Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zamiary kupna N14

Gość virue
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A co do tego Sunny mam kilka pytan a mianowicie jakie sa najczestsze usterki w tym modelu na co najlepiej zwracac uwage zeby potem nie przeobrazilo sie to w cos wiekszego.

jakie sa ceny mniej wiecej orientacyjne np rozrzadu filtrow etc.

Pozdrawiam :)

z usterek to moge powiedziec ze pukanie lacznikow stabilizatorow hmm u mnie tych usterek nieiwel bylo wsumie poza wymiana po zakupie tarcz klockow i paska rozrzadu bo mam diesla do tego wymienilem jeszcze wszystkie plyny i filtry pozniej szczeki hamulcowe, po pol roku zaczelo mnie draznic lozysko oporowe w skrzni biegow wiec wymienilem i to wraz z calym sprzeglem do tego oslone przegubu wewnetrzna i to tyle a do wymiany mam teraz lacznik stabilizatora tylnego i oslony gumowe na maglownicy no i jeszcze nieszczesne lozysko od amortyzatora :roll:

co do cen to rozejzyj sie po sklepach internetowych

pogladowe ceny masz np tu www.japparts.pl

a tak pozatym to zapraszam jutro na spot bo widze ze z warszawy jestes to udostepnie auto do obejrzenia i mozna wtedy wszystkie wady wytykac palcem bo tak najlatwiej :D

sluchaj nie ma sprawy tylko musieli bysmy sie jakos ustawic daj znac co i jak ktora godzina ci pasuej mi kazda przed 12 w poludnie odpowiada bo pozniej zajety jestem

Witam

No wiec ja niedawno kupilem 13 letniego Sunnyego 1.4 benz z instalacja gazowa ktora ma rok czasu (firma Levato bodajrze) samochod byl w stanie dobrym, dalem za niego 6 tys, puki co spalanie gazu wychodzi mi cos kolo 9l/100 glownie w miescie wiec to chyba nisko?? zreszta zobaczymy ile zajade teraz (po drugim tankowaniu do pelna).

Niestety w tej chwili nie jestem w stanie nic wiecej o nim powiedziec gdyz mam go zbyt krotko, ale puki co jestem bardzo zadowolony z zakupu :-)

co bym zrobil na Twoim miejscu jakies dwa i pol roku temu...

poszukalbym pieciodrzwiowego sunnego z ostatniego roku produkcji (95) w wyposazeniu slx z silnikiem 1,6l. a jakie mialem wtedy zalozenia? ma byc krotki najlepiej 3d (czasem jak zajezdzam pod blok to zaluje ze to nie czento), japonski (bezawaryjnosc) i najlepiej z malym silnikiem w okolicy 1,4 (malo pali, male oplaty). co sie sprawdzilo - bezawaryjnosc i male oplaty choc wciaz czekam na upragnione 65% znizki:D. chcesz 3d to musisz sie liczyc z tym ze do tylu bedzie sie ciezko wsiadac a po zalozeniu gazu mimo u mnie orginalnej opony (japonskiej yokohamy) o szerokosci 155 bagaznik tak naprawde przestaje istniec. orginalnie ma jakies 280l a teraz musi zmiescic kolo zapasowe. najczesciej podrozuje sam lub w dwie osoby i z przodu jest ok, z tylu na postoju przy odsunietych siedzeniach tez jest sporo miejsca. najwieksza zaleta 3d jest to ze po zlozeniu tylnich siedzen otrzymuje sie male kombi. co do niezawodnosci. przez ponad 80tyskm wymiany wymagala oslona przegubu zewnetrznego, regulacji wymagal gaznik, poprawy stykow bimetal automatycznego ssania, wymiany laczniki stabilizatora z przodu (z tylu tez jest stabilizator), wielokrotnie swiece, filtry, olej (co 10 tys km valvoline max life 10w40), zarowki (srednio co 23tyskm (tungsram megalight +30%)) a i musialem wymienic uszczelke na klapce zamykajacej obieg powietrza w kabinie i musialem dorobic suwak sterujacy tym bo jak wszyscy ulamalem go. do denerwujacych wad zaliczylbym brzeczaca, drgajaca szybe w drzwiach kierowcy -TTTM - w drzwiach pasazera nie lata na boki bo byla mniej opuszczana/podnoszona. do wyboru masz cztery silniki - 1,4, 1,6 na gazniku i 1,4 1,6 na wtrysku i jak tak teraz sobie mysle to jesli zamierzasz zalozyc gaz to masz wybor miedzy drozsza instalacja lpg i raczej bezawaryjna i przyjemna eksploatacja na lpg a tansza instalka i wiekszymi mozliwosciami regulacji instalki. ja mam wersje z '92 roku na gazniku elektronicznym z sonda lambda i zamontowana instalke I generacji i w zaleznosci jak sobie pokrece srubkami auto jedzie 180 albo wcale nie jedzie a malo pali (nie wiem ile ale przy odpowiednim ustawieniu spalin jada krajowa 3 to srednio 8,2 lpg). fakt jest taki ze ustawienie mieszanki na biegu jalowym nie odpowiada zapotrzebowaniu silnika na paliwo w czasnie jazdy. moj srednio palil pb 7,2 a lpg 8,6. zaleta gaznika i instalki lpg jest taki ze od marca do listopada jezdzisz tylko na gazie a pb w baku ma wartosc = constant. w kwietniu przejechalem jakies 4,6 tyskm. na co wydalem dodatkowa kase? na pomalowanie bebnow i zaciskow:) jakos tak wyszlo ze nie musialem kupowac plynu do spryskiwaczy...przy okazji wyszly miekkie od rdzy przogi przy tylnych kolach (standardowa bolaczka) i pare ognisk rdzy ale moj byl sprowadzony w '95 i raczej byl "bity". co bym zrobil na Twoim miejscu?masz wyzej. czy bym kupil jeszcze raz swoje auto?TAK! ale bym od razu zalozyl instalke lpg:)

acha - miej baczenie na ceny czesci i porownanie chocby z grupa vw - jak przyjdzie cos naprawiac, wymieniac to jest troche drozej.

pozdrawia zadowolony uzytkowniek N14 1,4L '92

slawek

Gość Maciek78

Jeszcze jeżeli można dorzuciłbym dwa słówka.

Jeżeli ja miałbym ponownie wybierać to również skłoniłbym się ku mojemu sunny. Niestety, ja mam skromne wyposażenie, a w zasadzie brak jakiegokolwiek :), ale i tak nie narzekam. Mam silnik 1.4 na jednopunktowym wtrysku i do jazdy miejskiej w zupełności wytstarcza. Natomiast troszkę brakuje pod maską przy wyprzedzaniu w trasie. Ale i z tym można łatwo się pogodzić.

Z silników też chyba wziąłbym 1.4 benzyna i dołożył LPG. Jeżeli mocy będzie za mało można w bardzo prosty sposób podnieść ją do 100 KM i wtedy narzekać się już nie powinno.

Z usterek to nie podam Ci żadnej, ale nie z powodu krótkiego użytkowania tylko z powodu ich braku :) Mam słońce już ponad rok i poza standardowymi wymianami nie robiłem niczego więcej. Mam tylko problemik ze stukami dochodzącymi z nad przedniego lewego koła, ale wiem, że z tym po prostu można jeździć. A że nie jest to uciążliwe...

Natomiast porównując sunny do almery - jednak ładniejsza linia i po prostu nowsze rozwiązania zastosowano w tym drugim samochodzie. Poza tym almerka jest bardzo poszukiwana na rynku, jednak z tym idą wyższe ceny. Jeżeli Cię stać to lepiej kupić almerkę, ale dobrze utrzymane sunny za 3/4 ceny almery jest równie konkurencyjne.

Na koniec - ja zrobiłbym to samo co rok temu - mam tak fajnie utrzymane sunny, że jak będę chciał zmieniać to tylko na maximkę... Butryna :D

Pozdrawiam