Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny szum

Gość bemol
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj pojawił się u mnie dziwny szum , którego wczesniej nie było. Na poczatku myslałem że dochodzi on z silnika, ale po wnikliwej analizie wydaje mi się że dochodzi on gdzieś ze spodu samochodu - chyba środka. Monemtami zanika ale na chwilke. Dodam że jest on cały czas taki sam obroty silnika nie mają na to wpływu.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem czy ktoś wie co to może być.

Nissan Almera 1.8 16V rok 2001.

Pozdrawiam

Przemek

Gość Mefrozen

hm, a to sie dzieje podczas jazdy samochodem, czy jak auto stoi ? slyszysz to w kabinie? czy bezposredniu po otwarciu maski ?

Byc moze wloty poiwtrze do kabitny sa gdzies nie szczelne i szumią, chociaz nie wiem, to mi pierwsze przyszlo na mysl

Witam

Dzieje sie to jak stoi i jak jedzie co prawda jak jedzie to jest to troche mniej slyszalne, a co do otwarcia maski to pod maska praktycznie nic nie slychac, natomiast jak sie przejdzie z boku samochodu na zewnatrz to jest to dzwiek dochodzacy ze spodu samochodu ( mniej wiecej od srodka w kierunku tylu) - nie wiem moze tlumik gdzies przerdzewial i jest mikro dziurka .

Przemek

Gość volnaris

Wiesz... naprawde bardzo ciezko postawic diagnoze na odleglosc. Proponuje Ci podjechac na kanal i zobaczyc co tam sie dzieje, a pozniej podzielic sie spostrzezeniami. Wydaje mi sie, ze to moze miec zwiazek z wydechem choc wcale nie musi, bo piszesz, ze obroty silnika nie maja na to wplywu i syczy caly czas tak samo. Oj wiele rzeczy moze przychodzic do glowy, naprawde nie chce zgadywac, bo to i tak nie pomoze.

Podjedz w wolnej chwili na ten kanal i bedziesz wiedzial. Nie wiem czy wiesz, ale np Almery N15 maja taki charakterystyczny dzwiek "grzechotnika" :P moze u ciebie jest to samo ;)

Pozdrawiam ;)

Sprawa jest na tyle dziwna ze do tej pory bylo wszystko ok, a dzisiaj jak wsiadlem do niej od razu po odpaleniu ten dziwny szum. Jest jeszcze jedna sprawa ktora nie daje mi spokoju przy delikatnych i chwilowym nacisnieciu pedalu gazu na doslownie chwile ten szum zanika ale zaraz wraca od nowa, jak wcisne pedal i przytrzymam jest caly czas.

Jutro raczej sie nie wyrobie zeby wjechac na kanal ale w sobote zaraz z rana pojade i go sobie obejrze, jak tylko cos zauwaze zaraz dam znac.

Pozdrawiam

Gość Misiek_okecie

ten dziwny szum to normalka w almerach, u mnie tez sie pojawia jak autko dostaje za mocno w kosc, to chyba wiatrak szybko pracuje wtedy, nie ma sie czym martwic, ja tak mam od dawna.

Gość volnaris
ten dziwny szum to normalka w almerach, u mnie tez sie pojawia jak autko dostaje za mocno w kosc, to chyba wiatrak szybko pracuje wtedy, nie ma sie czym martwic, ja tak mam od dawna.

Misiek... ale kolega ma N16 ;)

mi tez kiedys dziwnie szumilo Okazalo sie ze wypadla gumowa okragla zaslepka przez ktora doprowadzony jest jakis kabelek z silnika do kabiny

witam, miałem kiedyś podobny przypadek w mojej n16. szumiało lub raczej lekko buczało ale nie z silnika tylko jakby obok i słyszalne w kabinie. wszedłem pod auto na pracującym motorze i okazało się ze szum dochodzi z baku. jest to wyraznie słyszalne i odczuwalne po dotknięciu zbiornika. okazało się że buczą łożyska w pompie paliwowej. Po wymianie pompy cisza jak makiem zasiał. Na szczęście było jeszcze na gwarancji. Może popróbuj tego sposobu. Pozdrawiam

najlepiej wejdz na kanal niech druga osoba wejdzie pod auto, odpal auto i bedzie widac gdzie dymek wyleci podczas odpalania, tam jest dziura, tak sprawdzali u mnie gdzie jest nieszczelnosc, potem zaspawal Pan za 20zl.

witam, miałem kiedyś podobny przypadek w mojej n16. szumiało lub raczej lekko buczało ale nie z silnika tylko jakby obok i słyszalne w kabinie. wszedłem pod auto na pracującym motorze i okazało się ze szum dochodzi z baku. jest to wyraznie słyszalne i odczuwalne po dotknięciu zbiornika. okazało się że buczą łożyska w pompie paliwowej. Po wymianie pompy cisza jak makiem zasiał. Na szczęście było jeszcze na gwarancji. Może popróbuj tego sposobu. Pozdrawiam

stawiam tez na pompe paliwa !

Witam

Byłem wczoraj u mechanika podnieslismy samochód i okazało się ze te dzwieki ida z baku, a to oznacza ze pompa paliwa daje już o sobie znac. Tak jak kolega wczesniej napisal jak sie przylozy reke do baku czuc jest delikatne drganie i to sie potwierdzilo.

Dzieki za wszelkie odpowiedzi

Pozdrawiam

Przemek

Narazie dzwoniłem do sklepu i mówili mi ze ta pompa co miesci się w zbiorniku kosztuje 295 zł, zobaczymy narazie troche przycichła, mechanik mówił że jak bedzie siadac calkowicie to bedzie tracil na mocy i bedzie coraz glosniej :smile:

Pozdrawiam

Przemek

wlasnie przeczytalem - i widze ze mam to samo... a czy przez to moze byc tak ze samochod od 2,200 obrotow tak do 3,400 jakby przerywal?? stawialem na przepływanke ale na gazie jezdzi jak jezdzil wczesniej... a pompa buczy jak najeta i chyba coraz glosniej...

• 2 tygodnie później...
Witam, dajcie znać jak już wykonacie wymianę. Interesuje mnie cena i czy można kupić podróbkę?Pozdro

troche popatrzylem w serwisowke i wymiana samej pompy to pryszcz! co do samej pompy to na allegro za 150 kupi sie zamiennik

zastanawiam sie tylko czy to wycie nie jest spowodowane zanieczyszczeniami!

jak bedzie troche chlodniej to wybebesze pompe z mojej almy i przeczyszcze.

zobaczymy co bedzie!