Gość h+ Opublikowano 3 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 Jakieś 1000 km po założeniu LPG 2-generacji przy jeździe około 160 km/h zauważyłem, że obrotomierz drga i za chwilę zapalił się check engine. Potem odnotowałem, że silnik zaczął trochę szarpać przy mniej delikatnym przyśpieszaniu. Objawy są takie same na LPG i etylinie. Gazownik twierdzi, że to nie wina gazu. Wpięcie do kompa pokazało usterkę czujnika położenia wału korbowego. Po zgaszeniu lampki zapaliła sie ona ponownie po szybkiej jeździe, potem sama zgasła, szarpanie trwa :-) Wspomniane czujniki był zmieniane w ramach akcji Nissana w 2003 r. Mechanik, który testował kompem nie jest do końca przekonany, że to akurat wina czujnika, ale nie ma innego pomysłu i poleca wymienić (oba). Zanim zainwestuję w wymianę czujników czy też wizytę w ASO (telefonicznie zeznają, że to nie wygląda na czujnik) chciałbym poznać wasze opinie. Z góry dziękuję.kradam U mnie tez zaczelo szarpac, pojawil sie check engine a obroty falowaja. Podlaczenie do kompa wykazuje jednakze, iz problem jest z czujnikiem ruchu, ktory znajduje sie w skrzyni biegow. Inna sprawa, ze ten blad pokazywal sie od okolo roku i wczesniej nie szarpalo - dopiero od jakiegos czasu przy 4500 obrotow zaczela falowac wskazowka obrotomierza a potem juz przy 3000 obrotow i to cholerne szarpanie - nie moge spokojnie depnac przy wyprzedzaniu. Po skasowaniu bledu (czujnik ruchu) i zresetowaniu ustawien adaptacyjnych problem nie zniknal. Czy uwazacie, ze moze jednak lancuch rozrzadu? A moze wymienic ten czujnik, to tansze rozwiazanie? Pomozcie koledzy bom zielony. Wielkie dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kradam Opublikowano 3 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 U mnie tez zaczelo szarpac, pojawil sie check engine a obroty falowaja. Podlaczenie do kompa wykazuje jednakze, iz problem jest z czujnikiem ruchu, ktory znajduje sie w skrzyni biegow. Inna sprawa, ze ten blad pokazywal sie od okolo roku i wczesniej nie szarpalo - dopiero od jakiegos czasu przy 4500 obrotow zaczela falowac wskazowka obrotomierza a potem juz przy 3000 obrotow i to cholerne szarpanie - nie moge spokojnie depnac przy wyprzedzaniu. Po skasowaniu bledu (czujnik ruchu) i zresetowaniu ustawien adaptacyjnych problem nie zniknal. Czy uwazacie, ze moze jednak lancuch rozrzadu? A moze wymienic ten czujnik, to tansze rozwiazanie? Pomozcie koledzy bom zielony. Wielkie dzieki za odpowiedzi. U mnie objawy są identyczne, nie opisywałem ich bardzo dokładnie. Jutro jade do polecanego tu mechaniora. Ma w ciągu kwadransa ocenić stan rozrządu i ew. wymienić go za 1200 PLN. Swoją drogą to chyba jakaś zaraza :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h+ Opublikowano 3 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 U mnie kod bledu to P 0500. Musze najpierw sprawdzic rozrzad i jezeli bedzie ok, to kupie ten czujnik predkosci do skrzyni biegow. Bandyci z ASO chca 305,- zeta za to gowno. Zastanawiam sie, czy uszkodzenie tego czujnika moze wplywac na prace komputera w tak znaczacy sposob? Diagnosta od kompa powiedzial mi, ze jest to mozliwe bo komputer w aucie dostaje bledne info o predkosci auta i probuje zaadoptowac sie do nowych warunkow. Tylko ze ten blad mam od roku a zaczelo szarpac dopiero niedawno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kradam Opublikowano 3 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 Chronologicznie u mnie było tak samo. Najpierw falowanie obrotomierza i check. Szarpanie zidentyfikowałem bodajże po 2 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 to kupie ten czujnik predkosci do skrzyni biegow A co pokazuje licznik? Dobrze zlicza kilometry? Bo może miedzy licznikiem a Twoim ECU brak jakiegś styku i czujnik moze być dobry. Niech to zbada jakiś rozsadny elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h+ Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Licznik działa prawidłowo. Jutro odstawiam sprzet do naprawy. Dam znac. Dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kradam Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Na razie chodzi OK, szarpanie znikło, obrotomierz przy 5000 obr. nie faluje. Jeszcze się rozpędzić dobrze nie miałem gdzie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h+ Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 A co zrobiles, ze ustapilo? Pzdr. [ Dodano: Wto 04 Lip, 2006 20:32 ] Ok, nie doczytalem ze zmieniles rozrzad. Cholera drogo bedzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi