Gość adalbert Opublikowano 15 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2006 Cześć Temat stary ja ... Almerki . Mam problem, powraca co kilka miesięcy, spadające niebezpiecznie nisko obroty przy wysprzęglaniu. Czyściłem STP - pomogło, przepustnica czyściutka jak pupcia niemowlaka, ale od tygodnia powróciło, nie mogę sobie już z tym poradzić. Czyścić nie ma czego, bo czyste. Pisałeś o regulacji obrotów jałowego biegu, może wystarczy to podciągnąć - gdzie jest ta regulacja? Może ktoś może mi przesłać np. foto albo mogę się spotkać celem sprawdzenia co to może być. Jestem z Wawy, czekam na propozycje. Auto na wysprzęgleniu i zakręcie prawie gaśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkowal Opublikowano 15 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2006 pewnie gasnie ci na gazie. regulacja u gazownika-nic wiecej prawdopodobnie nie pomorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość volnaris Opublikowano 15 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2006 Cześć Temat stary ja ... Almerki . Mam problem, powraca co kilka miesięcy, spadające niebezpiecznie nisko obroty przy wysprzęglaniu. Czyściłem STP - pomogło, przepustnica czyściutka jak pupcia niemowlaka, ale od tygodnia powróciło, nie mogę sobie już z tym poradzić. Czyścić nie ma czego, bo czyste. Pisałeś o regulacji obrotów jałowego biegu, może wystarczy to podciągnąć - gdzie jest ta regulacja? Może ktoś może mi przesłać np. foto albo mogę się spotkać celem sprawdzenia co to może być. Jestem z Wawy, czekam na propozycje. Auto na wysprzęgleniu i zakręcie prawie gaśnie. Co prawda nie mam instalacji gazowej, ale mialem bardzo podobny problem co Ty, a mianowicie czasem po wysprzeglaniu obroty spadaly mi do ok 400 lub na wolnych dochodzilo nawet do 900, po delikatnym przygazowaniu wszystko wracalo do normy. Zaznacze, ze przepustnica byla idealnie czysta. Czasem tez silnik delikatnie przerywal powyzej 4 tys obrotow. Nie mialem pojecia dlaczego te objawy pojawiaja sie co jakis czas. Skojarzylem to z paliwem... i okazalo sie, ze to trafna diagnoza. Te problemy pojawily sie jak zaczalem lac BP 98 ULTIMATE na stacji niedaleko mnie. Wczesniej lalem to samo paliwo na innych stacjach BP i nie bylo tego problemu. Przerzucilem sie na SHELLA 100 oktanowego i problem zniknal. Zawsze uwazalem, ze BP 98 ULTIMATE to bardzo dobre paliwo, ale jedna stacja mnie do tego bardzo zrazila. Uwazam, ze 100 oktanowy SHELL to najlepsze paliwo dostepne na stacjach w naszym kraju. Silnik pracuje idealnie rowno, wskazowka obrotomierza nie ma nawet drobniutkiego skoku i zdecydowanie czuc wiecej mocy w nizszym zakresie obrotow. Nie zaobserwowalem zwiekszonego spalania przy dosc dynamicznej jezdzie, a przy w miare spokojnym poruszaniu sie zaobserwowalem nawet nizsze spalanie. Sprawdzilem to w ten sposob, ze zalalem zbiornik do pelna, przejechalem 100km i uzupelnilem brakujace paliwo. Spalanie wynioslo niecale 8 litrow na 100km z wlaczona klimatyzacja w zakorkowanej Lodzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost30 Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 Ostatnio też mialem problem z obrotami , tzn. przy wysprzęgleniu schodziły do 400 , falowały i czasami wskakiwały na 750 . Mechanik przeczyścił przepustnice i wszystko wróciło do normy , obroty spadają normalnie , nic nie faluje. Tylko że obroty nie schodzą do 750 a do około 900 , ten sam objaw jest na gazie i benzynie . Czy obroty w tych okolicach są dobre na biegu jałowym ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PiteroX Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2006 heh witka u mnie tez sie to dzialo po 2 latach uzytkowania gaz 1.4 pojechalem do gazowni podpieli do kompa i stwierdzili ze u nich inaczej wyswietla obroty ok +/- 200 ja na to ze mnie to nie obchodzi ma mi nie gasnac... :twisted: stwierdzili ze sonda padnieta i takie takie, generalnie nie wiedzieli o co chodzi wiec wgrali oprogramowanie od nowa ... i jak odlaczyli odjechalem i jest wsio ok tzyma ok 900 i ani razu nie zlecialy ...... od 2 miechow... [ Dodano: Czw 03 Sie, 2006 21:00 ] r* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Misiek_okecie Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2006 adalbert, regulacja silnika pomoże. Ja zapłaciłem 60zł za to i jest ok. Ew możesz sam podkręcić obroty za pomocą śrubokręta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.