Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

podglasnianie/sciszanie radia w zal od predkosci

Gość vqsoft1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość oskaritto
ktos rozgryzl jak to wlaczyc ? bo po cos impuls ze skrzyni idzie do radia! i nie jest to slepy kabel!.

moze ktos to wie?

Czesc:) z reguly kabel od skrzyni do radia idzie po to zeby wbijac przyciskiem ukrytym w skrzyni (na drazku) kody ODISA...ale moge sie mylic/..

po FL nie idzie kabel od skrzyni, a od licznika i jest to sygnał prędkości pojazdu. Jak masz licznik z wyswietlaczem elektronicznym - to jest to ten sam sygnał (licznik , radio, komputer pokładowy, abs, navigacja i wszystkie inne moduły, któtre potrzebuja takiego sygnału)

Włacza sie to w opcji radia - można też wyregulować siłe wzmocnienia z przyrostem predkości - ale jak to sie robi w Twoim radiu - tego nie wiem. Ja mam wersję Acenta i dokładny opis w instrukcji

po FL nie idzie kabel od skrzyni, a od licznika i jest to sygnał prędkości pojazdu. Jak masz licznik z wyswietlaczem elektronicznym - to jest to ten sam sygnał (licznik , radio, komputer pokładowy, abs, navigacja i wszystkie inne moduły, któtre potrzebuja takiego sygnału)

Włacza sie to w opcji radia - można też wyregulować siłe wzmocnienia z przyrostem predkości - ale jak to sie robi w Twoim radiu - tego nie wiem. Ja mam wersję Acenta i dokładny opis w instrukcji

no to ze idzie od licznika nie zmienia tego ze impuls jest brany albo ze skrzyni albo z absu.

walsnie nie moge tego w instrukcji znalesc

moze moglbys to zeskanowac?/ przepisac?

bardzo proszę

1. jesli masz radio i nie masz wyświetlacza centralnego VCD/LCD

- sygnał prędkosci (speed signal)

- - radio 4 ty pin

- - Combination meter (moduł licznika) 56 -ty pin

2. jeśli masz w/w któryś z wyświetlaczy ciekłokrystalicznych - tak samo sygnał z licznika pin 56 tylko w moduł radia idzie inaczej - pin 15-ty

To czy licznik bierze sygnał ze skrzyni, czy z ABS-u nie ma znaczenia - radio podłaczasz zawsze dosygnału z licznika

W almerach sygnał zbierany jest z czujnika w skrzyni.

bardzo proszę

1. jesli masz radio i nie masz wyświetlacza centralnego VCD/LCD

- sygnał prędkosci (speed signal)

- - radio 4 ty pin

- - Combination meter (moduł licznika) 56 -ty pin

2. jeśli masz w/w któryś z wyświetlaczy ciekłokrystalicznych - tak samo sygnał z licznika pin 56 tylko w moduł radia idzie inaczej - pin 15-ty

To czy licznik bierze sygnał ze skrzyni, czy z ABS-u nie ma znaczenia - radio podłaczasz zawsze dosygnału z licznika

W almerach sygnał zbierany jest z czujnika w skrzyni.

hm gdzie ten sygnal jest na kostce to wiem doskonale bo wlasnie tam mam podpiety komputer pokladowy! chodzi mi jak uaktywnic ta opcje w seryjnym radiu nissana.

Kurcze wiedziałem ale zapomniałem napewno wie ARV z Krakowa jak to zrobic...trzeba przytrzymac ktorys przycisk na właczonym zapłonie... postaram sie o numer telefonu do niego.

Ewentualnie sprawdz jeszcze na AC NISSAN KLUB chyba tam jest opisane.

trzymasz przycisk AF lub TA jednoczesnie naciskając mod - pojawia się menu Volume speed - przełaczasz kursorem na on potem ustalasz stopień wzmacniania - od 1-5. Nie pamiętam tylko czy to się robi przy włączonym, czy wyłaczonym radiu.

Prawdopodobnie te opcje masz włączona tylko stopień podgłaśniania jest za mały i nie czujesz efektu.

Opcja opisana jest w instrukcji obsługi, tylko mam wersje acenta i na wyswietlaczu pojawiają sie podpowiedzi.

U mnie w instrukcji napisano, ze by przejsc do opcji Speed Volume nalezy

"W tym celu nalezy nacisnac i przytrzymac przez dluzej niz 3 sekundy przycisk MODE, Nacisniecie / lub / zmienia wskazania na wyswietlaczu wg:

ADJ TA VOL <> ADJ ON VOL <> SPEED VOL

Regulacja gloscnosci (...) << lub >>"

Tyle co o tym mowi instrukcja co do radia typu B (wersja acenta z autoklima)

Ja mam wersje visia+ i do tej opcji wchodzi sie poprzez:

wylacz radio

- przytrzymaj przycisk FM-AM

- majac wcisniety wlacz radio

regulacja jak opisalem powyzej

Ale nie mam do wyboru SpeedVol

W Acenta jest możliwość pięciostopniowej regulacji głośności zależnej od predkości samochodu - by odczuć różnicę trzeba dać na maxa. Przy poziomie 1-2 praktycznie nie czuc żadnej różnicy - a jak głośne oponki to nawet cichnie radyjko