Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144] Chcę kupić Primerę 2.0 - CVT czy manual ?

Gość kkros
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Ja z sąsiedniego kącika. Żona użytkuje Micrę a ja mam okazję sprowadzić Primerę z Niemiec. Co do sprawdzenia tam na miejscu to nie ma problemu bo mój kuzyn jest blacharzem w Niemczech i może mi sprawdzic pod kątem technicznym. Pytanie dostyczy jaką wersję wybrać. Mam w sumie trzy opcje 2.0 ok 100 tyś km z 2001, 2.0 ok 60tyś km ale automat i 1.8 z 2001 ok 75tyś km. Ceny podobne stan też wg kuzyna. Wsyztskie to wersje kombi z b dobrym wyposażeniem. Czytałem forum i znam bolączki tego modelu ale nie zmienia to faktu że nie wiem co wybrać. Niestety duzo jeżdze po mieście (Poznań) stąd spalanie jest istotne a gaz jest opcją dopuszczalną ale niezachwycjaącą. Ile to coś pali?

Hej

Ja z sąsiedniego kącika. Żona użytkuje Micrę a ja mam okazję sprowadzić Primerę z Niemiec. Co do sprawdzenia tam na miejscu to nie ma problemu bo mój kuzyn jest blacharzem w Niemczech i może mi sprawdzic pod kątem technicznym. Pytanie dostyczy jaką wersję wybrać. Mam w sumie trzy opcje 2.0 ok 100 tyś km z 2001, 2.0 ok 60tyś km ale automat i 1.8 z 2001 ok 75tyś km. Ceny podobne stan też wg kuzyna. Wsyztskie to wersje kombi z b dobrym wyposażeniem. Czytałem forum i znam bolączki tego modelu ale nie zmienia to faktu że nie wiem co wybrać. Niestety duzo jeżdze po mieście (Poznań) stąd spalanie jest istotne a gaz jest opcją dopuszczalną ale niezachwycjaącą. Ile to coś pali?

Witaj

Jak spalanei jest tobie naistotniejsze to bierz z silnikiem 1.8 wiadomo, ze spali mniej troche niz 2.0 tymbardziej od wersji 2.0 z automatem. Jeśłi jednak dopuszczasz zagazowanie i nie przeszkadza ze jest automat (słabsze przyspieszenie i większe zuzycie paliwa) to bierz automat (najmniejszy przebieg) jesli cenowo sa podobnie. Musisz sie zastanowić sam czego chcesz od samochodu :-)

pozdrawiam

Nie wiem jak wygląda w praktyce użytkowanie skrzyni CVT, ale mój automat w mieście drastycznie zwiększa zapotrzebowania na paliwo. Np o ile w trasie zadowala się 9-10l gazu, to w mieście przeważnie wychodzi 14-16l. I to raczej 16 niż 14 ;)

no tak, jak spalanie ważne to bierz manuala. ja bym brał 2.0 bo 1.8 to podobno cudo coto pali jak 2.0 a jeździ jak 1.6 :))

1.8 to nie cudo :-) Nie wiem jak pali w P11 ale w P12 roznica jest i to znacząca 2 litry wiecej 2.0 pali na miescie. Ja bym bral pod uwage tez przebieg 100 tys. a 60 tys. (srednio 20tys rocznie) dwa lata roznicy ale tak jak juz mówiłem trzeba przeanalizować komu do czego jest potrzebny samochod i czego oczekuje od samochodu. Wypisac na kartce plusy i minusy i zdecydować :-)

pozdrawiam

Nie wiem jak wygląda w praktyce użytkowanie skrzyni CVT, ale mój automat w mieście drastycznie zwiększa zapotrzebowania na paliwo. Np o ile w trasie zadowala się 9-10l gazu, to w mieście przeważnie wychodzi 14-16l. I to raczej 16 niż 14 ;)

I to przemawia raczej przeciwko automatowi w moim przypadku...

Witaj

To masz prostrzy wybór 2.0 lub 1.8. Sprawdź, która jest w lepszym stanie w środku i na zewnatrz. 2.0 zawsze spali tobie wiecej niz 1.8 ale musisz pamietac ze dynamika bedzie lepsza tak jak juz mówiłem musisz na spokojnie przanalizować co jest twoim celem :-)

Ja mam 1.8 tylko że w budzie nowszej i nie narzekam, jeżdze duzo po miescie, pali mi 9.5 litra na 100km. W trasie spala mi ok. 7 litrow i nie mam problemow z wyprzedzaniem.

pozdrawiam

Witaj

Jak spalanei jest tobie naistotniejsze to bierz z silnikiem 1.8 wiadomo, ze spali mniej troche niz 2.0 tymbardziej od wersji 2.0 z automatem. Jeśłi jednak dopuszczasz zagazowanie i nie przeszkadza ze jest automat (słabsze przyspieszenie i większe zuzycie paliwa) to bierz automat (najmniejszy przebieg) jesli cenowo sa podobnie. Musisz sie zastanowić sam czego chcesz od samochodu :-)

pozdrawiam

Też się skłaniam do 1.8. Dużo sie naczytałem na temat tego silnika. Niby to jak mawiają cos co jeździ jak 1.6 a pali jak 2.0 ale coś mi się wydaje że mimo wszystko jest trochę oszczedniejszy a i z awaryjnością nie jest chyba aż tak źle. 2.0 jest ok ale jakbym miał dodać sekwencję to juz 4000 ekstra... Dotychczas jeździłem Puntem a auto potrzebuję rodzinnie :) kombi mi odpowiada, cena jest akceptowalna - 25000 ze wszystkim (czerwone tablice, ubezpieczenia, oplaty wszytsko). Jak pisałem auto ma być rodzinnym samochodem a że dodatkowo użytkowane po mieście to inna sprawa - trzeciego nie kupię :)

Przebieg całej trójki jest podobny (no moze automat ma mniej) ale nie sądzę żeby miało to aż takie znaczenie - wszystko zależy od stanu technicznego

Gość peryskop

idziesz w dobrym kierunku,teraz czy 1,8 czy 2,0 :grin: mysle ,że większe zużycie paliwa( ok. 2l )są do akceptacji

Witaj

Też się skłaniam do 1.8. Dużo sie naczytałem na temat tego silnika. Niby to jak mawiają cos co jeździ jak 1.6 a pali jak 2.0 ale coś mi się wydaje że mimo wszystko jest trochę oszczedniejszy a i z awaryjnością nie jest chyba aż tak źle. 2.0 jest ok ale jakbym miał dodać sekwencję to juz 4000 ekstra... Dotychczas jeździłem Puntem a auto potrzebuję rodzinnie :) kombi mi odpowiada, cena jest akceptowalna - 25000 ze wszystkim (czerwone tablice, ubezpieczenia, oplaty wszytsko). Jak pisałem auto ma być rodzinnym samochodem a że dodatkowo użytkowane po mieście to inna sprawa - trzeciego nie kupię :)

Przebieg całej trójki jest podobny (no moze automat ma mniej) ale nie sądzę żeby miało to aż takie znaczenie - wszystko zależy od stanu technicznego

Ja tez potrzebowalem auta rodzinnego, po zapakowaniu calej rodzinki jest ok. Naprawde nie narzekam na ten silnik

pozdrawiam

CVT to inny automat

On jexdzi na stałych obrotach Mi przy średnich korkach na klimie (Wawa) bierze 12-13 litrów ale jak dasz w dupe to i 14 weźmie

W trasie 7-10 zaleznie od nogi

Straszny muł ze startu (najniższe przełożenie starcza do 80km/h) dobiero od ok 60 wciska w fotel

Z zalet - bardzo komfortowy

quote]

idziesz w dobrym kierunku,teraz czy 1,8 czy 2,0 :grin: mysle ,że większe zużycie paliwa( ok. 2l )są do akceptacji

Witam,

2 litry zalezy jak patrzeć gazu to fakt nie duzo ale benzyny mysle ze duzo jak na przejechane 100 km, 10 na miescie a 12 ? Kazdy musi sobie odpowiedzieć na to pytanie :-) Ja w kazdym bądź razie wole jak pali mi 10 na miescie a nie 12 :-) i to nawet kosztem dynamiki, ale o gustach sie nie dyskutuje :-)

pozdrawiam

CVT to inny automat

On jexdzi na stałych obrotach Mi przy średnich korkach na klimie (Wawa) bierze 12-13 litrów ale jak dasz w dupe to i 14 weźmie

W trasie 7-10 zaleznie od nogi

Straszny muł ze startu (najniższe przełożenie starcza do 80km/h) dobiero od ok 60 wciska w fotel

Z zalet - bardzo komfortowy

OK, może CVT jest inny ale i tak stosunek spalania w mieście do spalania na trasie masz podobny jak ja. Wychodzi na to samo, że apetyt automatu rośnia wprost proporcjonalnie do zagęszczenia ruchu :)

• 1 miesiąc temu...

Ja mam automacik CVT i wiem już jedno. Do manuala nigdy w życiu się nie przesiądę.

Moja żona twierdzi to samo.

Fakt że na starcie nie rozpieszcza ale i tak wszystkie te bzyki miejskie nie mają szans. Ale w trasie - panie. Odzew jest natychmiastowy a i ciąg jak w odrzutowcu. Testowałem od 0-100 i wychodzi mi jakieś 10,5 bez specjalnych zachodów. Gdyby nie start przyspieszenie byłoby lepsze niż w manualu. Troszkę chyba z dolnym przełożeniem przesadzili

Ale nie ma tego złego. Przy 160 km/h mam około 3000 tys obrotów i w samochodzie cichutko i przyjemnie :) i jak chcem przyspieszyć to dzieje się to szybko i odczuwalnie. :)

I nie podejmuj decyzji po 5 minutach jazdy. CVT trzeba się nauczyć jeździć.

Spalanie. ?

W Warszawie przy lekkiej nodze 12-13 przy cięzkiej tak jak moja 15 nie jest wygórowane

Na trasie jadąc delikatnie pali 7 a dynamicznie 9-9,5. Niewiele więcej niż w manualu. Książak podaje że zaledwie 0,3-0,5 l /100