Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CZY TO NORMALNE CZEMU DYMI

Gość danieloss

Rekomendowane odpowiedzi

Gość danieloss

Witam

Jak zwykle z zapytaniem.Mam niepokojące objawy w mojej Ameli tzn: podczas gwałtownego przyśpieszania oraz podczas dynamiczniejszej jazdy (tzn. przeciąganuniu na biegach) za almą pozostaje widoczny dym :cry: jest on widoczny wieczorem jak za almą podąża jakiś inny pojaz z włączonymi`swiatłami (okopcona jest końcowka wydechu), natomiast jak jedzie sie spokojnie wszystko jest ok w rury nie wydobywa sie rzaden dym, podczas postoju także nie dzieje się nic niepokojącego, podczas gazowania w miejscu też nic szczegolnego sie niedzieje, dodam że samochód ma udokumentowany przebieg jest po przegladzie na 75 tyś w ASO. Jest to pojemność 1.5 z roku 2002 FL. czy okopcona końcówka wydechu jest normalną sprawą :cry: ?? . proszę o pomoc. Chciałbym także dodać że oleju nie bierze. Pozdrawiam Licze na pomoc z waszej strony.

Powinienes zorientowac sie jaki kolor maja spaliny bialy czy niebieskawy, ale jak nie bierze oleju to pewnie bedzie bialy. A okopcona koncowka nie ma co sie przejmowac. zawsze jak ktos jezdzi dynamicznie, puszcza noge z gazu na biegu, redukuje biegi to zawsze bedzie okopcona koncowka

Gość kmich76

Pytanie ile ci pali....może rozłączyła się końcówka od sondy lamba, widziałem coś takiego, jak dałpo gazie to zostawał czarny obłok. Wtyczka na miejsce i spadek zuzycia o 30% i przestało kopcic. CHECK ENGINE sie nie palił,., :roll:

Gość maciejka_sz

Moze dziadowskie paliwko?

Mez tez brac troche oleum... najlepiej sprawdzic na trasie gdzie wiekszosc podrozy samochod jedzie na wyzszych obrotach niz w miescie... sprawdzic wtedy na bagnecie co i jak i bedzie wiadomo.

Jak na koncowce rury masz czarny lekko tlusty ostad to znak ze wciaga ci oleum... na 100% jest to pewne jak kopci CI na niebiesko.

Czarny dym to cos z paliwem... albo dziadowwskieg albo cos z przeplywka lub sonda.

Bialy dym to para wodna... duzo jej zazwyczaj jest w zimie lub w lecie wieczorem po deszczu gdy temperatura spalin rozgrzewa uklad wydechowy w ktorym osadza sie wilgoc no i generalnie z paliwa i powierza - mieszanki ktora sie spala.

Gość danieloss

Tankuje raczej na znanych stacjach tzn: ORLEN/BP. CO do oleju to raczej nie bierze bo ostatnio po przeglądzie nie dolewałem ani razu, i teraz po przeglądzie po przejechaniu 2000 tyś też nic nie pije. Więc co może być że tak dymi aż wstyd na swiatłach wieczorem ostrzej ruszyć :oops: Czyżby pozosatło mi jeździć spokojnie. Pomóżcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...