Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

czy to bedzie przegub?

Gość wude40
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

podczas skrecania w prawo słychac dosc głośne stukanie. Prawdopodobnie jest to wina przegubu, jak myslicie?

Ile taki nowy przegub moze kosztowac i czy sa jakies polecane firmy tych ze przegubow?

Czy wymiana jest kosztowna??

[ Dodano: Sro 14 Cze, 2006 00:02 ]

na allegro znalazlem cos takiego http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=109784886

albo cos takiego:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=108937432

Ktory polecacie?

Gość Pablo_Snk

No to wymiana nie jest droga aż tak strasznie. Co do ceny to taka jak na allegro a jaka firma to niestety tego nie wiem jaka najlepsza, ale przegubys się krzywią, gdy jeździć z piskiem na zakrętach, lub robisz "bączki". Wiec teraz widać skutki takiej jazdy :)

Jak chcesz sprawdzic czy to nawala przegub to na parkingu jedz powoli i skrecaj na maksa w lewo i w prawo na przemian jak stuka to masz bardzo duze prawdopodobienstwo ze to wina przegubu. POZDRO

Jeśeli stukanie pojawia się przy skręcaniu to na 99% przegub. Jeśli przy skręcaniu w prawo to masz do wymiany lewy przegub jeśli w lewo to przegub prawy. Cena rzeczywiście nie jest wygurowana. Ja wczoraj za przegub do swojego saniacza zabuliłem 150 złociszy... o łożysku za 110 już nie wspomnę :?

U mnie zaczęło stukać przy prędkościach powyżej 80 km/h. Okazało się że pękła osłona przegubu. Niestety wymiana już nie uratowała przegubu. Po miesiącu musiałem wymienić. Jednakże u mnie rzadko stukało przy skręcie - bardzo przy obciążeniu (przyspieszanie, jazda pod górkę itp.)

Przegub kosztował mnie ok. 150 zł, wymiana 60 zł

wnioskujac po tym co opisujesz to przegob.prawdopodobnie pekla manszeta,to jest gumowa oslona przegubu i zaczal dostawac sie piach i woda, no i zaczal stukac.proponuje skrecic kola na maksa i bedzie widac czy jest peknieta.natomiat jezeli juz stuka i manszeta jest peknieta to nie radze wymieniac samej manszety bo i tak Cie czeka wymiana przegubu.kupujac przegub,w komplecie jest juz manszeta i smar..ale moge Cie pocieszyc ze jeszcze troche mozna na tym posmigac,tzn jezeli Ci nie przeszkadza stukanie, no i musisz sie liczyc z tym ze moze sie stac cos takiego ze za jakis czas przegob sie poprostu rozleci i nie bedzie dalszej jazdy.p.s u mnie juz tak stuka z miesiac czasu wiec mnie tez to czeka ;) pozdrawiam

co sie tyczy przegoobow to nie ma co sobie pozwalac na swawole.. jak nawala przy skretach to bez namyslu jechac i kupic przegub i wymieniac, wiem cos o tym. jeden mechanik jak mi wymiienial lozysko to powiedzial ze na tym przegubie jeszcze spokojnie 1000 km zrobie.. a faktycznie zrobilem niecale 10 km. przegoob peka i uklad ronicowy rozłącza napęd.. efekt.. stoimy w miejscu. a holowanie w tym przypadku jestd dosc niebezpieczne.

co do manszety to ja mam juz wyrobiony taki tyk ze raz w tygodniu klekam przed micrusia i sprawdzam oslony. bo prawda jest taka ze pareset km z peknieta oslaną i przegub bank do wymiany.. a jak zauwarzyce ze niedawno (w przeciugy tyg pękła manszeta to spokojnie wystarczy tylko ją wymienić (wyjatek jak ktos nawala w tyg po 2000 km :P )

wiemk co mowie ja w ciagu roku załatwilem 3 przeguby i 3 łązyska :) kto da więcej ??

Gość johny_fellow

Hmm... u mnie przeguby stukają przy kazdym skręcie czy to w lewo czy w prawo.

Jakoś jeszcze z tym jeżdżę ale w najblizszym czasie chyba trzeba będzie wymienić.

Tak to niestety jest, krecenie bączków i darcie gumy na zakrętach to fajna ale niestety czasami kosztowna zabawa. :D

O ile dobrze pamiętam to są dwa rodzaje przegubów: wewnętrzny i zewnętrzny. Wewnętrzny - napędowy - stuka przy przyspieszaniu (aktualnie mam do wymiany, można powiedzieć, że przyspieszenia nie ma :) ). Zewnętrzny stuka przy skręcie. Zewnętrzny wymienia się łatwo (trzeba wybić, nawet kanał nie jest tak do końca potrzebny), wewnętrzny zdaje się trzeba odpiąć od skrzyni.

Gość lukas.nis

Ja u siebie w N14 też wymieniłem przegub zew.

kupiłem przegub "słynnej" firmy JC (150 zł) :) no i po 3 miechach padł :( (zero ruszania z piskiem itp.) ale to dziadostwo............

Wkońcu kupiłem używkę (nissanowską) za 80 zł i jest super :grin: :grin:

POZDRO

[ Dodano: Nie 18 Cze, 2006 18:34 ]

PS. żeby wymienić przegub wewnętrzny najpierw trzeba zlać olej ze skrzyni,potem łyżką podwadzić go i wychodzi nam ze skrzyni :D

• 1 rok później...
Jak peknie ta guma to bedziesz mial resztki smaru na feldze na jej wewnetrnej stronie a wtedy to jak najszybciej wymiana bo bedzie naprawe.... ZONK

U mnie jest dokładnie to samo :/

Mam do Was big prośbę...Podajcie mi jakieś linki do tematów o wymianie manszety bo nie mam zbytnio czasu na grzebanie po tematach a jeszcze dziś to bym sobie wymienił...

Ps. Przegub jest jeszcze dobry, także nie chciałbym czegoś uszkodzić ;)

mimier, Wymiana jest prosta.Ściągasz obejmy itd.Osłoń przegub folią lub szmatką.Ja robiłem tak.Oczywiście lewarujesz brykę ,odkręcasz 2 śryby skręcające amortyzator ze zwrotnicą.I teraz uwaga,zakładasz na przewężenie półosi przed przegubem 2 klucze 17 lub 19 (zobaczysz) i pomiędzy nie wbijaj przecinak tak żeby wieloklin wyskoczył z przegubu.Jest na nim zatoczenie na pierścień sprężysty,który trzyma się w rowki wewnątrz przegubu.Zakładasz gumę na półoś i trzeba wprowadzić początek wieloklinu w przegub.Następnie pomóż śrubokrętem ułożyć pierścień sprężysty tak żeby wchodził równo w przegub i napierając na piastę lekko w nią popukaj.Wskoczy na pewno jeśli pierścień będzie równo wchodził na całym swoim obwodzie.Obejmy na gumę ustaw tak by ich końce w czasie obracania się półosi w przód nie szły "pod włos" a z włosem co zapobiegnie ich zerwaniu przez jakieś dziadostwo.A i nie zapomnij uzupełnić smaru.

POWODZENIA :one: :one: :one:

• 2 tygodnie później...

mimier, ale jak się patrzy i mówi to jest to proste.Gorzej jak się robi.Pierwszy raz robiłem to u Driverbartez'a w bryce przy lampce,koło TESCO i to wieczorem a na dodatek w niedzielę na spocie.Drugi raz to już było lepiej ,u siebie w ciągu dnia.Zajeło to w sumie niecałą godzinkę i po ptokach ;)

<a href=1c4e75e44bdf450em.jpg' alt='1c4e75e44bdf