gdyby sprzęgło się ślizgało, to obroty powinny rosnąć przy jednoczesnym braku przyspieszenia. Może to jakaś inna usterka ?

zle napisalem :) chodzilo mi o to ze musze odpuszczac obroty zeby zalapalo :)

a sprzeglo juz sie skonczylo... teraz wogole cacy ze dalo rade jeszcze 400km zebym do domu dojechal.... :/ z waw 150km wracalem 70km/h... a pod gore czasem 30km/h :(:(

jutro jade do mechaniora.... dzis juz mam sprzegielko :) sachs (pisze na nim exedy :|)... 700pln jestem do tylu :/

• 1 rok później...

no to jeżdżę.. jakichś niepokojących objawów nie zauważyłem, z asfaltu się zrywa, to może wszystko będzie ok. Zobaczymy co będzie z tym szybszym zużyciem.

-popuść sprzęgło

ja raz przypalilem - 2 dni smierdzialo...

Potem moja dziewczyna przypalila - 6500rpm pod gorke zapodala :< tez troche zasmierdzialo - ale zadnych poslizgow nie ma - a pisku opon to ja nie robie.