FeJa Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Witam Wszystkich. Model Nissan NOTE z 2010 r., (1,4 VISIA) kupiony w salonie w kwietniu 2011 r. Na nalepce na słupku pisze: przód 2,5 tył 2,5 !!! Czy tak rzeczywiście mają być napompowane koła??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Skoro tak pisze to tak ma być .Choć dla mnie trochę dziwne ,praktycznie co rocznik to inne ciśnienia w gumkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 jeżeli jest to ogumienie wąskim profilu 75, to znów mając na uwadze analogię z jednośladami wydaje się to logiczne - wąskie opony muszą mieć odpowiednio wyższe ciśnienie.W starszych egzemplarzach Note (z szerszym profilem) zalecenia odnośnie pompowania tylnej osi mają spore "widełki" w zależności od jej obciążenia. W tym przypadku, jak sądzę - żeby uniknąć zabawy w dopompowywanie i upuszczanie powietrza wybrano wartość dla obciążenia maksymalnego.Nie bez znaczenia jest też chęć zaoszczędzenia ułamków litra benzyny, bo auto z tak napompowanymi oponami zużyje jej z pewnością mniej. Minus to skaczący i prowadzący się niekomfortowo tył (przy pustej kanapie i bagażniku) i szybciej zużywające się elementy zawieszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyR Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 rocznik 2010-rok modelowy 2011 visia 1,4 silnik, opony 175/65/15 84T Bridgestone: 2,5-2,2 bez względu czy załadowany czy nie. dziwne... ja napompowałem do jazdy po mieście troche mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 sądzę,że mimo wszystko warto trzymać się zaleceń producenta. niedopompowana opona ma tendencję do szybszego zużywania bieżnika po obu zewnętrznych stronach a silnik spali więcej paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyR Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 sądzę,że mimo wszystko warto trzymać się zaleceń producenta. niedopompowana opona ma tendencję do szybszego zużywania bieżnika po obu zewnętrznych stronach a silnik spali więcej paliwa pozwolę sobie nie zgodzić się. Uznałem,że jest to (2,5-2,2) max ciśnienie, dlatego do jazdy po mieście dałem troche mniej. Ew. można przyjąć, że 2,5-2,2 jest normalne to pod obciążeniem trzeba by jeszcze dopompowac co wydaje się za dużo. Jeździłem po mieście z 2,5-2,2 i wydaje się to za dużo. Prawdę mówiąc nie rozumiem firmy Nissan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Spróbuj 2.3-2.1 Zobacz czy w tedy nie wzrośnie spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyR Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Spróbuj 2.3-2.1 Zobacz czy w tedy nie wzrośnie spalanie. Tyle właśnie mam napompowane. Niestety nie mam komputera pokładowego a autem jeździ żona. Pomimo 2 liczników przebiegów dziennych zawsze zapomina je wyzerować i nie mam jak sprawdzić zużycia paliwa:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 To nie zeruj codziennie,natankuj do pierwszego wybicia i w tedy wyzeruj.Przy następnym tankowaniu zrób to samo i przeliczysz całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartus2737 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 ja mam na aluskach nissana 195/55/16 ale jakie ciśnienie było nie wiem bo tydzień polatałem i na zimę przekładałem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi