Mike Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Czy przy załorzonej sekwencji wskazania komputera będą nadal pokazywać rzeczywiste średnie zużycie gazu (oczywiście podczas jazdy na gazie)? Nie bardzo wiem na jakiej podstawie komp odczytuije zużycie gazu... .Nie znalazłem informacji aby moja centralka (Diego) podawała taki parametr... Na pierwszy rzut oka wygląda, że w miarę się to zgadza...ale czasami potrafi zaszaleć :-) Na razie za krótko jeżdzę, żeby zweryfikować to z tankowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krawczynski Marcin Opublikowano 15 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2006 kiedys cos czytałem na ten temat w motorze i ztego co pamietam to nie pokrywa sie zuzycie gazu ze wskaznaimi komputera ale ja u siebie w Klamerce nie mam takiego cuda i nie moge ci powiedzieć na 100% czy tak jest :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 19 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 czasami potrafi zaszaleć no fakt 17,8 naprzykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 20 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2006 Czy przy załorzonej sekwencji wskazania komputera będą nadal pokazywać rzeczywiste średnie zużycie gazu (oczywiście podczas jazdy na gazie)?Na pierwszy rzut oka wygląda, że w miarę się to zgadza...ale czasami potrafi zaszaleć :-) Na razie za krótko jeżdzę, żeby zweryfikować to z tankowań. Nie . wskazania komputera podczas jazdy na gazie powinny wskazywać mniej więcej ile benzyny zużyłby jeżdżąc w podobnych warunkach na PB. (oczywiście przy prawidłowo wysterowanej sekwencji). Np. moja wskazuje srednie zużycie 7-7,5 l/100 a gazu zżera ok 9 l/100 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 21 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 No po killku tankowaniach stwierdzam, że komputer oszukuje, tyle że u mnie pokazuje 14 podczas gdy spalam średnio 10-11. Zakładam, że sekwencja jest dobrze wyregulowana, spadek dynamiki nieznaczny (mam wrażenie, że głównie stracił na momencie), spala średnio litr gazu więcej niż benzyny. Pytałem gazownika i potwierdził, że nie ma co patrzeć na ekonomizer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 oczywiscie to co napisałem wczesniej dotyczy idealnie dobranej sekwencji. ECU oblicza spalanie na podstawie czasu otwarcia wtrysków, danych z przepływomierza i predkości auta. Jeśli instalacja gazowa dobrze dobrana - to po przełaczeniyu na gaz - na wyjściu lambdy pojawią sie wartości zbliżone jak na benzynie a zatem ECU czasów wtrysku istotnie nie zmieni. Jeśli jedna bedzie lekko za ubogo lub bogato - odpowiednio wydłuzy lub skróci czasy wtrysków - odbije sie to na oczywiscie innym wskazywaniu kompa (średniego spalania). NIe mniej jednak jak check się nie pali, a spaliny są w normiem, nie ma się co przejmować , bo elektronika kompensuje wszystko tak, że mieszanka jest stechiometryczna - czyli zdrowa dla silnika, nie przepala, a mocy tez nie ubywa. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.