Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

cholerny ręczny1!

Gość gry76
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam malutki problemik z ręcznym,kiedy zaciagnę go i puszcze to nie odbija do końca i blokuje mi jedna tarcze z tyłu,po wyczyszceniu i smarowaniu tylnych mechanizmów okazało sie ze nie one sa winne ,chodzą lekko i nie klinują się ,problem jest w lince ewentualnie mechanizmie przy dzwigni,jesli ktoś miał coś podobnego prosze o pomoc!

Gość Maniek-ol
Ja wyczyściłbym linkę.

Jak proponujesz to zrobić...chyba trzebaby było zdemontować całą linke?

Tak , trzeba zdemontować linkę. Żeby odpuściła musisz zalać ją jakimś odrdzewiaczem , albo nawet zamoczyć w nafcie (dobre właściwości penetrujące). Potem ją nasmaruj , są dostępne na rynku specyfiki do smarowania lin. Nie używaj WD40 , bo nasmaryjesz na krótką metę. Potem linkę , która jest za pancerzem nasmaruj najlepiej smarem miedzianym , ewentualnie grafitowym. Gwarantuję , że długo pochodzi pod warunkiem , że będziesz używał ręcznego. Pozdrawiam

Ja miałem podobny problem. U mnie linka pracowała z opóźnieniem tzn powodowała że ręczny odbijał wolno. Efekty - zjechane klocki hamulcowe, pokrzywiona tarcza z tyłu. Radzę wyciągnąć linkę i przesmarować.

Miałem taką samą sytuację latem zeszłego roku. Nie poczułem, że ręczy nie puścił, a po przejechaniu kilku kilometrów poczułem niezły smród palonych klocków :? Wylądowałem w ASO opla (był najbliżej). Zdjęli koło, przeczyścili i nasmarowali to, co mogło być przyczyną takiego stanu rzeczy (ale bez wyciągania linki), skasowali 90 zeta i póki co jest ok.

A co mi doradzicie bo mam taki maly problem z recznym. Otóz jak wchodzilem w zakret na rekawie kiedys to bylo ok kola stawaly w miejscu opony piszczaly lub nie jesli to bylo na piasku a teraz jade zaciagam reczny na zakrecie i d*pa samochod zwalnia zero poslizgu chyba ze zalapie piasku albo jak podciagne reczny na maxa to jeszcze jakos obleci . Wydaje mi sie ze linke musze podciagnac ale nie jestem pewien wiec prosilbym o rade.

• 2 lata później...

Witam...

U mnei problem jest podobny... tylni lewy hamulec reczny nie dziala jak powinien...

Tarcza oki...klocki nowe.. linka pracuje jak powinna... ale mechanizm przy zacisku nie odbija.. czyszczony z zewnatrz i nie pomaga!

ktos mial taki problem.???? jak go usunac???

• 3 tygodnie później...

Od dnia, w którym pisałem poprzedni post w tym temacie (maj 2006 :zdziw: ) lądowałem jeszcze kilka razy u mechanika z ręcznym, który po zaciągnięciu nie odpuszczał lewego koła. Za każdym razem kończyło się na czyszczeniu zacisku i na kilka miesięcy był spokój. Ostatnia wizyta (jakieś pół roku temu) skończyła się całkowitym rozebraniem zacisku, wyczyszczeniu i dokładnym przesmarowaniu. Póki co, jest ok, ale mechanik powiedział mi, że jeśli sytuacja znowu się powtórzy, to niestety muszę kupić nowy (względnie używany ale w dobrym stanie) zacisk...

Pozdrawiam!

Mam to samo.Linka chodzi lekko ale po puszczeniu hamulca zacisk delikatnie trzyma i po chwili puszcza.Walczyłem z czyszczeniem,teraz wymieniam gumki (28pln/stronę) na nowe i wszystko składam na olej silikonowy.Przyczyną takiego stanu rzeczy prawdopodobnie jest małą silą hamowania tylnych hamulcy tarczowych.Przez to tłok porusza się w minimalnym stopniu co powoduje jego zastój.U mnie linka chodzi lekko a winny jest tłok w zacisku.