Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

sequent czy sequent24

Gość bilczur

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bilczur

Witam

Jutro jadę załozyć instalację do P12 1.8 z 2002 r. Zastanawiam się czy założyć sequent czy sequent24. Wiecie może jaka jest praktyczna różnica między nimi. Różnica w cenie to 1000 zł, ale może warto dopłacić żeby mieć później spokój. Dzięki za pomoc

bilczur

Z tego co wiem to różnica głównie w elektronice, Sequent 24 to uproszczona sekwencja (niepełna?). W praktyce pewnie nie zauwązysz różnicy...ale wiadomo im szybciej i lepiej komputer przekłada sygnał z kompa na ustawienia wtryskiwaczy tym lepsze dopasowanie mieszanki, a co za tym idzie osiągi i spalanie.

Jeżeli chcesz kupić dobrą zachodnią instalkę to polecam Bigasa, jeżeli chcesz kupić dobrą i nie musi być zachodnia to KME Diego ;-) BRC są drogie i chyba przereklamowane, choć na pewno równie dobre.

Gość Sieszput

Witam mam pytanko, jestem posiadaczem NIssana Sunny N14 1.4LX 16V hatchback 3drzwiowy, i ja z takim pytaniem, jaka instalecje najlepiej zalozyc a zarazem zeby nie wydac milion pieniedzy jak i nie szybko wykonczyc serce mojego SUnnegO :D mam na mysli cene tak do 2000pln.

Pozdrawiam wszystkich, i czekam na jakies wskazowki, propozycje.

mam sequent 24 i w zupełności wystarcza - reduktor genius (90-150 KM), wtryski BRC-owskie.

Absolutnie nie należy dopłacać do sequenta- rozbudowana elektronika nic nie daje - im mniej parametrów do ustawienia w elektronice tym lepiej i łatwiej ją optymalnie dostroić. Ważniejsze jest jakość montażu i dobra zadana właściwa mapa wtrysków - najlepiej zakładać tam gdzie już gazowali takie silniki -mają gotowe mapy (oraz opinia, że ci to np. nie paprają)

Witam mam pytanko, jestem posiadaczem NIssana Sunny N14 1.4LX 16V hatchback 3drzwiowy, i ja z takim pytaniem, jaka instalecje najlepiej zalozyc a zarazem zeby nie wydac milion pieniedzy jak i nie szybko wykonczyc serce mojego SUnnegO :D mam na mysli cene tak do 2000pln.

Pozdrawiam wszystkich, i czekam na jakies wskazowki, propozycje.

ja mam wskazowke ;] wydaj te 2000 na co innego i ciesz sie jazda na benzie :) chyba ze jezdzisz napraaaaawde duzo, bo gazu wcale tak malo ci nie spali. a napewno odbierze powera

Sieszput - zależy ile jeździsz miesięcznie i jak długo zamierzasz jeździć? Przy przebiegach rzędu 2.5-3kkm miesięcznie i planowanym użytkowaniu auta jeszcze ze 3 lata myślę że warto zakładać. Ja miesięcznie przejeżdzam c.a. 2500 i na dzień dzisiejszy mam około 150-200 pln oszczędności miesięcznie(benzyny przed zagazowaniem palił c.a 6,3 , a gazu teraz bierze 8,5). Oczywiście teraz jest korzystna relacja cenowa noPB-LPG, ale zimą nie wyglądało to zbyt ciekawie i oszczędzałem ca 50 pln (LPG było po 2,30 a PB 3,75 tylko). Nie wiadomo jak będzie to wyglądało jesienią, bo MF straszy wzrostem akcyzy na LPG.

Co do instalacji za 2k pln dostaniesz II generację (komputerek+mikser), komputerki są ze sobą porównywalne Bingo-S , Autronic AL-700, BRC Just itd. Natomiast ważny będzie dobór miksera - Nismo ma przepływomierz w przepustnicy i byle jaki mikser powoduje że jest mocno zabużonu odczyt przepływki i auto po prostu słabo ciągnie, było o tym sporo na forum. Z mikserów mogę polecić Ci Landi Renzo AB 392 lub 395 - dobrze dopasowany do auta, co b. ważne zakładany pod puszkę filtra, bez jej dziurawienia, tylko niestety drogi w hurtowni c.a 200pln.

Najlepsza była by sekwencja np polski KME Diego, ale to wydatek rzędu 2,8kpln

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...