Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Montaż nowej chłodnicy

Gość maglev

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Właśnie kupiłem nową chłodnicę do mojego autka, ponieważ w starej pozostały tylko pionowe rurki i wentylator bez przerwy się załącza wqrwiając mnie niemiłosiernie. Moje pytanie...otóż na co zwrócić uwagę przy jej wymianie i jaka jest kolejność robót?. Czy przed założeniem odkamienieć instalację? aaaa.....i czy ktoś wie gdzie w GA16DS znajduje się odpowietrzenie?

Pozdrawiam :)

Odpowietrznik znajduje się na gumowej rurce nad kolektorem ssącym co idzie do kabiny (taka plastikowa śrobka na płąski śrobokręt).

Kolejnosc demontarzu najprościej wykonać tak:

1) odkręcić i zdemontować wentylatory (odpiąc kostę, odkęcić od gory dwa wkręty)

2) odkręcić przy samej chlodnicy cybant trzymajacy dolnego węrza, podłorzyć jakieś naczynie i spuścić wodę

3) góry wąrz także odkręcić przy chłodnicy

4) odkręcić oba mocowania chłodnicy (te czarne co trzymają chłodnicę od gory, są one przykręcone do belki nakrętkamię na klucz 10)

5) wysówasz ją do góry i wywalasz, zawracając uwagę żeby nie pogubić dolnych tulejek gumowych ktore trzymają chłodnicę w budzie.

Pamiętaj żę wszystkie te czynności przeprowadzasz z ustawionym w kabinie sówakiem ciepla w pozycji NAJCIEPLEJ.

Dziękuję za szybką odpowiedź, na łykend zabieram się za robotę, tylko muszę zaopatrzyć się w 2 browczany jak na domorosłego mechaniora przystało :D

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...