Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CB w N16

Gość Maciek62
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Seba7207

W lutym zamontowałem radyjko w N16 (Unidenka 520XL).. W związku z tym, że w Polsce lepiej nie zostawiać na widoku, zamontowałem w ten sposób, że w każdej chwili mogę wykręcić radyjko (2 śrubki z plastykowymi uchwytem + przewód od anteny) i schować. Antenę wożę za przednimi siedzeniami - magnetyczna, natomiast radyjko zamontowałem z boku koło nóg pasażera. Gruszkę wożę na udzie - łatwiejszy dostęp. Zasilanie mam od gniazda zapalniczki (przewód puszczony obok siedzenia pasażera do gniazdka zapalniczkowego z tyłu - pomiędzy siedzeniami). Na trasie sprawdza się w 100%. Jeszcze nie zdarzyło mi się żebym jechał i nie wiedział, że misiaczki stoją. Jeśli chcę zmienić kanał - wyciągam rękę i bez problemu mam zasięg - jednak w 99% czasu jeżdżę na 19-tym. W razie potrzeby mogę zrobić zdjęcia i przesłać na życzenie. Pozdr

Gość oskaritto
W lutym zamontowałem radyjko w N16 (Unidenka 520XL).. W związku z tym, że w Polsce lepiej nie zostawiać na widoku, zamontowałem w ten sposób, że w każdej chwili mogę wykręcić radyjko (2 śrubki z plastykowymi uchwytem + przewód od anteny) i schować. Antenę wożę za przednimi siedzeniami - magnetyczna, natomiast radyjko zamontowałem z boku koło nóg pasażera. Gruszkę wożę na udzie - łatwiejszy dostęp. Zasilanie mam od gniazda zapalniczki (przewód puszczony obok siedzenia pasażera do gniazdka zapalniczkowego z tyłu - pomiędzy siedzeniami). Na trasie sprawdza się w 100%. Jeszcze nie zdarzyło mi się żebym jechał i nie wiedział, że misiaczki stoją. Jeśli chcę zmienić kanał - wyciągam rękę i bez problemu mam zasięg - jednak w 99% czasu jeżdżę na 19-tym. W razie potrzeby mogę zrobić zdjęcia i przesłać na życzenie. Pozdr

witaj!jesli mozesz podeslij prosze fotki :) oskaritto@gmail.com jaka masz antene??jakiej dlugosci?? z gory dzieki za odpowiedz

spoczko, tylko powiedz mi jak ze słyszalnoscia? dokładałes jakis głosnik?
nic nie dokladalem.Slychac IDEALNIE :) POZDRO

W tym radyjku głosnik jest od dołu??

Gość oskaritto
spoczko, tylko powiedz mi jak ze słyszalnoscia? dokładałes jakis głosnik?
nic nie dokladalem.Slychac IDEALNIE :) POZDRO

W tym radyjku głosnik jest od dołu??

tak glosnik jest od dolu ale bede dokladal jakis dodatkowy bo ja np podczas jazdy wole cb sluchac niz radia :D ale jak z kims jade to sie nudza :D

• 4 miesiące temu...

Witam serdecznie użytkowników CB w Almerkach.

Mam jedno pytanko, a może ktos zna odpowiedź?

Mam okazję sprowadzić sobie z USA CB - Presidenta. Cenowo wyjdzie pewnie korzystniej niż u nas. Tylko czy radyjko kupione za oceanem będzie chodziło w Polsce? Nie znam się nic na częstotliwościach, strojeniu itp. A szkoda wydawać złotówki na coś co i tak nie będzie chodziło bez jakiegos oprogramowania, czy czegoś takiego.

Więc jakby ktoś cos na ten temat wiedział, to prosze uprzejmie o info.

Pzdr.

Zdjęć nie było i chyba nie będzie :) Ale dzięki za zainteresowanie :)

Swojego Presidenta nie będę montował na stałe. I tak by ukradli...

Do fabrycznego ramienia domontowałem dwa płaskie haczyki i "wieszam" radyjko na ścianie przegrody od strony pasażera na wysokości uchwytu na kubki. Trzyma się spoko, łatwo obsługiwać (i kierowca i pasażer) i łatwo zdemontować po jeździe.

Pzdr.

Zdjęć nie było i chyba nie będzie :) Ale dzięki za zainteresowanie :)

Swojego Presidenta nie będę montował na stałe. I tak by ukradli...

Do fabrycznego ramienia domontowałem dwa płaskie haczyki i "wieszam" radyjko na ścianie przegrody od strony pasażera na wysokości uchwytu na kubki. Trzyma się spoko, łatwo obsługiwać (i kierowca i pasażer) i łatwo zdemontować po jeździe.

Pzdr.

jutro podeśle zdjęcia mojego montażu radyjka.

zawsze preferuje sposób montażu taki, by nie ingerowac w dechę rozdzielczą - by przy sprzedazy nikt mi nie zarzucał, ze tu i ówdzie nawiercone dziurki i takie tam.

Moje CB

15.jpg

można je łatwo zdemontować (zostaje tylko dok powyzej dźwigni hamulca), podpiąc akumulatorki i pójść w las...

Przykład doku i nawigacji bez ingerencji w deskę (na szybie było zbyt niewygodnie - strasznie zasłania pole widzenia)

16.jpg

po wykręceniu nie ma śladu, że coś tam było montowane...

antena na magnesie do takiej prędkości się trzyma

zegar.jpg

- powyzej niestety zaczyna jeździc i rysuje lakier

Ja zwykłego CB zamontowałem równiez w taki sposób, żeby nie wiercić żadnych zbędnych dziur w plastikach. Ale u mnie wisi na zaczepach na przegrodzie pomiędzy siedzeniami z przodu. Nie jest to mistrzostwo świata, a i konkursu piekności by nie wygrało, ale jak w tym tygodniu dorwę cyfrówkę, to cykne parę zdjęć i też je tutaj umieszcze. Może się akurat komus przyda. Zwłaszcza takim użytkownikom jak ja, którzy CB montują tylko na przelot na trasę.

A propo anteny. przy takiej prędkości to jaka antenka Ci się tak trzyma?

ja nie chciałem zbytnio inwestowac w antenkę - mam Hustlera 102mm, ale on ma mały magnes. Przy takiej prędkosci to by pewnie wylądował wewątrz kabiny kierowcy, ale tego co by za mna jechał :)

Aha. I skąd wiesz, że dopiero przy takiej prędkości zaczyna się ruszać? Ktoś z tylniego siedzenia wychylał głowę przez okno? :)))

Pzdr.

u mnie wyglada to tak.

tez nie jestem zwolennikiem ciecia deski rozdzielczej - ale jeśli coś da się bezinwazyjnie wymontowac a w jego miejsce wmontowac to cos na czym nam zalezy to czemu nie ?

wiec wygladalo to tak

http://i50.photobucket.com/albums/f330/vqs...ma/IMG_1908.jpgIMG_1908.jpg

a po montazu CB wyglada

DSC03381.jpg

DSC03380.jpg

sorki za jakosc zdjec ale z telefonu i w garazu i tak dobrze wyszlo.

A propo anteny. przy takiej prędkości to jaka antenka Ci się tak trzyma?

ja nie chciałem zbytnio inwestowac w antenkę - mam Hustlera 102mm, ale on ma mały magnes. Przy takiej prędkosci to by pewnie wylądował wewątrz kabiny kierowcy, ale tego co by za mna jechał

Dokładnie takiego Hustlera używam.

Postawiłem na tylnej klapie sedana z pewnym zapasem kabla. Pogoniłem dopiero na autostradzie niemieckiej i zauważułem, że przy mniej wiecej 190 zaczyna się przesuwać po klapie. Na podkładce gumowej jeździ przy znacznie mniejszych predkościach. Dlatego zrezygnowałem z montażu na dachu. Mam ją na bagażniku z kablem przełożonym przez klapę tak, że kabel zabezpiecza przed przesuwaniem się do tyłu.

Postawiłem na tylnej klapie sedana z pewnym zapasem kabla. Pogoniłem dopiero na autostradzie niemieckiej i zauważułem, że przy mniej wiecej 190 zaczyna się przesuwać po klapie. Na podkładce gumowej jeździ przy znacznie mniejszych predkościach. Dlatego zrezygnowałem z montażu na dachu. Mam ją na bagażniku z kablem przełożonym przez klapę tak, że kabel zabezpiecza przed przesuwaniem się do tyłu.

Ja testowałem jakiegoś noname'a. Jedyną modyfikacją jaką wniosłem to była podkładka wycięta z dętki rowerowej ( sklejona z dwóch kawałków, bo nie znalazłem takiej dużej dętki ;) ). Przez paręnaście minut jechałem licznikowe 220km/h. Ani jednej ryski na lakierze. Albo antenka się nie przesunęła, albo podkładka spełniła zadanie.

Żeby nie rysować lakieru też walnąłem naklejaną podkładke przezroczystą, ale jakąś specjalną ze sklepu gdzie kupowałem CB - z zewnątrz jest szorstka, więc niby powinna lepiej trzymać i zapobiegać "jeżdżeniu" antenki po dachu. Wczesniej tez myślałem nad zwykłą przezroczystą folią lub nawet kawałkiem cienkiej gumy.

Do p_flori: to spoko wiedzieć, że te Hustlery sie tak trzymają. Aż dziwne z takim małym magnesem. Jak ją kupowałem, to facet stwierdził, że lepiej 150 km/h nie przekraczać :)

Pzdr.

A mierzyliscie SWR z tymi podkładkami - jak z masą po zastosowaniu w/w podkładek?

jaka masa ? w przypadku hustlera nie ma i tak zadnej masy. cala podstawa jest z tworzywa. wiec podkladka nic nie zmieni

Zmieni i to dużo moim zdaniem, ale tego jeszcze nie próbowałem...

masa to złe pojęcie...

Każda antena do bata musi mieć przeciwwagę - niektórzy to nazywaja masą. Innymi słowy dipol antenowy składa sie z

1. bata

2. drugą część stanowi masa samochodu.

Spróbuj Hustlera postawić na ziemi lub drewnianej desce i pogadać przez radio - nie nadasz ani nie usłyszysz ani słowa - zaś to co wypromieniuje Twoja antena usłyszy Twój sąsiad w telewizorze lub radiu :lol: .

Sprawność anteny zależy głównie od tego jak magnes łapie przewodnictwo z masą samochodu - nie chodzi tu oprzewodnictwo stricte elektryczne. Magnes jest częścią składową cewki a masa samochodu ma istotne znaczenie w powstawaniu fali elektromagnetycznej wypromieniowanej z anteny. Dlatego najlepiej jest umieścić antenę na srodku dachu i postarać się o dobry kontakt z masą samochodu. Ponoć niektóre podkładki maja możliwość wzmacniania sygnału i redukcji SWR (współczynnik fali odbitej) co poprawia jakość nadawania i odbioru (są namagnesowane) - stąd moje pytanie - czy ktoś testował te podkładki.

pozdrawiam