Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Jak rozpoznać Amorki czy łączniki

Gość Artek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Klubowiczów

Poradźcie jak rozpoznać uszkodzenia w tylnym zawieszeniu, bez wjazdu na stację diagnostyczną. Na nie równościach coś strasznie tłucze z tyłu to taki głuchy dżwięk.

Podobnoo w P10 to przeważnie łączniki stabilizatorów ale obawiam się że to mogą być amorki. Czy ktoś może opisać wmiarę logicznie jak to sprawdzić

Dzięki

Artek

Gość Maniek-ol

Łącznik możesz sprawdzić łapiąc go ręką i szarpiąc. Luz będzie wyczuwalny i będzie stukać. A amory? Niech ktoś jedzie za Tobą i patrzy jak zachowują się koła. Muszą trzymać się drogi na nierównościach. Jeżeli koło będzie podskakiwać (odrywać się od asfaltu) to amory do wymiany.

Na słuch biorąc - łacznik bardziej "klepie" , natomiast amortyzatory czy poduchy pod nimi to raczej taki gluchy odgłos jakbys uderzył spodem pięsci w gipsową sciane - lepszego porownania nie znalazłem:P:P:P

Tez mam podobny dylemat ze stukami w tylnej czesci autka. Czy aby zidentyfikowac denerwujacy mnie odglos moge uderzyc wewnetrzna otwarta czescia dloni w regips :mrgreen: bo na budowlance to ja sie niestety nie znam ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...