Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CB w N16

Gość Maciek62
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieni i to dużo moim zdaniem, ale tego jeszcze nie próbowałem...

masa to złe pojęcie...

Każda antena do bata musi mieć przeciwwagę - niektórzy to nazywaja masą. Innymi słowy dipol antenowy składa sie z

1. bata

2. drugą część stanowi masa samochodu.

Spróbuj Hustlera postawić na ziemi lub drewnianej desce i pogadać przez radio - nie nadasz ani nie usłyszysz ani słowa - zaś to co wypromieniuje Twoja antena usłyszy Twój sąsiad w telewizorze lub radiu :lol: .

Sprawność anteny zależy głównie od tego jak magnes łapie przewodnictwo z masą samochodu - nie chodzi tu oprzewodnictwo stricte elektryczne. Magnes jest częścią składową cewki a masa samochodu ma istotne znaczenie w powstawaniu fali elektromagnetycznej wypromieniowanej z anteny. Dlatego najlepiej jest umieścić antenę na srodku dachu i postarać się o dobry kontakt z masą samochodu. Ponoć niektóre podkładki maja możliwość wzmacniania sygnału i redukcji SWR (współczynnik fali odbitej) co poprawia jakość nadawania i odbioru (są namagnesowane) - stąd moje pytanie - czy ktoś testował te podkładki.

pozdrawiam

rozumiem wszystko jednak jesli przeciwwaga jest oblana tworzywem to podkaldka z folii o grubosci mniejszej niz 1mm nie stanowi problemu.

No to może ja mam jedną z tych specjalnych podkładek. Bo właśnie taką dostałem w tym sklepie gdzie kupowałem CB - specjalnie do anten magnesowych i na dodatek odpowiednio dociętą (kółko). Ale ten co mi sprzedawał sprzęt i dostrajał, nie mówił że będzie to lepiej działać. Tylko wspomniał, że nie będzie lakieru rysować.

Myslę, że to nie ma wiekszego znaczenia. Antena i tak nie będzie miała kontaktu z masą pojazdu. Wiem, że strojenie zależy od tego gdzie stoi anetna, ale biorąc pod uwagę, że i tak nie ma bezpośredniego kontaktu (styku), to pewnie taka naklejka nic nie jest w stanie zmienić.

A testowac nie mam niestety jak, bo się na tym w ogóle nie znam :) Także w tym zakresie nie pomogę...

Pzdr.

Poniżej spróbuję zamieścić zdjęcia jak zamontowałem to moje CB. Jak widać, mistrzostwo świata, to to nie jest, ale jak biorę je na trasy, to spoko działa i łatwo obsługiwać. No i demontować.

Tylko nie wiem, czy mi się uda to zamieścić. Jak sie pokażą, znaczy udało się...

cb001is9.jpg

cb002du5.jpg

cb1hc7.jpg

Pzdr.