Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

jakość paliwa na tanich stacjach przy marketach

Gość skosztuj
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie o wasze doświadczenia odnośnie tankowania na tanich stacjach przy marketach np. Lecrerc, Real (neste) itp

Zalewalem od jakiegoś czasu na stacji Leclerc Olsztyn(95 3.99) (98 4.09) wydaje mi się to paliwo jakieś trefne, może ta są tylko moje odczucia, widziałem kilka razy jak po 22 godz przyjeżdżała na te stacje cysterna orlenu,ale też słyszałem że kupują oni gorsze paliwo tzw ze słabszej partii.

ja widze różnice w ilości zużytego gazu, jak mam gazik z shell`a to spala mi 11.5-12 na 100Km, jak zatankowałem na stacji przy "pewnym" hipermarkecie" to miałem wrażenie że auto albo spala 15 na 100 albo ten licznik w dystrybutorze oszukuje....dlatego tankowanko tylko na BP i Shell....polecam sprawdzić też benzynke vpower....też czuć różnice....

Mam pytanie o wasze doświadczenia odnośnie tankowania na tanich stacjach przy marketach np. Lecrerc, Real (neste) itp

Zalewalem od jakiegoś czasu na stacji Leclerc Olsztyn(95 3.99) (98 4.09) wydaje mi się to paliwo jakieś trefne, może ta są tylko moje odczucia, widziałem kilka razy jak po 22 godz przyjeżdżała na te stacje cysterna orlenu,ale też słyszałem że kupują oni gorsze paliwo tzw ze słabszej partii.

Co jakis czas też zdarza mi sie zatankować na tej samej stacji - Leclerc Olsztyn. Tylko raz zatankowałem "coś" po czym moja almerka ledwo rozpędzała sie do 120 km/h. Ale to tylko jedna wpadka. Co do stacji przed Realem to dobra Neste. W tym przypadku to tylko taka złudna lokalizacji. Nie jest ona własnościa hipermarketu tylko prywatnej osoby, tej samej co na Warszawskiej. Najczęściej właśnie tam tankuje i wszystko jest oki.

Tankuję prawie zawsze na stacji przy Auchan na Górczewskiej (gaz i Pb) kilka razy dla porównania zatankowałem na Shell, Statoil, BP i stwierdzam że nie widać żadnej różnicy." to po co przepłacać" :D

Dodatkowo ostatnio po czyszczeniu gaźnika STP spalanie gazu spadło z 10 na 9 litrów.

Po przyspieszeniu zapłonu pali mi ok 8 litrów w mieście.

Na trasie troszkę więcej ale nie jadę poniżej 130

ja tankuje na neste , nic zlego sie nie dzieje i nie powinno sie zdarzyc

unikaj stacji typu non name i bedzie dobrze

co do roznicy miedzy pb95 a pb98 to ja osobiscie nie widze zadnej roznicy oprocz ceny , podobnie ma sie z Vpover na shellu - roznicy nie czuje

co do spalania to w trasie 5 litrow ( 90 - 100 km/h) , po miescie 7 - 8 l/100km :wink:

Gość MaXimus Wielki

Witam

Ja tankuje gaz na stacji Auchan (juz dawno tam nie tankowalem spalal mi 8l/100km), na stacji statoil (pali od 7,5 do 8,5l na 100 zadaz sie nawet 9/100) i na stacji Yet ( tutaj o dziwo spala mi 7 do 8 litrow na 100km).

pozdrawiam

na marketach to ja zadko tankuję - bo u mnie w Nowej Soli nie ma... jest w Zielonej i tam tankuję okazjionalnie... nie odczuwam skutków ubocznych takiego paliwa... nawet w służbowym HDi (peugeot partner)

a swoją nysęu siebie tankuję na shellu - bo tylko tam tankuje ;)

Ja zawsze w Almerze odczuwałem różnice między 95 a 98, na 98 Alma potrafiła mi spalić na zbiorniku ok. 1l/100km mmniej! Raz zatankowałem na Auchan.... i tylko raz! Wyraznie auto nie chciło jeździć!

raczej unikam tych stacji. Szczegolnie przy Auchan. Zawsze po taknowaniu u nich auto bylo zmulone. Teraz leje z BP i jestem zadowolony. Inna sprawa ze aby u mnie dojechac do Auchana lub innego dziada musze sie przebic przez pol miasta czesto w korku wiec odechciewa mi sie takich okazji.

Witam,

ja zawsze tankuje na shell i tylko v-power auto lepiej sie zbiera i ciszej pracuje i faktycznie mniej spala około 1-2litry :)

Nie uznaje innych stacji jak shell lub bp :)

Kiedys ojciec do astry2 zatankował na neste obok auchana efekt był taki ze auto dławiło sie nie miało mocy i do tego zapaliła sie kontrolka silnika po odwiedzinach na serwisie i podpieciu do kompa serwisant stwierdził paliwo do bani.. nie tankowac na stacji z ktorej pochodzi to paliwo.

Ja odradzam tankowanie na tych stacjach zaoszczedzisz grosze a na naprawe wydasz fortune ;)

Powiem tak: ponad 4 lata temu turlałem się kredensem, czyli dużym Fiatem. kilka razy zatankowałem w stacji na Oszołomie. Po którymś razie przy dojeżdżaniu do świateł silnik mi zgasł. Od tamtej pory omijam takie stacje paliw.

Wczoraj byłem w ASO na diagnostykę ABS-u i mechanik pokazywał mi kubek z zawartością "paliwa" spuszczoną z filtra oleju jakiejś Almerki. Okazało się, że na 3/4 kubka (standartowy kubek 200-250 ml) całe dno do wysokości ok. 2mm było wody, w niej pływały jakieś farfocle. Nie wiem, gdzie właściciel tankował, pewnie też chciał "oszczędzić" na paliwie.

Ja tankuję na Nestle, Jet, staram się tankować na markowych stacjach, ale i tak widać różnicę nawet przy benzynie 98 okt.

Witam!

Ja na razie (od 2 miesięcy) tankuję tylko na Shellu (Wrocław, Obornicka) ale po drugiej stronie ulicy jest Neste i kusi cenami. W Neste 98 jest tańsza o 20 gr do VPower 95. Ktoś może tutaj z wrocławiaków tankował? Nie chciałbym zamienić siekierki na kijek ;)

Pozdro!

Gość johny_fellow
po 22 godz przyjeżdżała na te stacje cysterna orlenu

No to jest bardzo możliwe, bo wszystkie stacje w Polsce kupują paliwo w Orlenie.

Z tym, że niektóre koncerny dodatkowo wzbogacają paliwa tak jak np.Shell z Vpowerami i BP z Ultimatami i poźniej rozwożą je innymi cysternami oznakowanymi lub nie.

Gość kmich76
ale po drugiej stronie ulicy jest Neste i kusi cenami.

nie mam złych doświadczeń z Neste, wręcz przeciwnie, jeździ tak samo jak na innych Pb. Z Oszołoma to rzeczywiście pił 1l więcej... :sad:

Gość rafalski
ale po drugiej stronie ulicy jest Neste i kusi cenami.

nie mam złych doświadczeń z Neste, wręcz przeciwnie, jeździ tak samo jak na innych Pb. Z Oszołoma to rzeczywiście pił 1l więcej... :sad:

To ja się też przychylę do wypowiedzi nie tankuję na oszołomie bo paliwo 1,2 gr tansze a syf jak 150-siat paliwo z woda :shock:

Tankuje na NESTE stacja blisko domu, tanio i szybko a paliwo dobre .

Byłem ostatnio w Wawie i zatankowałem na Neste samoobsługowej przy Trasie Toruńskiej. Wlałem pod korek, stamtąd bez zatrzymywania dojechałem do Płocka (ponad 120km) i nawet wskazówka się nie ruszyła z maksa. Znaczy - dobre paliwo było.

Na stacjach gdzie paliwo jest tańsze jest stare: tzn. Z zapasów nienaruszalnch ("rezerw federalnych" :wink: ) Paliwo w wielkich magazynach musi być wymieniane co kilkanaście miesięcy na nowe (stare gdzieś po promocyjnej cenie można opchnąć np marketom itd.

Podobnie jest z oponami stare znajdziemy u pana Kowalskiego za 3/4 ceny ale już mają 2lata.

temat pozostawiam..... Pozdrawiam

• 4 lata później...

Zatankowałem na tej stacji LPG na Auchan Bielany we Wrocławiu weszło ponad wielkość butli,a miałem jeszcze 1/2 zbiornika,po dyskusji(byłem z żoną i małym dzieckiem po 1400 km trasy) z chamskim kierownikiem stacji,który powiedział że to nie możliwe i nic go więcej nie interesowało,wezwał ponoć policję która nie dojechała przez ponad godzinę,sprawdziłem na 997,wezwania nie było! W końcu zrezygnowany zapłaciłem i złożyłem reklamację,niestety nie uznaną.Jeżeli was oszukają na tej stacji NIE PŁACIĆ!czekać wytrwale na Policje.Na koniec dodam że kierownik stacji na pytanie czemu tak traktują klientów powiedział :"a co miałem jeszcze panu l...e zrobić?!".Szkoda,że tego nie nagrałem :(.

pozdrawiam uczciwych kierowców.