Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Zacinajacy się pedał gazu w almerze

Gość dosel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Warto uscislic ze potencjometr to czujnik polozenia przepustnicy, jest on przy przepustnicy. Czy on tak sie zacina, mozliwe.

Pedal gazu jest na linke do przepustnicy. Przynajmniej w GA14DE tak bylo.

W 2.0D wydaje mi sie ze tez linka byla, a jesli sie myle to przepraszam.

Potencjometr pedalu gazu napewno mozna spotkac w N16 dCi.

• 3 miesiące temu...

mialem ten sam problem w zeszle wakacje, ale nigdy nie swieci mi sie zadna kontrolka, poprostu pedal sie blokowal i dopiero mocniejszym kopniakiem ruszal, denerwujace zwlaszcza przy ruszaniu ze swiatel, bo najpierw mocny nacisk "z rozpedu" wiec wiadomo ze jak juz popuscilo, to wysokieobroty wskakiwaly, to chwile poczekac, az opadna i dopiero ruszac...czasem z piskiem sie jechalo :P ale bardzo to denerwujace... no i teraz od czasu do czasu sie tak lekko zablokuje, ale doslownie na chwile, powiedzmy raz na tys km, wczesniej to doslownie co skrzyzowanie przez tydz czasu i mu przeszlo. wiec mowicie:

1. zeby potencjometr doczyscic i nasmarowac

2. niektorzy radza przepustnice przeczyscic...

mam 1.4 benz.

jest jakas zasada przy czyszczeniu przepustnicy, ze na co uwazac aby cos nie zaszkodzic?

ta no miales ten sam problem, tyle ze autor tematu mial diesla... ktory nie ma przepustnicy :!:

w benzyniaku czyszczenie przepustnicy, u mnie problem zniknal po tym, a mechanik sie dziwil ze w ogole ten mechanizm dzialal w takim syfie :!:

trzeba bedzie EGR wywalic w wakacje :D

• 1 miesiąc temu...

Hej wam,

kupilem zonie almerke n16 1,5 2001 i wszystko bylo cacy tylko wlasnie te przycinanie sie pedała gazu i gaśniecie autka przy redukcji biegu z hamowaniem.. Dalem autko do mechaniora, wyczyscil przepustnice i problem zniknal.. prawie, w ciagu trzech tygodni jezdzenia zgaslo jeszcze 2 razy w takiej sytuacji.. macie jakies nowe pomysly..?

Dodam, ze wszystkie filtry, oleje, paski, swiece wymienione...

Cześć, miałem ten sam problem i pomogło najzwyklejsze naciągnięcie linki gazu;)tylko nie przesadzaj bo obroty na "jałowym" wzrosną, 3 i problem zniknął

Gość Mlody666

I po raz kolejny piszę że temat nie dotyczy benzyniaków ani N16!!! U nas w silnikach CD20E nie ma ani linki gazu ani przepistnicy - jest potencjometr przy pedale i on z racji wieku się potrafi zacinać to tyle.

PRZESTAŃCIE ZAŚMIECAC TEMAT RADAMI O PRZEPUSTNICACH LINKACH I INNYCH DUPERELACH BO ONE GO NIE DOTYCZĄ!!!!

Co do istoty problemu to pytałem się elektronika samochodowego o to ostatnio to mowił tak jak to jest wyżej napisane - wyjmujemy, czyścimy wszystko smarujemy, regulujemy i śmiga dalej jak ta lala. Podobno już to robił pare razy i sporo jest zabawy więc i cena spora ale do zrobienia :D

• 3 lata później...

I po raz kolejny piszę że temat nie dotyczy benzyniaków ani N16!!! U nas w silnikach CD20E nie ma ani linki gazu ani przepistnicy - jest potencjometr przy pedale i on z racji wieku się potrafi zacinać to tyle.

PRZESTAŃCIE ZAŚMIECAC TEMAT RADAMI O PRZEPUSTNICACH LINKACH I INNYCH DUPERELACH BO ONE GO NIE DOTYCZĄ!!!!

Co do istoty problemu to pytałem się elektronika samochodowego o to ostatnio to mowił tak jak to jest wyżej napisane - wyjmujemy, czyścimy wszystko smarujemy, regulujemy i śmiga dalej jak ta lala. Podobno już to robił pare razy i sporo jest zabawy więc i cena spora ale do zrobienia biggrin.gif

witam, odgrzewany kotlet

mama n15 2.0D 99rok, potencjometr, brak przepustnicy

problem - zacinający się pedał gazu, przy obecnych opalach -> zjawisko narasta

jak to naprawić, gdzie leży problem, jak długo się to rozbiera, naprawia?

pozdrawiam

Gość pawciooo198307

Tez mam 2.0 d i problem rozwiązałem inaczej.Nasmarowałem spręzynke przy potencjometrze ale to do konca nie rozwiązało problemu.Jak wiecie te almerki(cd20e)mają tak jakby opózniony zapłon więc popusciłem srubki od pompy wtryskowej i pchnąłem ją lekko w kierunku do szyby(przyspieszyłem zapłon) i teraz pedał gazu chodzi jakby sztywniej i odrazu reaguje na nacisk i nic sie nie zacina.Ciesze sie teraz nie tylko niezacinającym sie pedałem gazu ale i lepszym przyspieszeniem i mniejszym dymkiem z rury przy mocniejszym bucie.