Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Primera 2.0D 1995 Co ile zmienia się pasek rozrządu ??

Gość Marcin8211

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin8211

Witam !!!

Kupiłem Nissana Primerę 2.0D z 1995 roku ma przejechane 158 tyś km. Jaki wlać olej mineralny czy półsyntetyczny. Co ile kilometrów w takim samochodzie wymienia się pasek rozrządu?? Po przeczytaniu waszych postów zą się boję dać mechanikowi zmienić pasek, czy w silniku 2.0 D też mogą byś problemy po zmianie paska, czy to występuje tylko w nowszych silnikach z komputerem??

Jestem nowym posiadaczem Nissana i klubowiczem.

Z góry dzięki za pomoc !!!

Sa lepsi experci na tej grupie ode mnie, ale skrobne sobie :) a jaki olej byl wczesniej? prawie wszyscy radza lac syntetyk lub polsyntetyk. mineralny podobno nie jest polecany do tego silnika, ja mam taki i przejechalem juz 40tys i jest na razie ok. pasek zmienia sie mniej wiecej co 60tys, ale tez zalezy jakiej klasy i firmy pasek. najlepiej zapytac sie w sklepie jaki jest zalecany przebieg. dlaczego sie boisz dac do mechanika? wymiana paska to jak wiadomo zegarmistrzowska robota, ale jesli sie para tym kilka lat to nie powinno byc zadnych problemow, to nie pompa wtryskowa :)

pozd

daniel

Witam nowego klubowicza, A wiec pasek wymienia sie co 80 tys i proponuje wymienic komplet ,czyli : pasek rozrzadu, napinacz, rolke prowadzaca, pasek pompy wtryskowej i rolke. Z wymiana paska rozrzadu jest troche dlubania, ciezki dostep ale robota raczej nie skomplikowana. Koszt na allegro to ok 350zl za japonski zamiennik Mitshibu ( mi sie dudalo kupic za 250zl ) czy jakos tak. Natomiast olej to najlepiej zalac taki jak byl zalany do tej pory. Ja u siebie zaryzykowalem i przy 200tys przebiegu przeszedlem z minerala na pol syntetyk Castrol GTD Magnatec 10W-40 i jestem bardzo zadowolony. Generalnie nie zaleca sie aby ten silnik pracowala na mineralu, poniewaz mineral szkodi popychaczom hydrauliczym. W zimie jest gestszy i zanim dotrze do popychaczy mija kilka seund. Po wymianie na splsyntetyk i filtr MANN'a , kontrolka gasnie po 1-2 sek.

• 1 miesiąc temu...
Gość przemeck

w dieslu 2.0TD w P11.114 jest pasek rozrządu, który trzeba wymieniać czy łańcuch rozrządu, którego wymianę się nie zaleca? dzięki za info.

A wiec pasek wymienia sie co 80 tys

Proponuje przy 60 tys-mój wytrzymał tylko 70tys i zrobił traaaach.

w dieslu 2.0TD w P11.114 jest pasek rozrządu, który trzeba wymieniać czy łańcuch rozrządu, którego wymianę się nie zaleca?

Pasek - trzeba wymieniać.

• 3 tygodnie później...

Witam.

czy napinacze do paska rozrządu z silnika CD20 pasuja do silnika CD20T

czy podobnie jest z reszta rozrządu...

Przednia część rozrządu jest taka sama. Tylna już nie. Wynika to z tego, że w CD20 Turbo, pompa próżniowa jest napędzana właśnie paskiem od pompy wtryskowej, który przez to jest dluższy, rolka pozostała ta sama. Jak wiadomo w P10 i N14 pompa próżniowa znajduje się przy alternatorze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...