Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Witam i kilka pytań o K11 (nowicjusz kupujący Micrę :))

Gość JjF
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No a ja mam P,R,N,D,L i z boku guzik [sPORT]. Jak zrobie zdjecie jak to wyglada to zamieszcze.

PS. Wam tez sie rozwala layout tego tematu?

Też się rozwala.

Zobacz mój poprzedni post - cośtam się skopało z cytowaniem i od tego momentu się rozwalają tabelki.

Hmm... no wygląda na to, że Nissan coś zmienił w późniejszych latach produkcji w cvt i upodobnił je do stopniowych automatów, które pełzają.

A jak jest w K12?

Do czego służy L? Jakaś jazda miejska?

Zdjecia z instrukcji obslugi mojej micry. Tekst chyba jednoznacznie stwierdza, ze micra pelza ;-)

Obrazek

Kontynułuj :mrgreen: ech zeby takie byki robic w instrukcji dodawanej do samochodu :wink:

Dla smaczku dodaje fragment instrukcji z mojej micry - rocznik 98, z rozdzialu o skrzyniach :mrgreen:

instr7as.jpg

Ale cos mnie ciekawilo i siegnalem do informacji prasowej odnosnie modelu 2001:

Micra oferowana jest teraz z dwoma silnikami: bardzo ekonomicznym 1-litrowym silnikiem benzynowym oraz nowym silnikiem benzynowym o pojemności skokowej 1,4 l. Oferuje on zwiększoną moc, większą elastyczność, ale także zapewnia niskie zużycie paliwa i zredukowaną emisję spalin. Mamy również możliwość wyboru jednej ze skrzyń biegów: manualnej, pięciobiegowej oraz cieszącej się uznaniem bezstopniowej automatycznej skrzyni biegów CVT, z nową funkcją 'pełzania'.

i drugi cytat:

Skrzynia biegów N-CVT Nissana została znacząco zmodyfikowana, zapewniając kilka wymiernych korzyści. Usprawniona została zmiana przełożeń, przyspieszenie i parametry jezdne we wszystkich warunkach drogowych, uwzględniając gwałtowne przyspieszanie. Jednakże, modyfikacje zostały dokonane ze szczególnym uwzględnieniem warunków jazdy w ruchu miejskim z małą prędkością oraz jazdy po wzniesieniach. Dzięki zastosowaniu przekładni hydrokinetycznej skrzynia biegów Micry ma to, czego brakuje wielu innym skrzyniom biegów CVT, mianowicie zjawisko 'pełzania'.Pełzanie jest cechą automatycznych skrzyń biegów, pozwalającą zabezpieczyć samochód, nawet na obrotach biegu jałowego, przed powolnym staczaniem się z łagodnego wzniesienia. Zjawisko to umożliwia bardzo wolne poruszanie do przodu, bez konieczności naciskania pedału przyspieszenia. Ta sama technologia zapewnia także łagodniejsze ruszanie z miejsca, daje lepsze parametry przyspieszenia i przyjemniejszy dla ucha dźwięk podczas przyspieszania.

I wszystko jasne :mrgreen: dopiero model 2001 pełza.

Do czego służy L? Jakaś jazda miejska?

[L] działa jak 1 tzn duza moc, nie uzyskasz na tym duzej predkosci, biegi nie wchodza na wyzsze. Przydaje sie gdy np. podjezdzasz pod duze wzniesienia lub ciagniesz przyczepke - ogolnie zeby oszczedzac silnik/skrzynie.

Pierwsze słyszę że były NON-CVT :shock: Chyba N-CVT czyli Nissan Common Variable Timing czy jakuś tak... :lol: Jak ktoś pisze CVT to jest skrót myślowo/pisemny :roll:

Continously Variable Transmission :mrgreen:

Ja tez nie slyszalem o K11 z klasycznym automatem. Mrówa coś pisał że w Kanadzie były takie' date=' problem w tym, że w Kanadzie nie oferowano w sprzedaży Micry K11.

nawet k10 byla na kanade

ja mam n-cvt a pisze cvt :mrgreen:

skrzynia oferowana w punto 1,mazda 121,fiesta,lexusy i toyoty na rynek amerikana produkowane pod nazwa geo prizm.....i inne

co do NON-CVT znalzłes to na allegro??? wiem ze gosc sprzedawał automat do k11 biegowy!!!! i pisał non -cvt co znaczylo ze nie jest to skrzynia cvt .gosc byl z wrocławia:)

k12 nie oferowała cvt

a co do biegów

od góry

w k11

k11 przed liftem

P posój

R wsteczny

N neutrał

D jazda do przodu

Ds jazda sportowa

WERSJA DLA WERSJI PRZED LIFtEM I PO mozna powiedzic wersja inwalidzka

P postój

R wsteczny

N neutral

D jazda do przodu

L bieg korzytajacy tylkoz niskiego przelozenia, przdaje sie na lodzie podjechac pod cos stromego czy cós

TA WERSJA TYLKO PO LIFCIE

P postój

R wsteczny

N neutral

D jazda do przodu

L bieg korzytajacy tylkoz niskiego przelozenia, przdaje sie na lodzie podjechac pod cos stromego czy cós

i przycisk sport do sportwego rybu pracy

nawet k10 byla na kanade

ja mam n-cvt a pisze cvt :mrgreen:

skrzynia oferowana w punto 1,mazda 121,fiesta,lexusy i toyoty na rynek amerikana produkowane pod nazwa geo prizm.....i inne

co do NON-CVT znalzłes to na allegro??? wiem ze gosc sprzedawał automat do k11 biegowy!!!! i pisał non -cvt co znaczylo ze nie jest to skrzynia cvt .gosc byl z wrocławia:)

Zgadza sie, K-10 byl oferowana w Kanadzie, co wiecej - nawet w USA :mrgreen: Natomiast byla porazka handlowa i nie bylo w ofercie jej nastepcy czyli K-11, tak jak zreszta nie ma obecnie K-12, ktore z krajow Ameryki pln. mozna kupic jedynie w Meksyku. Mysle ze w USA Micra sprzedawala by sie jakby miala przystawke do koszenia trawy :mrgreen: przeciez oni za kare nie wsiada do takiego malego auta, a co bardziej prawdopodobne, nie zmieszcza sie do niego :wink:

Na allegro mozna trafic rozne cuda, nie zawsze zgodne z rzeczywistoscia.

Moze bylo napisane NCVT i pomyslal ze to Non-CVT :wink: a to Nissan CVT :wink:

skrzynie sprzedawala filja samko dowiadywalem sie dokladnie jak padla moja skrzynia i zadzwonilem z ogloszenia bo myslalem ze o cvt :) skrzyznia z micry po lifcie

No to mamy kolejna micro-zagadke do rozwiazania :wink:

P.S. dobrze ze sie zrobila nowa strona, bo tej rozjechanej nie dalo sie czytac :mrgreen: