Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zamiana oleju: Shell na Mobil1

Gość Pioter
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panofla, jeżdżę primerą P 11.144 1.8 (silnik QG18DE), 107 tkm, rok prod. 2000. od początku auto było zalewane olejem Shell Helix Racing 10W60, pełny syntetyk. czy moge zamienić go na Mobil1, o takich samych parametrach? znajomek odradza, wg niego lepiej trzymac się tego, co do tej pory i niepotrzebnie nie zmieniac

Oleje mogą różnić się różnego rodzaju dodatkami, jednak jeśli mają ten sam indeks lepkościowy (10W50) i jakościowy (CAE) to teoretycznie można je stosować zamiennie.

Z tego co wiem to Mobil jest uznawany za najlepszy, ale jak znam życie to pewnie robi go któaś z polskich rafinerii ;-)

Z olejami z wysokimi indeksami lepkościowymi były problemy w silnikach serii GA16/14 DE, nie wiem czy to samo dotyczy motoru 1.8.

moim skromnym zdaniem mozesz bez zadnych problemow tym bardziej ze piszesz ze parametry oleju sie nie zmieni

jak się okazuje, to nie dokońca parametry te będa identyczne, bo "M1 występuje tylko

w odmianach 0w-40 i 5w-50, ewentualnie 5w-40 i 5w-30, przynajmniej w Europie" (Shell Helix Ultra 10w60). jak żyć więc?

Mozesz zamienić na każdy pełen syntetyk /MOBIL,CASTROL,ELF,TEXACO/ tylko czy warto , bo jeżdzisz na bardzo dobrym oleju , a kto smaruje ten jedzie. Osobiście jeżdże na TEXACO 5w40 i jest super.

zrobisz jak zechcesz, to wkońcu nie są złe oleje, jakby sprawa dotyczyła Lotosu, to nie byłoby chwili zastatowienia, ja leje do sweojego mobila S 10w40, jest okej :)

moj tez byl zalany Shell Helix Racing 10W60 ale wymienilem na Mobil 1 5W50 i bryka wysmienicie :D

powiem wam, dlaczego zamierzam ten olej zmienić. otóż litr shella kosztuje ok. 55 zł, a mobil1 moge mieć free. poza tym mobil łatwiej dostać, shell jest prawie wyłącznie na firmowych stacjach, a i to nie wszędzie... niby gówniane oszczędności, bo olej zmieniam co 10-12 miesięcy, ale jeśli można kasę w kieszeni zatrzymac, to czemu nie

• 1 rok później...

Prosze doradzcie

jaki olej zalac (bede wymienial za jakies 1tys km) do mojej Almerki?

teraz jezdze na Mobil 1 5W50, przebieg ok 119 kkm

dziekuje za rady

Bartek

jaki olej zalac (bede wymienial za jakies 1tys km) do mojej Almerki?

teraz jezdze na Mobil 1 5W50, przebieg ok 119 kkm

Mobil 1 to bardzo dobry olej, jak Ci nie wpierdziela i nie saczy nigdzie to lej ciagle to co masz.

Chlopaki takie pytanie off-topic czemu ceny oleju sa tak rozne w roznych miejscach? za 1litr mobil super s w malym sklepiku widzialem 21zl (85zl za 4l) a dzis w TESCO widzialem 36zl !! skad tak duza roznica?