Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Samochód zastępczy - należy się czy nie ?

Gość pumba
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę zostawić samochód w ASO na 2 dni. Rdza na klapie czyli typowe dla N16 po FL (jeszcze na gwarancji). Czy należy mi się samochód zastępczy (bezpłatnie) czy też nie ? Jeśli tak to z czego to wynika ? Pytam jak lama bo jeszcze takiej sytuacji nie miałem. Proponują auto zastępcze ale odpłatnie.

Gość marcinde

z tego co wiem, auto zastępcze bezpłatnie przysługuje jedynie w przypadku, kiedy samochód jest zarejestrowany na firmę. jeśli natomiast na osobę prywatną, samochód zastępczy jest udostępniany na życzenie klienta, czyli odpłatnie. tak mi to wytłumaczono, gdy zostawiałem swoją lamerkę na kilka dni na naprawę gwarancyjną. nie pamiętam, jaki był koszt auta na dobę, bo się na nie nie zdecydowałem.

No witam, dzisiaj miałem podobna sytuacje ale z inna marka samochodu, tez zostawiałem autko do malowania bo niestety rdzewieje a jeszcze jest na gwarancji, autko jest na firme, usłyszałem dokładnie to samo ''moze pan wypozyczyc ale odpłatnie'' wiec zaczeła sie kłutnia przeciez auto jest na gwarancji co mnie to interesuje!!przeciez gdy zostawiam autko na naprawy mechaniczne zastpczaka dostaje!! co to za roznica czy maluja czy np wyminiaja silnik, dla mnie to naprawa i juz! powiedziałem im ze jak nie dostane autka zastepczego to moj szef wystawi im rachunek za tydzien pobytu autka u nich poniwaz autko jest w lisingu i my za to musimy płacic, facet zaczał sie migac ale wydał kluczyki do zastepczaka.

Mysle ze najpierw powinienes przeczytac warunki gwarancji, warto sie pokłucic bo przeciez na nogach nie bedziesz chodzic :grin:

Mysle ze najpierw powinienes przeczytac warunki gwarancji, warto sie pokłucic bo przeciez na nogach nie bedziesz chodzic :grin:

Proponują auto zastępcze ale odpłatnie. Coś mi się zdaje że porażka bo auto prywatne a nie w lisingu.

wiec jaka jest roznica miedzy naprawa lakiernicza a mechaniczna to i to jest robione na gwarancji!! a co na to wszystko mówia warunki gwarancji??

O bezpłatne możesz wystapić gdy służyło do prowadzenia działalności czyli w uproszczeniu gdy jest firmowe, ale rzadko sie zdarza, że dają bez gadania, często trzeba to wywalczyć i udowodnić, że auto pracowało a nie tylko woziło czyjs tyłek. Ja kiedys miałem podobną sytuacje ale w firmie ubezpieczeniowej sprawcy. Troche się poćwiczyłem i jakieś oświadczenia pisałem. Chcieli mnie zmeczyć i żebym odpuścił ale że to było auto, które ja użytkowałem (firmowe) to byłem twardy i pękli.

Przy prywatnym aucie nie wróże sukcesu.

Gość bartixxx

Ja miałem problem że coś w silniku przerywało.To była długa historia...W ASO trzymali almerke chba 2 tygodnie.Pamietam że dostałem zastepcze auto na 5 dni.Jednak pózniej z życzliwości kogoś z serwisu dali mi inną almere dopuki almerka(2004r) stała w serwisie