Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problemy z P10

Gość Levuss
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Levuss

Siemka

jestem posiadaczem Primery P10 z 1995r. silnik to benzyniak 1.6 SLX auto ma przejechane 130 tys. i mam je juz rok ale niedawno zaczeły sie problemy:

1.jak wlacze silnik to jego obroty sięgaja do 1100obr/min! wcześniej bylo 700-800 tylko ostatnio jakoś sie podniosły byłem(tzn tato)był u znajomego elektryka samochodowego i podłączył Nissana do diagnostyki i pokazało że sa jakieś problemy z prądem w aucie

2.czy jezeli to wina elektroniki(te wyokie obtory na luzie) jest to mozliwe ze auto pali jak szalone?

3.ostatnio jak wyhamowuje jak samochód sie zatrzymuje z przednich tarcz dobiegają piski(skrzypienie) czego to wina?

4.coś mi szyba przednia od kierowcy nawet jak jest zamknięta to jakoś trzeszczy(tłucze coś)wcześniej tego nie było

5.qrcze strasznie z tyłu szumią uszczelki da się je jakoś wymienić?

Proszę Was o pomoc w każdym z tych wymienionych problemów.Proszę również jak będziecie udzielać odpowiedzi np. na problem 3 to napiście 3 i jak go rozwiązać to ułatwi sprawę mnie i Wam :o

Hmm... Problem nr.4 to może poprostu poluzowana jakaś prowadnica?? :? .Nie mam pojęcia....No,a problem nr.5 to jasna sprawa.Uszczelki da się wymienić :grin:

Gość Levuss

OK a jak można wymieni ć te uszczelki? jest to pracochłonne?? może je swobodnie kupić?czy muszą do być specjalne do Primery??

a te prowadniece jak sprawdzić

przepraszam ze moze tak banalne pytana zadaję ale nie miałem z tak głębszą mechanika styczności :mrgreen:

Wymiana uszczelek nie jest pracochłonna.Nie mam pojęcia czy są dostępne swobodnie,ale moim zdaniem tak :D .Hmm...co do prowadnicy to nie wiem jak Ci poradzic.Najprosciej uchyl troszke szybkę i poruszaj nia :roll: .Albo sciągnij boczek i zobacz :)

Gość Levuss

właśnie myślałem nad ściągnięciek pocznego poszycia drzwi tylko jam to zrobić w P10

na stronce głownej Nissan Klub jest napisane jak ściągać poszycie w P11 może w P10 jest podobnie?

Gość silenthill

Co do punktu nr 4 to u mnie jest to samo, coś stuka jak jade już od 60km/h i też nie wiem co to jest. Nawet tam kiedyś zaglądałem ale wszystko było sztywne i niepoluzowane. Jak ktoś to naprawił to równierz proszę o poradę.

u mnie telepie sie szyba od kierowcy - ale potem ustaej - telepie sie jak jest na pol otwarta... co robic?

w zwizku z narastająca liczbą tego typu problemu moze ktoś nam pomoże bo to jest naprawdę dęnerwujące

Temat szyby elekt. w P10 był już kiedyś poruszany na forum i jak pamiętam nie było wtedy na to rozwiązania, nawet ASO sobie z tym nie radzi. Sam rozbierałem kilka razy bo mnie też to wkurza ale jak przesunę szybę na prowadnicy żeby ciaśniej chodziła i nie stukała, to silnik sobie nie radzi z jej podniesieniem. W końcu dałem sobie spokój, może kiedyś jeszcze powrócę do tematu.

Schyl sie to zobaczysz od spodu kieszeni śruby. Na pewno trzeba rozmontować przycisk opuszczania szyb. Co do "telepania" się szyby wszystko będzie jasne gdy zajrzysz na prowadnice. jest możliwość regulacji. Trochę prób i powinno być ok, chociaz możliwe, ze do wymiany jest własnie jakaś prowadnica. Zmieniałem ostatnio swoją szybę (po włamie) i pracy jest odrobinę. W dziale "Porady W10 " coś tam opisywałem.

competer bardzo Ci dziękuje za te wskazówki tylko:

jak wygląda ta prowadnica(nigny nie rozierałem drzwi)

Schyl sie to zobaczysz od spodu kieszeni śruby

cgodzi o tą kieszeń przy samym dole drzwi od strony wewnętrznej?

Proponuje zajrzeć to sam zobaczysz.Odkrecasz śróbki albo spinki bo juz nie pamietam,zdejmujesz przyciks opuszczania/podnoszenia szyby,wyciagasz klamke(wystarczy ja podwarzyć śróbokrętem) i zdejmujesz boczek.Prowadnica jest to taka szyna w której jeździ szyba :) .Rozmontowanie tego jest proste.Zajmie Ci to maks.30 minut :D

OK

boczek jakoś zdjemę przy najbliższej okazji tylko nurtuje mnie kolejny problem z tymi piskami z przodu auta są to najprawdopodobniej klocki ile moze kosztować komplet klocków na przód do P10 firmy KASHIYAMA czy za podobna cęnę są jakieś lepsze?( ile wogóle kosztują te klocki KASHIYAMA)

i zapytanie odnośnie hamulców czy u was pedał hamulca tez troche wchodzi z dól za nim zacznie hamowac?(w poprzednim Fordzie jak lekko nacisnołem na hamulec auto dęba stawało)a w P10 za nim zacznie musze mocniej pedał mocniej wcisnac tzn głębiej