Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

DZIWNE STUKI w okolicy prawego przedniego koła

Gość ZWIERZAK
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ZWIERZAK

Witam

Od jakiegoś czasu słyszę stuki z okolic prawego przedniego koła.

1. Sprawdzane na ścieszce diagnostycznej podobno całość zawieszenia jest OK

2. Przy bujaniu autem nic nie słychać, odgłosy sa dopiero przy zjazdach z krawężników przy wybojach w momocie kiedy koło opada.

3. Dźwięk głuchego metalicznego uderzenia

4. Ostatnio wymieniane tarcze hamulcowe.

5. Auto to K11 z 1998r.

Pytania:

1 Czy ktoś wie co to może być ?

2. Czy można źle zamontować tarczę hamulcową ?

3. Ile kosztuje drążek stabilizatora ?

Ja też obstawiam sworzeń - miałem taką sytuację, że był dopiero słyszalny jak koło było lekko obciążone - tzn samochód uniesiony do góry ale opona dotykała ziemi.

Coś mi stukało ale podczas większych przeszkód np. tory. Pojechałem do warsztatu samochód w górę - bujanie, wyginanie kołem - nic nie słychać nie widać. Oki może to coś chwilowego - wyjechałem z warsztatu i po chwili znów słychać :evil: Wjechałem tym razem na kanał - ruszanie kołem i nic. Kolega z lekka wpieniony, że coś sobie ubzdurałem.... Na drugi dzień znów przyjechałem z tym samym objawem ... na podnośnik znów i nic.... w momencie gdy samochód już był prawie opuszczony brakło prądu - koleś wpieniony kopnoł w koło ... i wtedy usłyszeliśmy ten dźwięk :D:D ja byłem zadowolony bo miałem racje, że coś jednak słyszałem a koleś był mocno zdziwiony taką sytuacją. Po ok 20 min włączyli prąd i dokładnie zbadaliśmy - występowało tylko przy cześciwo obciążonym kole ;)

Ja też u siebie słyszałem stuki w okolicach prawego koła, ale okazało się że wypadła uszczelka od rury do nawiewu od strony pasażera i tłukła przy wstrząsach.

• 1 miesiąc temu...

Mam to samo w mojej Almie ... sworznie wymienione, amorki ok, łączniki stabilizatora wymienione, łożysko amortyzatora (górne mocowanie) wymienione i dalej stuka pozostaje sworzeń tylny wachacza (ten przykręcany do podwozia) który nie występuje jako część zamienna (tylko z całym wachaczem), no chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.

z czym to sie wiąże ? jak sie naprawia jakie koszty?

szczerze mowiac nie wiem :| planuje jakos za miecha lub dwa wstawic autko do garazu .. wezwac znajmoka mechanika i rozkrecic wsztko i zobaczyc co tak stuka mi .