Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Brak mocy w Micra K11

Gość angello
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

hej!

Samochód:

Nissan Micra K11, r. 1993, 1.0 16V

Samochód w pierwszej swojej dłuższej trasie zaczął się dławić, nie miał mocy. Nagrzewał się. Ruszanie pod górkę przypominało jechanie furmanką z koniem :) rowerzysta mnie wyprzedzał. Jak zatrzymałem samochód na 5 minut to później jechał z pełną mocą.

Obecnie nawet odpoczynek mu nie pomaga. Nie wchodzi na obroty, dławi się. Maksymalna prędkość - 90 km/h.

Wymienione/sprawdzone:

Filtr paliwa (nowy), katalizator na rurze (wywalony, nowy) katalizer przy silniku wywalony, świece - nowe, fabrycznie nowe; kopułka (nowa), przepływomierz powietrza i silniczek krokowy działają, kable wsadowe do iskier nie mają przebicia, samochód był podłączany do komputera - zero błędów, palec przy kopułce dobry, rura wydechowa - bardzo dobry wydech, nie zapchana, yyyy... no może o czymść zapomniałem, ale generalnie chyba wszystko zostało sprawdzone.

Samochód był u kilku mechaników i żaden nie pomógł. Nikt nie wie co mu się stało.

Po wywaleniu katalizatorów samochód działa trochę lepiej, ale nadal nie ma mocy.

Czy ktoś może z Was miał podobny problem i mógłby mnie trochę naprowadzić ?

Bardzo, bardzo z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

pozdrawiam

Moim zdaniem przyczyna tkwi w przeplywomierzu powietrza ,proponuje sprawdzic to urzadzenie.Tak sie teraz zastanawiam czy istnieje mozliwosc sprawdzenia przeplywomierza przez podpiecie do urzadzenia diagnostycznego.A swieci Ci kontrolka check engine

[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 ]

o nie do czytałem do konca.Nie mam zielonego pojecia co to moze byc

A może coś z pompą paliwa

:?:

POzdro

hej! dzięki za odpowiedź

Mówili mi, że pompka paliwa albo działa albo nie i że na pewno to nie jest pompka.

Może tak być, że wadliwie działa?

pozdrawiam

POzdro

hej! dzięki za odpowiedź

Mówili mi, że pompka paliwa albo działa albo nie i że na pewno to nie jest pompka.

pozdrawiam

Oczywiście! U mnie pompa miała jakaś nieszczelność i objawiało się to brakiem mocy i spalaniem w granicach 10 l.... Po zmianie pompy pierwszy problem zanikł a spalanie to ok 5,5 l/100 km przy ok 120 km/h. Po za tym jak rozkręciłem silnik to w misce oleju było duuużo Pb...

pzdr

to chyba źle Ci powiedzieli... u mnie pompa szwankuje i od 2000 do 3,500 rpm silnik zamula dopiero potem jedzie... a na LPG jest luzik tylko pompa buczy...

nie slyszales jakiegos buczenia z okolic tylnej kanapy??

pojedź do jekiś mechaników i niech sprawdzą ciśnienie paliwa przed listwą wtryskową, powinno być ok 2,5 bara (dokładnie nie wiem ile), jeżeli ciśnienie jest mniejsze to padła pompa paliwa lub regulator ciśnienia

bzdurą jest stwierdzenie że pompa działa albo nie......

POzdro

hej! dzięki za odpowiedź

pozdrawiam

u mnie pompa się nie wyrabiała i tylko do 100km/h się rozpędzała podobne obiawy były jak u ciebie teraz mam pompe od calibry i śmiga jak szalona