Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik n16

Gość Fox
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie chcialbym sie przywitac :-)

niedugo prawdodpobnie ( po zakonczeniu sprawy z nissan polska) stane sie wlascicielem nissana almerki , tyle ze bez dolu silnika .. ( rozpadl sie :shock: ) ale to dluzsza historia :evil:

Mam pytanie , troszke czytalem forum ( ale narazie pobieznie ) i wyczytalem ze silnik z modelu po fc jest nowoczenisjeszy i wogole lepszy ... orientuje sie ktos czy silni z wersji po fc mozna wlozyc bez wiekrzysz problemow do tej "wczesniejszej" ?

mowimy o silniku 1,8 z almery n16 z 2002 roku

A jesli nie , to gdzie w przystepnych cenach mozna "zlozyc" dol silnika ? a moze lepiej poszukac uzywki ? Co byscie polecili ?

Z gory dzieki za sugetie i przepraszam za chotyczny post ;-)

Pozdrawiam

Fox

Na pewno jest mocniejszy, o chyba ....4km. O ile się orientuję narzekania na zużycie oleju dotyczą motorów przed jak i po lifcie....reszta jest domniemaniem...Większa różnica jest w 1.5, bo tylko po lifcie mają zmienne fazy zaworowe i tu różnica wynosi 8 KM. 1.8 zawsze miały...

Na pewno jest mocniejszy, o chyba ....4km. O ile się orientuję narzekania na zużycie oleju dotyczą motorów przed jak i po lifcie....reszta jest domniemaniem...Większa różnica jest w 1.5, bo tylko po lifcie mają zmienne fazy zaworowe i tu różnica wynosi 8 KM. 1.8 zawsze miały...

nie do końca, z tym, że zawsze miały. Stare miały tylko 2 pozycje a w nowych jest pełna płynność.

Próbowałem się z kumplem na różowej w gdyni.

oboje mamy 1,8 5dr

on przed fl ja po fl

3 razy killowałem go na dwójce bez najmniejszych problemów o długość auta na 2 biegu.

Wg mojej opinii są też różnice w skrzyniach biegów.

dodatkowo kumpel stwerdził, że fl-ka "szybciej się wkręca"

ozywiście różnice mogą być w innych miejscach ale nie wiem jakich

on ma autko z 2000r

V max jest podobny

może ktoś też takie "badania porobi"

pozdro

Wg mojej opinii są też różnice w skrzyniach biegów.

masz całkowitą rację...po fl są inne skrzynie biegów, lepsze, bo marki renault typu JR200 poprzednio montowane w reno magan ;)

hmm

mój mechanik mówił coś o serii 70 nissanowskiej

czy to nie dotyczy skrzyń z silnikami 1,5?

tak czy inaczej 2 u mnie wchodzi fatalnie tzn czasmi wogóle nie wchodzi i muszę na chwilę puścić sprzegło aby coś się tam przestawiło i wtedy wchodzi. wogóle wrzucając 2 czyć jakby wchodziła na 2 razy. Czy też tak macie?

to tak off topic.

[ Dodano: Pią 02 Cze, 2006 ]

przeszukałem net i faktycznie to prawdopodobne jest skrzynia renault. ale najdziwniejsze, że niby to samo wchodzi do micry a w żony k 12 nie ma takich objawów, Skrzynka jest szybka i precyzyjna. Na przeglądzie stwierdzili, że nic nie czują, a mi przecież 2 nadal mi nie wchodzi :(

pozdro

[ Dodano: Pią 02 Cze, 2006 ]

Sprawdziłem,

moja skrzynia to:

RS5F70A

co może być z "ta dwójką"

p.s

ma wszystkie biegi synchronizowane, łącznie ze wstecznym -sprawdziłem w serwisówce

No dobra. Byłem w serwisie i wszystko jest ok. Pokazali mi na otwatrej skrzyni, że opór jest związany z zazebianiem się synchronizatora z zebatka i ze to jest niestety normalne. Powiedzieli też precyzyjnie, że jr200 jest w mikrze 1,4 i note 1,5.

zapytalem o zmiane oprogrmaowania silnika na wersję australijską (131hp) ew amerykańską (126hp) ale niestety wg ich wiedzy nie da się. wszystko jest zapisane w 32 bitowym procesorze.

pozdro