Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Elektryczne szyby

Gość appaloosa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość appaloosa

Bawię się ostatnio z podłączeniem el szyb do almerki - kupiłem komplet 2 na przód i 2 na tył z kablami i przełącznikami.

Mam pytanko: czy wystarczy wpiąć konektor męski w żeński ( ten pomiędzy dzwiami przednimi )

Tutaj mam konnektor w drzwiach

P1000719.JPG

Tutaj stary oryginalny ( dwa rzędy - jeden 4 a jeden 7 pinowy )

P1000718.JPG

a tutaj nowy od el szyb z 4 rzędami pinów:

P1000721.JPG

PYTANIE:

Czy do konnektora żeńskiego musze doprowadzać dodatkowe przewody na te piny czy powinno to być, jeśłi nie to jak to zrobić i za ile :smile:

Ile dałeś za ten bajer też się zastanawiałem nad kupnem.

Jak rozbierałem drzwi ( wymieniając głośnik) pod tapicerką kolo lusterka była taka mała kostka może to tam się wpina a jak nie to po co to było hmm...

Kupiłeś nowe czy od rozbitka?

I czy ktoś się zastanawiał nad kupnem takich uniwersalnych. Słyszałem że są badziewne ale nie wiem.

z tego co wiem to są 2 gniazdka przy lusterku, jedno do szyb, drugie chyba do podgrzewania lusterek

Zell'u z tego co pamiętam też masz korbki w swoim kicaku myślałeś na elektryką?

No myślałem, i chyba zamontuje, ale musi być to oryginalny mechanizm, nie chcę problemów z tym mieć. Zastanawiam się nad tym czy zmieszczą się silniczki z GTI (tam drzwi i szyba są wieksze) bo cała instalacja jest za***iście fajnie zrobiona, zamiast przewodów poprowadzona jest taśma (taka płaska). Muszę jednak znaleźć jeszcze boczki w moim kolorze tapicerki (z elektryką boczki miały znacznie dłuższą podpórkę na ramie)

Jest zresztą 1 czy 2 tematy traktujące o montażu el. szybek do Almy.

Gość appaloosa

Witam

Za komplet 4 podnośników z całą elektryką i przyciskami zapłaciłem 600 PLN - odbierałem osobiście . Komplet nie jest nowy - z rozbitka, ale wszystko jest ok ( tzn wygląda ok - jeszcze nie sprawdzane - ale gość zarzekał się że sprawdza i że działa :lol: ) .

Tyle że nie wiem właśnie co z tymi pinami - kabel wymienia się za ten poprzedni, gdzie przewody idą do wtyczki centralnego zamka , głośnika, el lusterek, podgrzewania lusterek.

Pożyczyłem próbnik, idę zaraz do samochodu przestawić w miejsce gdzie jutro rano jest cień :D , to zobaczę czy na konnektorze jest jakies napięcie w dodatkowych portach.

te szare male kostki to od podgrzewania lusterek, jezeli n15 nie miala fabrycznie el szybek to nie ma instalacji pociagnietej w kostkach.

Co radzisz ? Podciągnąć do kostki ( bardzo utrudniony jest do niej dostęp ) czy raczej na około jakoś ?

Gość appaloosa

Sprawdzałem wtyczkę i tam są kable doprowadzone ( oprócz do pinów co są w starym kablu ) także do jednego rzędu ( środkowego ) 4 ro pinowego - który nie mógł być wykorzystywany w starym kablu bo wtyczka męska nie ma pinów.

Znacie jakiegos elektryka co się na tym zna ?

[ Dodano: Sob 29 Lip, 2006 ]

Podczas zabawy z montaże m el szyb przestał mi działać centralny zamek - tzn coś tam klika przy zwarciu przewodów koło schowka, ale zamek się nie załącza.

Nie wiecie co to może być ?

Wszystkie bezpieczniki są ok.

Przekładałem przekażnik od centralnego zamka i może on siadł - nie wiecie jak to sprawdzić ?

Niestety nie znam odpowiedzi na powyższe pytania. Chciałbym natomiast zapytać o inną sprawę tj moduł sterowania szybami w N15. Czy standardowo taki jest zamontowany i trzeba się do niego tylko dobrać. Jeśli jest standardowo, to gdzie się znajduje i jakie funkcje, w szczególności czy:

- ma zabezpieczenie nadprądowe

- ma funkcję komfort tzn podnoszenie/opuszczanie szyby po krótkim przyciśnieciu przycisku

Dzięki

To jeśli dobrze rozumiem, jak się nie ma wersji z el. szybami, to o module również nie ma co marzyć? Znaczy się trzeba zmajstrować coś samemu, lub kupić gotowca np SSM2 z poznańskiej Proximy.

btw ile dałeś za przyciski od Forda Mondeo?

25zl sztuka, tylko moje byly bez wiazki kabli, (opcja luzem, byly tansze), jak zrobisz tak jak ja (daj maila podesle schemat) to otwieraja sie zamykaja tyle ile trzymasz nie ma funkcji auto.

• 1 rok później...

witam.

Koledzy kopiłem cały komplet do elektrycznych szyb, niby cały komplet (elek, mechanizmy , przyciski i boczki) ale teraz przeglądam książkę "sam naprawiam.....) i znalazłem coś takiego :(f734968150dad24f.jpg

kurde będą mi szybki bez tego działały?? dodam ze kupowałem "wszytko" żeby mieć taka sama funkcjonalność jak w oryginale, czyli np. automatyczne opuszczanie po krótkim naciśnięciu. Dodam że mam elektryczny szyberdach wiec nie mam sie o to martwić? Zgory wielkie dzięki za info

Tlumaczenie tego "czegos" dziwnie brzmi.

U mnie nie slychac przekaznikow pod kierownica jak uzywam szyb.

Moze to poprostu jakis przekaznik ktory daje prad na szyby podczas przelaczenia stacyjki na ACC.

Montuj a bedziemy pomagali jesli bedzie trzeba :)

• 3 miesiące temu...

zamontowałem dziś oryginalny siłownik w prawe drzwi ale z opuszczaniem nie ma większych problemów ale siłownik sam nie podnosi szyby, trzeba mu pomóc:( nie wiem co robic, kominowac czy sobie odpuścić elektryczne szybki :/

zamontowałem dziś oryginalny siłownik w prawe drzwi ale z opuszczaniem nie ma większych problemów ale siłownik sam nie podnosi szyby, trzeba mu pomóc:( nie wiem co robic, kominowac czy sobie odpuścić elektryczne szybki :/

A przesmarowałeś prowadnice szyb? Może są już zuzyte i maja luzy i podczas podnoszenia jest opór miedzy uchwytem szyby a szyną...

prowadnice były myte i od nowa smarowane, tylko ze faktycznie ja nie zwróciłem na to uwagi ale moje szyby super lekko nie chodzą, a na samym dole prowadnic tych bocznych już sie rdza pojawiła :<

a mnie kolega zmartwił :| u mnie tez cały komplecik czeka na zamontowanie, nie myślałem nawet o takim problemie :( Mozę na próbę sprobuj dać zasilanie bezpośrednio z akumulatora. Daj znać jak rozwiązałeś problem

klajgus, dałem sobie spokój :< moje szyby nie chodzą za lekko i dlatego pewnie ten problem, przycinają sie jak podnoszę do góry.

kombinowałem różnie ale sie poddałem, mam znowu na korbkę.

jedynie na panelu środkowym obok ręcznego mam 2 przyciski. (chętnie zamienię ten plastik z przyciskami na inny bez otworów ;) chce tylko 25 zł za przyciski)

dałem sobie spokój :< moje szyby nie chodzą za lekko i dlatego pewnie ten problem, przycinają sie jak podnoszę do góry.

kombinowałem różnie ale sie poddałem, mam znowu na korbkę.

jedynie na panelu środkowym obok ręcznego mam 2 przyciski. (chętnie zamienię ten plastik z przyciskami na inny bez otworów ;) chce tylko 25 zł za przyciski)

kurde nie za łatwo sie poddałeś?? może kup na allegro inne uszczelki, przecież to musi działać jak masz oryginały. Co do panelu środkowego to mi sie CHYBA nie przyda bo ja kupiłem cały komplecik 4 podnośniki 4 boczki i całą instalacje elek. ze środka auta. Mam nadzieje ze u mnie obejdzie sie bez problemu. Ty masz 3 czy 5-cio drzwiową almere??

• 2 tygodnie później...

witam

to ze opuszcza a nie podnosi to moze trzeba wyregulowac

u siebie mialem tak ze szlo w gore i sie ciela ale leka regulacja na srubkach i jest ok

niema tam za wielkiej regulacji ale na prowadnicach ponaciagalem i dokrecilem i narazie jest chodzi

a mam elektryczne dostawiane tylko ze ja se wstawilem tylko z prawej strony przycisk kolo recznego i instalacje zrobilem sam jakos pokombinowalem i sie udalo i dziala

N15 3D

• 3 tygodnie później...
Gość klajgus

I sie pochwale :D wkoncu założyłem u siebie elektryczne sterowanie szybek, powiem szczerze łatwo nie było ale dlatego bo zakładałem sterowanie na 4 okna i zacząłem od tylnych, musiałem pociągnąć całą instalacje elek. a z przodu :) miła niespodzianka!!! a mianowicie instalacje elekt. miałem już w aucie, ale sie ucieszyłem :D wystarczyło tylko przełożyć instalacje z wnętrza drzwi na tą z almery z elektryką i wszytko zadziałało :one: Czas operacji-- cały dzień :( ale dodatkowo wygłuszyłem drzwi od wewnątrz odrazu. Na koniec jeszcze jedno pytanko, "jęczy" mi jeden podnośnik tylko wtedy gdy jest zimno np. rano, jak słoneczko ogrzeje drzwi jest już cisza, muszę sie do niego dobrać, tylko nie wiem czy rozbierać sam silniczek elektryczny czy tą "przekładnie"?? miał ktoś z Was tez taki przypadek??