Gość Maciek62 Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Gdzie macie zamontowane CB w swoich autkach ? Może jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MacKo Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 kolego szukanie to podstawa 1. http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3415 2. http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=15551 powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seba7207 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2006 W lutym zamontowałem radyjko w N16 (Unidenka 520XL).. W związku z tym, że w Polsce lepiej nie zostawiać na widoku, zamontowałem w ten sposób, że w każdej chwili mogę wykręcić radyjko (2 śrubki z plastykowymi uchwytem + przewód od anteny) i schować. Antenę wożę za przednimi siedzeniami - magnetyczna, natomiast radyjko zamontowałem z boku koło nóg pasażera. Gruszkę wożę na udzie - łatwiejszy dostęp. Zasilanie mam od gniazda zapalniczki (przewód puszczony obok siedzenia pasażera do gniazdka zapalniczkowego z tyłu - pomiędzy siedzeniami). Na trasie sprawdza się w 100%. Jeszcze nie zdarzyło mi się żebym jechał i nie wiedział, że misiaczki stoją. Jeśli chcę zmienić kanał - wyciągam rękę i bez problemu mam zasięg - jednak w 99% czasu jeżdżę na 19-tym. W razie potrzeby mogę zrobić zdjęcia i przesłać na życzenie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oskaritto Opublikowano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2006 W lutym zamontowałem radyjko w N16 (Unidenka 520XL).. W związku z tym, że w Polsce lepiej nie zostawiać na widoku, zamontowałem w ten sposób, że w każdej chwili mogę wykręcić radyjko (2 śrubki z plastykowymi uchwytem + przewód od anteny) i schować. Antenę wożę za przednimi siedzeniami - magnetyczna, natomiast radyjko zamontowałem z boku koło nóg pasażera. Gruszkę wożę na udzie - łatwiejszy dostęp. Zasilanie mam od gniazda zapalniczki (przewód puszczony obok siedzenia pasażera do gniazdka zapalniczkowego z tyłu - pomiędzy siedzeniami). Na trasie sprawdza się w 100%. Jeszcze nie zdarzyło mi się żebym jechał i nie wiedział, że misiaczki stoją. Jeśli chcę zmienić kanał - wyciągam rękę i bez problemu mam zasięg - jednak w 99% czasu jeżdżę na 19-tym. W razie potrzeby mogę zrobić zdjęcia i przesłać na życzenie. Pozdr witaj!jesli mozesz podeslij prosze fotki oskaritto@gmail.com jaka masz antene??jakiej dlugosci?? z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZ3RYF Opublikowano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2006 moze powies od razu zdjecia np na http://www.fotosik.pl, inni tez obejrza i moze skorzystaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seba7207 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2006 Witam. Aktualnie jestem w delegacji do piątku. Zdjęcia przesłałem Maćkowi 62 w niedzielę. Jeśli ma je na kompie może wrzucić na serwer. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oskaritto Opublikowano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 Przesylam 2 fotki po zamontowaniu cb-radia w almerze n16 po FL.Jak bedzie potrzeba porobie wiecej w miare mozliwosci POZDRO [center:447e2ee412] [/center:447e2ee412] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek125 Opublikowano 13 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2006 spoczko, tylko powiedz mi jak ze słyszalnoscia? dokładałes jakis głosnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oskaritto Opublikowano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2006 spoczko, tylko powiedz mi jak ze słyszalnoscia? dokładałes jakis głosnik? nic nie dokladalem.Slychac IDEALNIE POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek125 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 spoczko, tylko powiedz mi jak ze słyszalnoscia? dokładałes jakis głosnik? nic nie dokladalem.Slychac IDEALNIE POZDRO W tym radyjku głosnik jest od dołu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oskaritto Opublikowano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2006 spoczko, tylko powiedz mi jak ze słyszalnoscia? dokładałes jakis głosnik? nic nie dokladalem.Slychac IDEALNIE POZDRO W tym radyjku głosnik jest od dołu?? tak glosnik jest od dolu ale bede dokladal jakis dodatkowy bo ja np podczas jazdy wole cb sluchac niz radia ale jak z kims jade to sie nudza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Witam serdecznie użytkowników CB w Almerkach. Mam jedno pytanko, a może ktos zna odpowiedź? Mam okazję sprowadzić sobie z USA CB - Presidenta. Cenowo wyjdzie pewnie korzystniej niż u nas. Tylko czy radyjko kupione za oceanem będzie chodziło w Polsce? Nie znam się nic na częstotliwościach, strojeniu itp. A szkoda wydawać złotówki na coś co i tak nie będzie chodziło bez jakiegos oprogramowania, czy czegoś takiego. Więc jakby ktoś cos na ten temat wiedział, to prosze uprzejmie o info. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 22 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2006 Odnośnie montażu - zamontowałem ręczniaka tuż nad dźwignią hamulca. Jednym pociągnięciem dłoni i juz go nie ma - wklęję zdjecia jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 27 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2006 Zdjęć nie było i chyba nie będzie Ale dzięki za zainteresowanie Swojego Presidenta nie będę montował na stałe. I tak by ukradli... Do fabrycznego ramienia domontowałem dwa płaskie haczyki i "wieszam" radyjko na ścianie przegrody od strony pasażera na wysokości uchwytu na kubki. Trzyma się spoko, łatwo obsługiwać (i kierowca i pasażer) i łatwo zdemontować po jeździe. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 Zdjęć nie było i chyba nie będzie Ale dzięki za zainteresowanie Swojego Presidenta nie będę montował na stałe. I tak by ukradli... Do fabrycznego ramienia domontowałem dwa płaskie haczyki i "wieszam" radyjko na ścianie przegrody od strony pasażera na wysokości uchwytu na kubki. Trzyma się spoko, łatwo obsługiwać (i kierowca i pasażer) i łatwo zdemontować po jeździe. Pzdr. jutro podeśle zdjęcia mojego montażu radyjka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 zawsze preferuje sposób montażu taki, by nie ingerowac w dechę rozdzielczą - by przy sprzedazy nikt mi nie zarzucał, ze tu i ówdzie nawiercone dziurki i takie tam. Moje CB można je łatwo zdemontować (zostaje tylko dok powyzej dźwigni hamulca), podpiąc akumulatorki i pójść w las... Przykład doku i nawigacji bez ingerencji w deskę (na szybie było zbyt niewygodnie - strasznie zasłania pole widzenia) po wykręceniu nie ma śladu, że coś tam było montowane... antena na magnesie do takiej prędkości się trzyma - powyzej niestety zaczyna jeździc i rysuje lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 Ja zwykłego CB zamontowałem równiez w taki sposób, żeby nie wiercić żadnych zbędnych dziur w plastikach. Ale u mnie wisi na zaczepach na przegrodzie pomiędzy siedzeniami z przodu. Nie jest to mistrzostwo świata, a i konkursu piekności by nie wygrało, ale jak w tym tygodniu dorwę cyfrówkę, to cykne parę zdjęć i też je tutaj umieszcze. Może się akurat komus przyda. Zwłaszcza takim użytkownikom jak ja, którzy CB montują tylko na przelot na trasę. A propo anteny. przy takiej prędkości to jaka antenka Ci się tak trzyma? ja nie chciałem zbytnio inwestowac w antenkę - mam Hustlera 102mm, ale on ma mały magnes. Przy takiej prędkosci to by pewnie wylądował wewątrz kabiny kierowcy, ale tego co by za mna jechał Aha. I skąd wiesz, że dopiero przy takiej prędkości zaczyna się ruszać? Ktoś z tylniego siedzenia wychylał głowę przez okno? )) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 u mnie wyglada to tak. tez nie jestem zwolennikiem ciecia deski rozdzielczej - ale jeśli coś da się bezinwazyjnie wymontowac a w jego miejsce wmontowac to cos na czym nam zalezy to czemu nie ? wiec wygladalo to tak http://i50.photobucket.com/albums/f330/vqs...ma/IMG_1908.jpg a po montazu CB wyglada sorki za jakosc zdjec ale z telefonu i w garazu i tak dobrze wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 A propo anteny. przy takiej prędkości to jaka antenka Ci się tak trzyma? ja nie chciałem zbytnio inwestowac w antenkę - mam Hustlera 102mm, ale on ma mały magnes. Przy takiej prędkosci to by pewnie wylądował wewątrz kabiny kierowcy, ale tego co by za mna jechał Dokładnie takiego Hustlera używam. Postawiłem na tylnej klapie sedana z pewnym zapasem kabla. Pogoniłem dopiero na autostradzie niemieckiej i zauważułem, że przy mniej wiecej 190 zaczyna się przesuwać po klapie. Na podkładce gumowej jeździ przy znacznie mniejszych predkościach. Dlatego zrezygnowałem z montażu na dachu. Mam ją na bagażniku z kablem przełożonym przez klapę tak, że kabel zabezpiecza przed przesuwaniem się do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stranger Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Postawiłem na tylnej klapie sedana z pewnym zapasem kabla. Pogoniłem dopiero na autostradzie niemieckiej i zauważułem, że przy mniej wiecej 190 zaczyna się przesuwać po klapie. Na podkładce gumowej jeździ przy znacznie mniejszych predkościach. Dlatego zrezygnowałem z montażu na dachu. Mam ją na bagażniku z kablem przełożonym przez klapę tak, że kabel zabezpiecza przed przesuwaniem się do tyłu. Ja testowałem jakiegoś noname'a. Jedyną modyfikacją jaką wniosłem to była podkładka wycięta z dętki rowerowej ( sklejona z dwóch kawałków, bo nie znalazłem takiej dużej dętki ). Przez paręnaście minut jechałem licznikowe 220km/h. Ani jednej ryski na lakierze. Albo antenka się nie przesunęła, albo podkładka spełniła zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 a ja kupilem folie przeźroczysta, wyciolem z niej kolo i nakleilem na lakier. Nic nie widac a rysy nie powstaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Żeby nie rysować lakieru też walnąłem naklejaną podkładke przezroczystą, ale jakąś specjalną ze sklepu gdzie kupowałem CB - z zewnątrz jest szorstka, więc niby powinna lepiej trzymać i zapobiegać "jeżdżeniu" antenki po dachu. Wczesniej tez myślałem nad zwykłą przezroczystą folią lub nawet kawałkiem cienkiej gumy. Do p_flori: to spoko wiedzieć, że te Hustlery sie tak trzymają. Aż dziwne z takim małym magnesem. Jak ją kupowałem, to facet stwierdził, że lepiej 150 km/h nie przekraczać Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 1 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2006 A mierzyliscie SWR z tymi podkładkami - jak z masą po zastosowaniu w/w podkładek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 1 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2006 A mierzyliscie SWR z tymi podkładkami - jak z masą po zastosowaniu w/w podkładek? jaka masa ? w przypadku hustlera nie ma i tak zadnej masy. cala podstawa jest z tworzywa. wiec podkladka nic nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 1 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2006 Zmieni i to dużo moim zdaniem, ale tego jeszcze nie próbowałem... masa to złe pojęcie... Każda antena do bata musi mieć przeciwwagę - niektórzy to nazywaja masą. Innymi słowy dipol antenowy składa sie z 1. bata 2. drugą część stanowi masa samochodu. Spróbuj Hustlera postawić na ziemi lub drewnianej desce i pogadać przez radio - nie nadasz ani nie usłyszysz ani słowa - zaś to co wypromieniuje Twoja antena usłyszy Twój sąsiad w telewizorze lub radiu . Sprawność anteny zależy głównie od tego jak magnes łapie przewodnictwo z masą samochodu - nie chodzi tu oprzewodnictwo stricte elektryczne. Magnes jest częścią składową cewki a masa samochodu ma istotne znaczenie w powstawaniu fali elektromagnetycznej wypromieniowanej z anteny. Dlatego najlepiej jest umieścić antenę na srodku dachu i postarać się o dobry kontakt z masą samochodu. Ponoć niektóre podkładki maja możliwość wzmacniania sygnału i redukcji SWR (współczynnik fali odbitej) co poprawia jakość nadawania i odbioru (są namagnesowane) - stąd moje pytanie - czy ktoś testował te podkładki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi