Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przerywaja wycieraczki w n16

Gość Gołąb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gołąb

Witam! i znowu maly problem heh

od jakiegos czasu nękaja mnie problemy z wycieraczkami a mianowicie jak rusze dźwignią w gore - czyli powinny przejechac raz i sie zatrzymac na dole... to te wredne czasami maja tak ze zatrzymuja sie w momęcie puszczenia dzwigni i tak przez caly cykl... :shock:

jak sa wlaczone w pozycje przerywana to zatrzymuja sie w pozycji pionowej przy slupku i czasami na ćwiartce przy powrocie...

a na stalych predkosciach chodza dobrze nie zacinaja sie...

dodam ze zadnych dźwiekow podejrzanych nie wydaja z siebie ani z sliniczka...

ma ktos jakies pomysly ??

Gość bernas1977

Miałem to. W ASO twierdzili, że padł silnik, sterownik i Bóg wie, co jeszcze, ale jak się okazało, że auto jest na gwarancji to wymienili tylko przełącznik z dźwignią - teraz jest OK, widziałem na allegro w niezłej cenie.

Gość proktolog

miałem dokładnie ten sam problem, dokładnie te same objawy

miałem, bo samo się naprawiło zanim miałem czas podjechać do serwisu,

(dało się z tym jeździć więc kilka dni zwlekałem)

proponuję poczekac kilka dni, jak się nie uspokoi trzeba odwiedzić serwis

Gość Gołąb

no tak jak zawsze kochane ASO...

a w takim razie mam pytanko czy zeby wymienic ten wlacznuik to jakas duza robota?? bo widzialem tam jakies 2 srubki - wystarczy je wykręcic??

a czy ktos wkladal przelaczniki z n16 po FL z ta regulacja tego trybu przerywanego?? czy on dziala bez problemów czy nie bedzie dzialal?

PS proktolog - u mnie tak caly czas nie jest... czasami jest tak ze tydzien dziala a potem znowu - objawy mam od jesieni ale teraz robi sie cieplo wiec moze pogrzebal bym przytym dlatego moze ktos sam naprawial i ma jakies wskazówki :)

Widzę, że nie tylko ja mam z tym problem... Objawy w moim aucie są identyczne. Też wydawało mi się, że to może być przełącznik przy kierownicy (coś się wytarło, coś nie styka itp, itd...). W związku z tym, że póki co ta usterka rzadko się "ujawnia", postanowiłem to sobie odpuścić na jakiś czas lub do całkowitego uszkodzenia.

Pozdrawiam!

wiec czekac cierpliwie az wyzdrowieje

No fakt. Ja z góry założyłem "całkowite uszkodzenie", a nie wziąłem pod uwagę całkowitego wyleczenia :D Mam nadzieję, że ono wkrótce nastąpi lub już nastąpiło, bo wczoraj wieczorem w Wa-wie padał deszcz i wycieraczki odziwo pracowały normalnie :D/

Pozdro!

Mi też sie ostatnio zdarzyło że kilka razy wycieraczki zatrzymały się w połowie szyby :wink: dokładnie jak opisał Gołąb. Musiałem pomóc dźwigienką żeby doszły do końca i potem wróciły do ,,leżącej'' pozycji. A dzisiaj lał konkretnie deszcz i pracowały jak należy :grin: co mnie cieszy niezmiernie i jestem spokojny. Ale czasem to aż boję się je uruchomić :D , bo jak się znowu mi zatrzymają w połowie szyby, to zaczną się zmartwienia i rozmyślanie co jest nie tak :sad: .

Pozdrawiam.

Gość Gołąb

dobre jest to ze one w stalej pracy sie nie zatrzymuja tylko w tych przerywanych... ;) u mnie dzis tez padalo od poludnia z przerwami do niedawna... ale tylko raz mialy odchyl i sie zatrzymaly :D

Opisywany przez was objaw wskazuje na zabrudzenie styku mikroswitcha w silniczku wycieraczek, to on odpowiada za zatrzymanie się wycieraczki w odpowiednim miejscu. Zapewne dzieje się to dłuższym nieużywaniu wycieraczek, doraznie warto więc kiedy to tylko możliwe włączać je trochę żeby pochodziły w ten prosty sposób wymuszamy choć częściowe wyczyszczenie styków tego switcha.

....Zapewne dzieje się to dłuższym nieużywaniu wycieraczek, doraznie warto więc kiedy to tylko możliwe włączać je trochę żeby pochodziły w ten prosty sposób wymuszamy choć częściowe wyczyszczenie styków tego switcha......

Coś w tym jest to co napisałeś. U mnie ten objaw dokładnie pojawił się po dłuuuugim nieużywaniu wycieraczek. Pogoda była ładna, słoneczna, nie padał deszcz więc nie było potrzeby ich używania.

Pozdrawiam.

Gość Gołąb

musze sprawdzic to co czarny napisal bo w sumie ostatnio czesto uzywam i jakos sie nie zaciely... a jak sie beda zacinaly to wlacze je podniesione zeby po szybie nie chodzili i sprawdze co one na to powiedza ;)

• 4 tygodnie później...
Gość pawcioman

Mam identyczny objaw, ale tylko przy ustawieniu przełącznika w pozycji czasowej pracy wycieraczek. To chyba jakas wada fabryczna naszych almerek ;)

[ Dodano: Nie 18 Cze, 2006 18:23 ]

Czy któryś z forumowiczów po zastosowaniu się do rady Czarnego pozbył się tego problemu??

Czy któryś z forumowiczów po zastosowaniu się do rady Czarnego pozbył się tego problemu??

Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy nie ale jeśli nie, to Czarny38 chyba ma rację. Po tym jak wycieraczki popracowały trochę na "wyższych obrotach" problem ustąpił.

Pozdro!

Kiedyś mój znajomy poradził sobie z tym problemem w nastepujący sposób: postawił wycieraczki do pionu i uruchomiła na najszybszym biegu - pracowały tak kilkadziesiąt sekund (swoja drogą - śmiesznie to wyglądało - gdyby za blisko szyby prezlatywał jakiś gołąb, po trąceniu przez wycieraczkę byłby już wyfiletowany i gotowy do serwowania w barze Hanoi). Potem wszystko wróciło do normy.

Mój znajomy ma kilka takich patentów - kiedyś przy jakiejś dogodnej okazji do podpytam. Skąd je ma? Wcześniej miał Golfa III - uporanie się z wieloma drobnymi usterkami wymagało nielada kreatywności...

• 3 miesiące temu...

Witam ! a możecie powiedzieć jak przeczyścić te styki? Ja mam almere tino i jest ten sam problem wycieraczki stają co chwila a pozycja do góry trzeba trzymać cały czas bo zatrzymaja się w każdym miejscu.No i oczywiście wycieraczki skrzypią ale to inna bajka.

pozdrowienia

• 4 lata później...

Odświeżam temat, gdyż w ostatni piątek zaczął się u mnie pojawiać.

Po przeanalizowaniu diagramów z książki serwisowej postawiłbym podobną diagnozę. Na szybkim i wolnym trybie chodzą cały czas bez problemu, natomiast na tym przerywanym jak również na tym ze spryskiwaniem potrafią się zatrzymać na środku szyby, bądź przy spryskiwaniu zrobić tylko 2 z zaplanowanych 3 obrotów.

Problem może dotyczyć połączenia w obudowie silniczka (styk 3 i 4 - E191) bądź, co mniej prawdopodobne przy przełączniku przy wlewie płynu do spryskiwaczy (E194 tam najlepiej przeczyścić wszystkie styki).

W wolnym czasie będę musiał się tym zająć, może jak odstawię auto do blacharza, ale to jak się cieplej zrobi...

2010-10-19

Dobra odświeżę temat jeszcze raz, gdyż po ok 2 tygodniach słoneczka problem powrócił ze zdwojoną siłą.

Czy ktoś z obecnych na forum dobierał się do silniczka w Almerach - jest co prawda "foto-story" w zrób to sam ale dotyczy primery, które mają inny silniczek. Nie chciałbym rozwiercać nitów bez gwarancji, że skręcę to z powrotem.

Edytowane przez jasio