Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

cos piszczy jakby pod maska

Gość Vaiu

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec podczas zmiany biegów 1-2-3 przy wciskaniu sprzegla i wyciskaniu przy dodawaniu gazu slychac cos jakby ktos siedzuial na kanapie ze skrzypiacymi sprezynami slychac to tylko podczas malych predkosci i tylko przy zmianie biegu podczas rozpedzania przez kilka sek 3- 4 razy piszczenie itp tak jakby cos bylo nie nasmarowane czy cos dodam jeszcze ze jak wciskam sprzeglo to slysze takie "pi" a pozniej jak odpuszcza i daje gazu to "pi pi pip pi" hehe i cisza jakies pomysly bo troche to denerwuje

U mnie takie piski są jak odpalam silnik po przestoju tzn. jak zimny ale to na bank musze naciągnąc paski od alternatora i pompy wspomagania. A rusz u ciebie tak samo sie dzieje......

• 1 miesiąc temu...

ja wlasnie wrocilem z dluzszej trasy ( 900 km) i juz na samym koncu nagle cos zaczelo popiskiwac. ale tylko przy pewnej predkosci i na 4 biegu ( tak mi sie wydaje, musze sie jeszcze raz przejechac, narazie nie mialem czasu). brzmi to tak jakby obcieral hamulec i jest to nierownomierne pi pi pi / ciszej glosniej ciszej glosniej.

prawdopodobnie do wymiany jest poduszka pod skrzynia biegow (stuka przy dodawaniu gazu na dwojce i podczas jazdy na czworce lewarek troche lata na boki) i nie wiem czy to piszczenie moze miec jakikolwiek zwiazek wlasnie z ta zuzyta poduszka..... ale nie sadze.

moze cos tam sie porzadnie nagrzalo i zaczelo popiskiwac (jechalem w potwornym upale utrzymujac caly czas 120 - 140 km/h). moze to rzeczywiscie hamulec. wczesniej zauwazylem, ze stojac na lekkiej górce samochod co prawda stacza sie ale chyba nie tak swobodnie jak powinien ( a po dluzszej przejazdzce na minimalnym pochyleniu stoi w miejscu). wydaje mi sie, ze ktoras szczeka moze troche trzymac i po porzadnym rozgrzaniu zaczela trzymac troche mocniej..

nie wiem czy moje rozumowanie ma jakis sens :)

przejade sie jak samochod ostygnie.

• 1 rok później...

Odświeżę temat bo dziś zauważyłem podobny problem, jak wysiadałem z auta słychać było jakieś piszczenie pod maską, pobujałem przodem auta na boki nawet leciutko i słychać piszczenie jakby skrzypiące sprężyny w łóżku tylko że bardziej metaliczne, otworzyłem mache pobujałem i tak jakby coś pod silnikiem piszczało trudno zlokalizować. Co to mogło by być?

Już zlokalizowałem :) mocowanie tłumnika pierwszego przerdzewiało i sie urwało z jednej strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...