Gość zmotoryzowany Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 Bardzo prosze o podpowiedź gdzie w Nissanie Micra K 11 umiejscowiony jest czujnik włączania wentylatora chłodnicy a jeśli ktoś wiedzączy to podał by symbol to już by mnie naprawde uszczęśliwił. Dwóch elektryków samochodowych nie poradziło sobie z tym problemem! Pozdrawiam Staszek L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Szymeq Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 gdzie w Nissanie Micra K 11 umiejscowiony jest czujnik włączania wentylatora chłodnicy Wg mnie powinien być w chłodnicy po prawej stronie - wkręcony w chłodnicę- w jej bok, lub na przewodzie od płynu chłodzącego, w okolicach termostatu. Czujnik jest raczej 1 pinowy - na wskaźnik. Symbol może mieć 1830225 firmy EPS- koszt ok 35 zł. edit Oczywiście 2 pinowy - bład w druku :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 czujnik załanczający wentylatory musi być 2 lub 3 pinowy w zależności od ilości biegów wentylatora 2 piny jeden bieg 3 piny dwa biegi i tak jak kolega Szymeq pisał musia być gdzieś na przewodach płynu chłodzącego lub chłodnicy a napewno w dużym obiegu płynu chłodzącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 27 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 Czujnik jest 2-pinowy (chyba że masz jakąś bardzo egzotyczną wersję micry). Patrząc od przodu auta przy otwartej masce po prawej stronie silnika jest takie ustrojstwo, od którego idą 4 przewody do silnika (konkretnie do świec). Do tego ustrojstwa podpięte masz dwie wtyczki: większą i mniejszą. Gdzieś pod nimi na boku silnika, pomiędzy plątaniną przewodów płynu chłodniczego znajdują się dwa czujniki temperatury silnika: górny jednopinowy do wskazówki w liczniku, dolny dwupinowy do czujnika włączającego wentylator - ma taką samą wtyczkę, jak mniejsza podłączona do "ustrojstwa". Możesz też poszukać po kablach, zaczynając od kabla sondy lambda (ta jest z przodu silnika na wydechu) - kabel ten łączy się z prawej strony silnika trochę z tyłu z kablami czujników temperatury (tzn. raczej wiązki kabli łączą się w jedną wiązkę, elektrycznych połączeń tam oczywiście nie ma). Jeśli wentylator Ci się nie włącza, to sprawdź też przekaźnik, włączający wentylator - w skrzynce po lewej stronie akumulatora pierwszy od przodu pojazdu (ale na wszelki wypadek sprawdź opisy na skrzynce). Możesz to też zrobić zwierając końcówki wtyczki czujnika temperatury. Nie zapomnij zacząć od sprawdzenia bezpiecznika (w skrzynce przed akumulatorem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zmotoryzowany Opublikowano 27 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 ZA pomoc konkretną i na temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mafios Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 ok to niech mi powie ktoś od czego jest przewód czerwono-biały przy przekaźniku od wentylatora ? bo mi nie działa on. Jak dołożę masę do do tego przewodu to się wentylatora załącza tylko nie mogę zlokalizować gdzie on dalej idzie :/ na pewno nie do czujników temperatury z prawej strony głowicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryk1e Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 do ECU wentylator zalaczany jest z kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.