Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Czarny osad na kratce przepływomierza w TD

Gość jurgenik

Rekomendowane odpowiedzi

Zaglądnąłem sobie do filtra powietrza zobaczyć czy wszystko gra. Był wymieniany późną jesienią z 12 kkm temu. Z góry ładny różowiutki, od spodu trochę przybrudzony. Zaglądam dalej do rury a tam ta metalowa kratka przed przpływomierzem jakaś dziwnie czarna. Przetarłem palcem - palec jak z sadzy a na kratce jasny pasek od przetarcia. Wykręciłem przepływkę i na drucikach też delikatny nalot był. Wszystko było idealnie wyczyszczone w jesieni.

PYTANIA: skąd to się bierze skoro filtr z góry jest czyściutki??? Z silnika coć cofa? Czy może ktoś wie jak się nazywa taki specyfik w spray'u żeby druciki przepływki wyczyścić, bo mechanicznie łatwo coś uszkodzić, a widziałem jak elektryk psiknął kiedyś i wyczyśił ładnie.

Zaglądnąłem sobie do filtra powietrza zobaczyć czy wszystko gra. Był wymieniany późną jesienią z 12 kkm temu. Z góry ładny różowiutki, od spodu trochę przybrudzony. Zaglądam dalej do rury a tam ta metalowa kratka przed przpływomierzem jakaś dziwnie czarna. Przetarłem palcem - palec jak z sadzy a na kratce jasny pasek od przetarcia. Wykręciłem przepływkę i na drucikach też delikatny nalot był. Wszystko było idealnie wyczyszczone w jesieni.

PYTANIA: skąd to się bierze skoro filtr z góry jest czyściutki??? Z silnika coć cofa? Czy może ktoś wie jak się nazywa taki specyfik w spray'u żeby druciki przepływki wyczyścić, bo mechanicznie łatwo coś uszkodzić, a widziałem jak elektryk psiknął kiedyś i wyczyśił ładnie.

sam faktycznie tego nie rób....wystarczy benzyna do czyszczenia i najlepiej pistolet taki jak do malowania zobaczysz ile syfu tam jest...

Dobra, z czyszczeniem sobie poradzę, ale przede wszystkim skąd to się bierze - ten czarnotłusty osad na kratce skoro filtr z góry jest czysty? 6 miesięcy temu lśniło jak psu jajka.

To może być "zasługa" filtra powietrza. Do Nissana podobno dedykowany jest ze specjalnym środkiem nawilżającym.

U mnie poprzedni włąściciel załorzył filtrona...nie wiem czy to było przyczyną uszkodzenia przepływki, ale faktem jest że nie działa u mnie prawidłowo, chociaż przyznam że siateczka jest czysta.

Nie wiem jak to wygląda w dieslu, ale u mnie jest w puszce z filtrem powietrza jeszcze jeden filterek, tzw. PCV - przewietrzania skrzyni korbowej, na nasze to taka wkładka jakby z filcu, która ma filtrować resztki idące z odmy.

masz podlaczona odme do filtra ? jak tak to wiadomo skad osad... ja puscilem rure z odma pod silnik zeby na ziemie szlo. puszke filtra uszczelnilem. i teraz przeplywka sie blyszczy jak psu jajka ;]

Do Nissana podobno dedykowany jest ze specjalnym środkiem nawilżającym.

To fakt. Ja do siebie kupiłem oryginalny nissanowski w ASO za jakieś 90 pln. Filtr nasączony jest jakimś olejkiem i podobno ma starczyć na 40000 km. Po 20 kkm należy go obórcić o 180 stopni i podobno można jeździć dalej. Tak przynajmniej poinformowali mnie w ASO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...