Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak wymontowac stacyjke

Gość Deeno
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Maly problem mam.

Nie mozna przekrecic kluczyka w stacyjce. Problem zdiagnozowalem - nie odbija jakas zapadka ktora powoduje ze po wylaczeniu zaplonu mozna zablokowac kierownice. Po wyjeciu kluczyka trzeba jeszcze srubokretem lub czyms podobnym (wlozonym na milimetr) przekrecic jeszcze kawalek w lewo - slychac takie szczekniecie i wtedy da sie kierownice zablokowac. Inaczej bebenek blokuje sie tak ze wlozonym do konca kluczykiem nie daje rady w zadna strone.

Z dalszej zabawy zrezygnowalem bo juz ciemno sie zaczelo robic.

Chce jutro wyjac stacyjke i moze ja rozebrac.

Macie jakies doswiadczenia i wskazowki ktore moga sie przydac ?

Wstepnie wypatrzylem ze stacyjka jest chyba do kolumny kierownicy przykrecona ale nie widac tam srubki tylko cos w stylu nita.Ewentualnie jak zdjac ten 'kapsel' na wierzchu stacyjki (ten z napisami stop, acc, start itp).

Czy trzeba odpinac akumulator bo trzeba bedzie przewody od stacyjki odpiac ?

Micra K11 2000r.

odpinanie akumulatora nie jest konieczne wystarczy tylko wypiąć te przewody przy stacyjce :] chyba takie same śruby bez łba są w Golfach zazwyczaj da sie je odkręcić jedynie przecinakiem :] powodzenia

Problem wymontowania rozwiazany ;)

Faktycznie potrzebne bylo cos ostrego i mlotek - ale lekko poszlo. Byly dwie takie sruby.

Teraz dam stacyjke do jakiegos szpeca - moze ja troche zregeneruje bo kluczyk to juz wyglada jak rozklepany drut ;)

• 1 rok później...
Gość severyn

Podałby ktoś jakąś receptę na odkręcenie tych śrub bez nacięć w stacyjce ? Młotek i coś ostrego ? - to znaczy ? - lekko to jest skręcone ?

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłem w sklepie jakąś podróbkę stacyjki, która nie ma klucza z chipem i która nie ma imobilaizera. Moduł imobilaizera mogę ewentualnie przełożyć do nowej stacyjki, ale co z kluczem ? Czy mogę gdzieś dorobić klucz, żeby miał chipa z możliwością zaprogramowania ?

Z góry dzięki za pomoc

ja mam takie /glupie byc moze... ;) / pytanie-kupilam micre k11, przyjechala z 1 wlascicielem na moj parking, generalnie stan super, sewisowany itp. no i sobie siadlam wczoraj, pokrecilam 1 obrot kierownica-zablokowala sie, chyba ok ;) ale teraz wkladam kluczyk i nic-nie da sie ruszyc, odpalic-nie chcialam sie szarpac za bardzo-ale czy to jest normalne, ma zwiazek z zablokowana kierownica i trzeba probowac nia poruszac-czy to raczej problem jak w 1 poscie...? :/

Podałby ktoś jakąś receptę na odkręcenie tych śrub bez nacięć w stacyjce ? Młotek i coś ostrego ? - to znaczy ? - lekko to jest skręcone ?

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłem w sklepie jakąś podróbkę stacyjki, która nie ma klucza z chipem i która nie ma imobilaizera. Moduł imobilaizera mogę ewentualnie przełożyć do nowej stacyjki, ale co z kluczem ? Czy mogę gdzieś dorobić klucz, żeby miał chipa z możliwością zaprogramowania ?

Z góry dzięki za pomoc

jak ci nie zalezy na tym starym kluczyku to wydlub z niego transponder (to czerwone) i przyklej na super glue za cewka na stacyjce w odpowiednim miejscu. musisz sobie tak kombinowac zeby zgasla dioda immo i zeby mozna bylo odpalic auto. tylko w tym momencie pozbywasz sie seryjnego immo. ale to zadna szkoda. wiadomo co seryjne to badziewne.

ACC lub ON ale raczej ON. nie pamietam . przyklej go na gorze stacyjki tak troszke w prawo od pionu.

powodzonka

• 1 miesiąc temu...
Gość lokus-mentor

Sluchajcie! Ja mam tez problem i nie wiem czy to stacyjka. Opcja taka - przekrcam kluczyk to pozycji "zapalaja sie diody i laduje sie pompa" i wszystko ok. Potem z pozycji "zapalaja sie diody i laduje sie pompa przekrecam na maksa na pozycje "odpal" i cisza tylko "pyk pyk". ALE jak przekrece kluczyk miedzy "diodami" z "na maxa odpal" czyli tak w polowie to auto odpala. Pytanie?! Wina stacjki?

• 1 miesiąc temu...

Odświeżam, bo też zacząłem mieć problem z odpalaniem. Mianowicie - już drugi raz mi się zdarzyło, że chciałem odpalić samochód, a tu tylko takie "khy khy khy khy wrrrr, khy khy khy khy wrrrr". I nic! To otworzyłem maskę, wszystko popukałem, znowu chcę odpalić i tym razem załapuje. Tylko, ze nie wiem co, z tych rzeczy, które tam pod tą maską postukałem, jest przyczyną! Zdarzyło się to w takich odstępach miesięcznych mniej więcej. Czy ktoś wie, co to może być? Pomóżcie laikowi, który umie tylko płyn w spryskiwaczach uzupełnić...

Pozdrawiam

_Rydz

P.S. elektryk1e, za co te pozdrowienia? :)

_Rydz, takie jakby tarcie jest tylko i silnik nie kreci? jezeli tak to bendix rozrusznika. jak jest chlodniej to mozesz miec czesciej miec problem.

• 1 miesiąc temu...