Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

co mi puka!

Gość gry76
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To ze tu sami almerowcy i doświadczeni w pukani dodam swoje 3 grosze.

W mojej N15 cos stuka, skrzeczy przy jezdzie na wstecznym i to tylko czasami. :(

TErkotały mi przeguby przy skręcie w prawo więc wymieniłem. Jest ok ale głuch dzwięk i stukanie przy cofaniu zostało. Miał ktoś?? 8)

czyli wymiana pomaga....proponuje wymiane wstecznego :lol::lol::P

kurde...gry76, wkoncu caly samochod wymieni a okaze sie ze mu chlapacz stukal :wink:

[ Dodano: Czw 25 Maj, 2006 ]

Na mechanice aż tak sie nie znam,ale w P10 jak mi coś stukało to zawsze łacznik zawieszenia.Tego sie ręka nie sprawdzi raczej :o

moze ci o wahacz chodzi ? :)

Z tyłu nie ma wahaczy amigo.

[ Dodano: Pią 26 Maj, 2006 ]

A może zawory klepią po tłokach, żeby szybciej opadały.

Kolego jak wszystko sprawdziłeś i nie wiesz co to może być to jeź do stacji kontroli pojazdu i niech ci to przejrzą osoby, które się na tym znają bo ta metodą zanim dojdziesz to jeszcze może coś Ci się urwie do końca.

kurde...gry76, wkoncu caly samochod wymieni a okaze sie ze mu chlapacz stukal :wink:

[ Dodano: Czw 25 Maj, 2006 ]

Na mechanice aż tak sie nie znam,ale w P10 jak mi coś stukało to zawsze łacznik zawieszenia.Tego sie ręka nie sprawdzi raczej :o

moze ci o wahacz chodzi ? :)

Z tyłu nie ma wahaczy amigo.

[ Dodano: Pią 26 Maj, 2006 ]

A może zawory klepią po tłokach, żeby szybciej opadały.

Kolego jak wszystko sprawdziłeś i nie wiesz co to może być to jeź do stacji kontroli pojazdu i niech ci to przejrzą osoby, które się na tym znają bo ta metodą zanim dojdziesz to jeszcze może coś Ci się urwie do końca.

ej amigo ale zaworow niema z tylu :D:D

chodzi mi o to ze stuk moze byc z innego miejsca niz go slychac ;)

podczas jazdy po naszych drogach coś puka mi z tyłu z prawej strony

Najlepsze jest to, że może okazać się, że tak na prawdę stuka Ci coś z przodu z lewej strony :D Mówię poważnie... Ja miałem już dwa razy taką akcję, że słyszałem wyraźny stukot dochodzący z tylnego zawieszenia. Jechałem do mechanika, on wsiadał za kółko, robił rundkę i okazywało się, że to stuka łącznik stabilizatora z przodu... Wyjaśnienie miał jedno: w kabinie samochodu jest rezonans i dźwięk potrafi się przenosić "udając", że dochodzi z innego miejsca :P

Pozdro!

Witam Czeso! Mam ten sam problem, coś mi puka z przodu. Więc pojechałem na stację i stwierdzili luz na łączniku stabilizatora. Powiec ile kosztowała Cię ta naprawa.

Pozdrawiam - pagio1

Witam Czeso! Mam ten sam problem, coś mi puka z przodu. Więc pojechałem na stację i stwierdzili luz na łączniku stabilizatora. Powiec ile kosztowała Cię ta naprawa.

Pozdrawiam - pagio1

Szczerze mówiąc to nie pamiętam ponieważ łącznik wymieniałem w marcu w zeszłym roku... Kupowałem go w JC Auto (zamiennik, nie oryginał). Nie był to jakiś duży koszt - chyba coś ok. 50 zeta... Samej części nie wymieniałem w Warszawie, tylko u rodziców w Tomaszowie. W związku z tym, że (mając kanał lub podnośnik) jest to 5 minut roboty, to koszt wymiany też nie powinien być duży. W Wawie polecam warsztat Q-service na ul. Szarych Szeregów. Jak chcesz to podam Ci na PW dokładne namiary.

Pozdro!

Pozdrawiam - pagio1

Szczerze mówiąc to nie pamiętam ponieważ łącznik wymieniałem w marcu w zeszłym roku... Kupowałem go w JC Auto (zamiennik, nie oryginał). Nie był to jakiś duży koszt - chyba coś ok. 50 zeta... Samej części nie wymieniałem w Warszawie, tylko u rodziców w Tomaszowie. W związku z tym, że (mając kanał lub podnośnik) jest to 5 minut roboty, to koszt wymiany też nie powinien być duży. W Wawie polecam warsztat Q-service na ul. Szarych Szeregów. Jak chcesz to podam Ci na PW dokładne namiary.

Pozdro!

Dzięki za odpowiedż dowiadywałem się wsklepie, japoński zamiennik łącznika kosztuje 55zł a wymiana 35zł. Nie mam warunków samodzielnej wymiany więdz skorzystam z warsztatu. Dzięki za odpowiedz.

• 2 miesiące temu...

gry 76 a czy Twoja tablica rejestracyjna (z tyłu ) jest dobrze przymnocowana?? - skoro sprawdzałes juz wszystko to sprawdź i to...

mi właśne tablica stukała (doszedłem do tego po tygodniu :D )

czesc,

mam troche podobny problem, wiec moze ktos sie podzieli doswiadczeniem?

w mojej almerce z 1999 (3 drzwi) trzeszczy cos u gory w lewych drzwiach i w prawych (tam czesciej :(

pytanie jest nastepujace: czy warto sie tym zajmowac we wlasnym zakresie? czy jak zaczne zdejmowac tapicerke zeby dopasc gada, to czy nie pojawi sie taki dzwiek w nastepnych miejscach? slowem: czy zapinki (czy jak je tam zowia) nie sa jednorazowkami, ktore lubia sie psuc?

pozdr.

grzesiek

Możesz rozebrać sam ale.... musisz zaopatrzyć się w zestaw nowych spinek i te które są podejrzanie luźne odrazu wymienić. Dla 'zaawansowanych' polecam klejenie boczku tapicerki do poszycia drzwi np. silikonem :twisted:

Często 'świerszczy' uszczelka drzwiowa - pomaga regulacja zamka drzwi.

gry 76 a czy Twoja tablica rejestracyjna (z tyłu ) jest dobrze przymnocowana?? - skoro sprawdzałes juz wszystko to sprawdź i to...

mi właśne tablica stukała (doszedłem do tego po tygodniu :D )

nie to na pewno nie tablica a coś w zawieszeniu ,teraz jeszcze zprzodu coś puka ...chyba czeka mnie przegladzik wszystkich łaczeń w zawieszeniu i układzie kirowniczym.

czesc,

mam troche podobny problem, wiec moze ktos sie podzieli doswiadczeniem?

w mojej almerce z 1999 (3 drzwi) trzeszczy cos u gory w lewych drzwiach i w prawych (tam czesciej :(

pytanie jest nastepujace: czy warto sie tym zajmowac we wlasnym zakresie? czy jak zaczne zdejmowac tapicerke zeby dopasc gada, to czy nie pojawi sie taki dzwiek w nastepnych miejscach? slowem: czy zapinki (czy jak je tam zowia) nie sa jednorazowkami, ktore lubia sie psuc?

Jeśli obchodzisz się z nimi (tymi spinkami) nieumiejętnie, to możesz je zepsuć, nie dlatego, że są delikatne, ale dlatego, że nie zawsze wychodzą gdy się je wykręca śrubokrętem.

Warto spróbować we własnym zakresie, bo w serwisie nie wydoją od Ciebie jakiejś kosmicznej kasy, a potem jest frajda, że coś więcej wiesz i umiesz zrobić w swoim aucie.

Poza tym, nie wiem, czy w jakimkolwiek warsztacie będzie się komuś chciało opukiwać drzwi Twojego samochodu i dociekać gdzie i co trzeszczy, brzęczy, czy stuka. Sprawdzą czy wszystkie śruby dokręcone i po zawodach. Uzasadnienie będzie takie, że "Jeśli dalej hałasuje to widocznie musi hałasować, bo jeździmy po polskich drogach..." A sam sobie dokładnie możesz poszperać i zdiagnozować, a przy okazji usunąć brud, który nieraz zbiera się w środku.

W N15 sprawa jest dość prosta, gdy już się to wcześniej robiło,

ja robiłem w swojej więc mam wprawę ;)

N15 - wersja po lifcie z elektrycznymi szybami (czyli bez korbek):

Gdy chcemy zdjąć cały "boczek" wewnętrzny drzwi, musimy najpierw wyjąć/odkręcić te plastikowe "wkrętozapinki" umieszczone po bokach - do tego należy użyć wkrętaka krzyżakowego i dwóch cienkich blaszek, np. pilniczków do paznokci, które podkładamy pod "łepek" tej zapinki po obu stronach i lekko podważamy podczas odkręcania. Bez tego podważania czasem też uda się odkręcić tą zapinkę, a czasem po prostu zniszczyć ;)

Dlaczego potrzebne są aż 2 pilniczki? Ano dlatego, że podważając z jednej strony (np. płaskim wkrętakiem) ona jakoś nie bardzo chce wyjść, klinuje się, można łatwo tą zapinkę zmasakrować, to tylko plastik.

Następnie trzeba odkręcić wszystkie metalowe wkręty - tutaj sprawa prosta, o ile mamy właściwy wkrętak (zwykle są to wkręty typu krzyżakowego, ale spotkałem się również z Torx), pamiętać należy o wkrętach przy klamce od otwierania drzwi i na spodzie "dziury" za którą chwytamy zamykając drzwi (w wersji przed FL jest ciut inaczej).

Teraz trzeba zdjąć plastikową ramkę/osłonkę z klamki do otwierania drzwi. No i tu jest najtrudniej, trzeba to robić delikatnie, żeby jej nie połamać, trzyma się na 5 lub 6 zatrzaskach (nie pamiętam dokładnie). Nie radzę podważać śrubokrętem, bo łatwo pokancerować, będzie to potem nieestetycznie wyglądało. Ja używałem 3 wykałaczek (zapałki są zbyt miękkie i kruche ;) wciskając 2 z jednej strony (u góry lub u dołu) przy zatrzaskach, a trzecią kombinowałem w przedniej części. Gdy już uda się zdjąć tą osłonkę to już nic nie blokuje (nie ma korbek od szyb) i można zdjąć cały boczek. Robimy to odchylając trochę dolną część (na jakieś 10-15cm) i podnosząc do góry, bo cały boczek zawieszony jest na drzwiach przy uszczelce od strony szyby.

I tyle, wystarczy jeszcze odkleić folię ochronną i możemy grzebać w mechanizmie zamykania drzwi i szyb, szukać tego co tak irytująco trzeszczy i brzęczy ;)

U mnie rezonowała prowadnica szyby, która stykała się z jakąś blaszką/krzywką wewnętrzną, przy krawędzi drzwi, nad zamkiem. Długo kombinowałem jak to wygłuszyć, okazało się, że wystarczyła kropla kleju do styropianu zaaplikowana od góry pomiędzy prowadnicę a tą krzywkę, przy opuszczonej do końca szybie... :D Może być także każdy inny klej elastyczny (do gumy), który uda nam się tam zaaplikować, silikon nie jest najlepszy, bo nie spływa tak łatwo i nie wypełnia szczelin, a poza tym, po pewnym czasie może się wyrobić/wykruszyć. Można próbować użyć tego mazidła, na które przyklejona jest folia ochronna.

to sie rozpisałem... :)

hmm

no widze, ze tapicerka w mojej almerce to prawdziwy majstersztyk :)

dzieki Art-B za wyczerpujacy opis, z takim manualem można zaczynać robote, tylko czasu troche trzeba znalezc

a swoja droga w poprzedniej furce (audi 80 z '86) bylo o niebo latwiej :D ale to "tylko" 13 lat wstecz, wiec i outlook jakby troche inny :wink:

pozdr.

grzesiek

• 1 miesiąc temu...

sorry ze odgrzebuje temat... ale u mnie zaczelo cos stukac :/ z tylu jak wjezdzam w ostry zakret z wieksza predkoscia, jadac powoli lub jesli zakret nie jest zbyt ostry jest cisza. a tak to takie rytmiczne stukanie.... amorki w czerwcu na przegladzie wyszly 50% od czerwca cos kolo 10 tys zrobilem. moze byc to wina amorkow ??