Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Filtr kabinowy - chyba nie warto oszczędzać /smród/

Gość jurgenik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jurgenik

Jeżdżę moją P11 już siódmy rok. Problem smrodu z klimatyzacji nigdy mnie nie dotyczył. Zawsze regularnie co 20kkm wymieniałem filtr kabinowy i zawsze był to oryginał. Niestety w tym roku coś mnie podkusiło żeby 20zł zaoszczędzić. Kupiłem na Allegro jakiś niby superhiper filterek i na dodatek węglowy. Co prawda nie był taki gładki i śliski jak oryginał, ale ogólnie prezentował się dobrze. Nie wiem czy to jego wina, ale skoro przez tyle lat wszystko było OK a teraz jak włączam klimę to w aucie śmierdzi jak w kurniku to przyczyny upatruję właśnie w tym filtrze. Przed sezonem magik od klimy psikał też do wlotów specyfikiem na grzyba. Też wcześniej tego nie robiłem i było cacy. To lato jest co prawda wyjątkowe, ale myślę, że właśnie jakość włókien - a w szczególności brak jakiegoś składnika nasączającego sprawia, że coś sobie tam rośnie i gnije. Może się mylę. Jakie macie inne sugestie?

Gość suspicious

mam ten sam problem, kupiłem filtr FILTRONA i po wymianie czuć nieprzyjemny zapach ale tylko przy samym nawiewie, po załaczeniu klimy "smrodek" znika, myślę że ten "zapach to rzeczywiście wina słabej jakości filtra

pozdrawiam wszystkich bez wyjątku

ja osobiscie watpie - przeciez nie ma tam wlokien jakis septycznych, mysle ze zawsze sie cos przedostanie i osiada na chlodniczce, gdzie jest najwiecej wilgoci i tam kwitnie - grzybki i inne drobnoustrojstwa - ja ostatnio jak odgrzybialem klime to rozebralem obudowe delikatnie i nawalilem tej pianki do srodka i potem dlugo mialem spokoj... sprawdz tez czy nie zatkala ci sie rurka odwadniajaca w komorze silnika... kanaly nie maja wiekszego znaczenia - jedynie tyle ze moze sie tam gromadzic kurz i splynie wraz z pianka..

pzdr

Gość jurgenik

Właśnie myślę że chodzi o te jak to nazwałeś "włókna septyczne". To tak jak w tynku na domu - jedne kwitną jak wiosenna łąka a na innych spokój. Albo fuga do klinkieru - zwykła ma białe wykwity a dobra trzyma kolor. Sorki za te budowlane porównania, ale nie jestem chemikiem i nie znam fachowej terminologii, a niedawno dom remontowałem i taka analogia mi się nasunęła.

Mało prawdopodobne, aby rodzaj filtra kabinowago miał wpływ na "zapaszek".

Polecam samodzielne odgrzybianie klimy wg opisu w dziale "Zrób to sam" jak dla N15.

Preparat kosztuje 30-40 zł i starcza na wieloktrotne użycie. Sprawdzone

Mało prawdopodobne, aby rodzaj filtra kabinowago miał wpływ na "zapaszek".

Polecam samodzielne odgrzybianie klimy wg opisu w dziale "Zrób to sam" jak dla N15.

Pare dni temu to robilem i po wyjeciu filtra nie widzialem tam zadnego parownika od klimy...Jednakze napsikalem tam pianki dosc sporo potem do nawiewow i jest ladny zapach a fetor zniknal :razz:

dziś przeprowadziłem taką operacje i jest spoko :grin: + wymiana filtra(a jaki był zasyfiały!!! :shock: )

• 1 miesiąc temu...

ja właśnie dostałem wszystkie filtry jakie chyba są w aucie :lol: wszyskie firmy KNECHT w tym filtr kabinowy(41zł) - wyglada b.dobrze ramka itd. co sądzicie o tych filtrach?

Czesc,

kupiłem jakiś filtr w takim sklepie internetowym. Coś tam "nipparts" czy jakoś tak. Poprzedni był zarypany żużlem (igły, trawa, ptasie pierze - chyba się jaskółce dostało, sierść i włosy, pył, kurzy, syf jednym słowem). Wraziłem nowy, ale smród stęchlizny pozostał. To taki typowy zapach, jak ze starej piwnicy. Będę odgrzybiał wkrótce. Dam znać jak efekty.

Pozdrówka

Kosman

Gość AUTOMAT_82

A czy możecie mi powiedzieć gdzie znajduje się filtr kabinowy w P11? Słyszałem że dojście jest od strony schowka. Czy łatwo się go wymienia? Kupiłem jakiś czas temu P11 i przymierzam się do wyczyszczenia układu klimy.

A czy możecie mi powiedzieć gdzie znajduje się filtr kabinowy w P11? Słyszałem że dojście jest od strony schowka. Czy łatwo się go wymienia? Kupiłem jakiś czas temu P11 i przymierzam się do wyczyszczenia układu klimy.

Filtr kabinowy masz za schowkiem. Musisz wymontować schowek, żeby się dostać do filtra. Nie jest to zbyt skomplikowane. Demontaż schowka, wymiana filtra i montaż schowka zajął mi ok 15 - 20 minut

Znalazłem gdzieś na jakimś forum, że można kupić sobie węglową 'płachtę' do okapów kuchennych w sklepie AGD i przymocować ją do filtra kabinowego. To nie było na forum nissanka.

Próbowałem odgrzybić instalacje i częściowo się udało. Efekt jest taki, że zapach stęchlizny zniknął, ale po wyłączeniu klimy i pozostawieniu nadmuchu zaczyna lecieć takie 'duszne powietrze'. Jak z pralni pościeli na koloniach ;-) Nic nie śmierdzi, ale taka duchota leci. A może to tylko wrażenie, bo w końcu leciało zimne a teraz ciepłe :-)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

przyłaczajac sie do tego mam pytanie jak dostac sie do kratki nawiewu od strony pasarzera bo mi sie polamala w cholere i chce ja wymienic. chcial bym iwedziec czy trzeba cala deske rozkrecac i zdejmowac ja z poducha :oops: czy wystarczy jakos inaczej to zrobic odp pozdrooowki narazie moja primera kombi (1,6 pelen wypas bez podgrzewanych foteli i skory) jest okk dalem za nia 18tys z 99r 1rejestracja 2000r jak mowicie dobra cena??

Kto mi powie gdzie jest ten filtr kabinowy w P11 bo leci mi smrodek z nawiewu

Zdemontuj schowek pasazera. Filtr jest za nim. A tu link:

http://www.filtron.com.pl/2005/katalog/instrukcje/1096k.pdf

Wielkie dzięki Kosman teraz to co innego leci świerze powietrze a stary filtr ważył chyba tone

• 2 miesiące temu...