Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Skrzynia biegów - drązek zmiany biegów

Gość donek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam micre k10 i ostatnio cos bardzo ciężko chodzi drążek zmiany biegow, biegi wszystkie wskakują bezproblemowo, ale ten drązek jest nie do wytrzymania. Czyje że niedlugo nie dam rady nim poruszac jedną reka. Czy to moze byc niski stan oleju, nie wymieniałem go odkad przyjechal z niemiec, a tam to nie wiem, czy moze cos jest z drązkiem. Zaznaczm ze problem jest tylko z drazkiem. Kiedy przyjechal z niemiec mogłem jednym palcem operowac biegami.

Proszę o pomoc

Pozdr.

Ja zrobilem tak - odkrecilem drazek ze wszytskim od skrzyni, odkrecilem ta czesc w kabinie - na stole rozkrecilem sworznie nawrzucalem smaru skrecilem z powrotem i chodzi perfekt.

racja- od spodu masz drążek do skrzyni biegów; trzeba rozbić i nasmarować smarem krzyżak ten co jest zaraz pod lewarkiem biegów, a ten bliżej skrzyni jest nierozbieralny to go potraktuj kilka razy WD40 i porządnie rozruszaj :wink:

• 1 rok później...

Ostatnio w swojej micrze też zauważyłem że drążek od skrzyni biegów cięzko chodzi :/ Mam tylko takie pytnie.Aby odkręcić ten lewarek to trzeba włazic pod samochód ,czy mozna odkręcić go od góry demontując osłone kanału :?:

To ciężko będzie mi to zrobić bo nie mam dojścia do kanału :/ Chyba że da się dojść do tego drążka i krzyżaków po podniesieniu samochodu na lewarku.

hochoł- jak jestes chudy to podnies na lewarku i jakoś się wczołgasz po samochod, bedzie cięzko ale jest do zrobienia bo ja ostatnio pod moim tak lezalem:)Musze jeszcze raz to rozpiąć bo cos jeszcze blokuje mi lewar a skrzynie juz zrobiłem wiec tylko to pozostaje.

Musze jeszcze raz to rozpiąć bo cos jeszcze blokuje mi lewar a skrzynie juz zrobiłem wiec tylko to pozostaje.

a co takiego robiles w skrzyni???;]

jesli mozna wiedziec

• 2 tygodnie później...
Musze jeszcze raz to rozpiąć bo cos jeszcze blokuje mi lewar a skrzynie juz zrobiłem wiec tylko to pozostaje.

a co takiego robiles w skrzyni???;]

jesli mozna wiedziec

Jasne że można wiedzieć :) Najpierw zgubiłem olej ze skrzyni, później się okazało ze synchronizator 3 i 4 biegu rozleciał się na 4 kawałki. W skrócie : wymiana oleju, synchronizatora, uszczelki na półośce. Ot i cała historyja:)