Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Akumulator - alternator

LeXaN

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie zakupu nowego akumulatora bo teraz mam Exide 45AH i juz nie daje rady a zimą to już wogóle padł. Planuje kupić mocniejszy niż 45AH żeby mieć jakiś zapas mocy. Na alternatorze znajduje sie nalepka z jego parametrami i numerem katalogowym i pisze ze ma 60A. Planuje kupić aku normalny i przerobić mocowanie oraz zmienić klemy na zwykłe, a może ktoś ma wiekszy akumulator niż ustawa przewiduje? Mam okazje naprawde tanio kupić akumulator 55AH ZAP tylko czy alternator go doładuje? Ewentualnie jakiej firmy i jakie polecacie akumulatorki? Dodam że ładowanie mam w normie tj. 14,36V a na światłach 14.19V.

ten co moge brać to właśnie ZAP Piastów Standard 55AH L+ 420A (EN) jest tylko 1 problem- jest nówka wyprodukowany w październiku 2005 tylko że bez żadnych papierów (bez gwarancji itp.) za 80zł. cały czas sie boje że alternator chociaż ma 60A to go może nie doładować albo że skróci sie jego żywotność bo pójdzie na prawie max. obciążeniu... :?

tym ze alternator sie spali nie musisz sie martwic. Akumulator duzy prad moglby pobierac gdybys rozladowal go do zera i odpalil autko. Wtedy faktycznie roznica miedzy 45 a 60Ah moglaby byc istotna. W normalnej eksploatacji praktycznie zaraz po odapaleniu autka masz 14,3V na aku co wskazuje ze prad alternatora zostal zmniejszony przez regulator,zeby aku nie gazowal.

W jakims auto swiecie byl test akumulatorow niektore 55Ah mialy pojemnosc 49 a niektore ponad 60, czasem duza roznica byla w tym samym typie aku - po 3 badali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...