Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] pekniety blok silnika !!!

Gość raVonline
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe czy do Ciebei podpasował by cały dół od 1,8, fajna taka hybryda by była...

Gość raVonline

dzis odebrałem auto!

przyczyna: ktos widocznie kiedys w cudownym ASO przy zmianie plynu chlodzacego

za mocno przykrecił srube "w zaworze na przodzie bloku silnika" - nie wiem jak to okreslic

i to nadwyrezylo material

objaw: wyciek plynu chlodzacego z bloku silnika - minimalne pekniecie nad tą srubką

zastosowane srodki: jakis klej (spaw na zimno) - poki co jest ok - zobacze jak to bedzie się zachowywać

koszt: 100zl

mam nadzieje ze bedzie juz ok :?

Standard w ASO takie coś, jak się na ręke komuś nie patrzy to tak jest...

Zresztą co to jest ASO z regóły niedoświadczone małolaty o braku jakiejkolwiek weidzy (poza tą bezwartościową zdobytą w szkole...) co się uczą na naszych wozach.

hehehehe ASO to czasami potrafi jak bylem na przegladzie to niedokrecili mi sruby od miski olejowej. Do domu mam 30 km. Na nastepny dzien wyjezdzam patrze a tam za***ista plama juz w gararzu zalamka olej cieknie super. Wczolgalem sie pod autko i lukam gdzie cieknie i okazalo sie ze tam gdzie sie z miski olej spuszcza srube moglem dokrecic 1,5 obrotu. Wyciekla mi 1/3 oleju

Ci w ASO to naprawde potrafia a bylo dokladnie tak ja Coobcio pisze jakiesz szczawiki mi przeglad robily :x

Chyba to pęknięcie nie powstało z powodu mocnego przykręcenia śrubki jak by mocno zakręcili to by tylko zerwali gwint w śrubie lub w bloku silnika. Chyba nie mogli tej śruby odkręcić (zapiekła się) i przywalili młotkiem. Myśle że to zaklejone pęknięcie po jakimś czasie rozprzestrzeni się przy różnicy temperatur (zimą) lub przy nagłym uderzeniu (najechanie na duża dziure w drodze) i powstanie tzw. ,,pęknięcie kruchę".

Bloki silnika nie są wykonane z materiału plastycznego tylko z twardego (żeliwa) a zarazem kruchego. Są wyjątki już w nowych samochodach np w Audi montują bloki, korpusy z aluminium.