Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

pukanie - pomocy!

Gość luulcak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość luulcak

witam

mam problem, z moim sunny - 3drzwiowym

jakis czas temu wymieniłem amortyzatory z tylu, bylo wszystko ok, ale od jakiegos czasu zaczelo sie dziwne stukanie z tylu...pukanie wystepuje juz przy minimalnych drganiach wiec w czasie jazdy raczej caly czas. Dzwiek przypomina uderzanie drewniana lyzka czy czyms podobnym, taki gluchy i nienajglosniejszy ale uciazliwy.

Moze wiecie co to moze byc?

pozmocy

łukasz

[ Dodano: Czw 04 Maj, 2006 11:56 ]

sam sobie odpowiadam hehe

pisze bo czesciowo sie dowiedzialem i moze komus to pomoze

a wiec, puka-drga amortyzator, wystarczy polozyc reke na glownej srubie mocujacej ( na gorze od strony bagaznika) i pobujac autem i daje sie wyczuc drgania.

Moze to byc wina amortyzatora - niestety ( GPD niemieckie)

ale rowniez moze to byc wina poduszki-gumy, ktora nie byla wymieniana, moze to wystraczy

niestety jest przy tym troszke pracy,

musze sie zmobilizowac, lub pogodzic narazie z denerwujacym pukaniem

ps.gdyby okazalo sie ze to amortyzator dam znac ku przestrodze

pozdrawiam

ł.

Witam ja mam to samo.Amorki są dobre a stukają tak gumowe odboje.U mnie koszt 100 zeta za sztukę.Czyli tak jak u Ciebie.Narazie sobie podarowałem.Podobno nie ma to wpływu na jazdę i bezpieczeństwo.Da radę z tym żyć.

U mnie w Słonku było tak z tym pukaniem. Stukało cały czas nawet jak jechałem po równiutkiej ulicy a jak wpadłem w jakaś dziurke, nie było slychać wyrażnego łubudu. w sumie nic nie było słychac poza tylna półką :) Ppstanowiłem sprawdzić tylne amorki bo ojciec mi powiedział że to właśnie one wydają takie dźwięki. Popukałem się na początku w czoło bo przecież amorki trzymały. Ale ok. Ojciec ma warsztat więc jez zdjęliśmy. Jak się okazało faktycznie amory były ok tzn trzymały ale miały luzy poprzeczne i dlatego było słychać to stukanie. Nie chcę Cie martwić ale to właśnie może być przyczyna stuków w Twoim aucie. Proponuję zdjąć je, jeśli masz możliwość, i przetestować pod tym kątem. I wreszcie Sunny N14 3D jest twardym autem i nie zawsze wyczujesz zuzycie amorków (piszę tu o sprawności około 30 % gdzie te stuki już się pojawiają). To tyle i mam nadzieję że trzoszkę pomogłem.

pozdrawam Maciek

• 3 miesiące temu...

Witam, odswieze troche temat. Otoz mam do wymiany gorne mocowanie amorkow (te sie rozpuscily) i nie wiem ktore beda pasowaly, poniewaz wystepuja z lozyskiem i bez lozyska. Autko to N14 2.0 diesel "92 Z gory dziekuje.