blandman Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 Po uruchomieniu silnika(po postoju minimum 30 minut) , kontrolka oleju swieci przez dosc dluga chwile. Zwykle powinna gasnac własciwie natychmiast. Towarzyszy temu dzwiek, jakby silnik chodził na sucho... Stan oleju jest, olej wymieniany regularnie. Co to moze byc? pompa olejowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 obawiam się że to moga być panewki korbowodowe. Czy jak na wolnych obrotach dodajesz gazu słychać tyrkotanie narastające wraz ze wzrostem orbrotów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blandman Opublikowano 31 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 nic takiego nie slychac. Jedyny problem to zaraz po uruchomieniu. oleju nie bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 Może to napinacz łańcucha hałasuje, u mnie jest tak samo. Kiedyś u nas na forum wyczytałem, że może to być tez wina kiepskiego filtra oleju, wymieniłem go na lepszy jest lepiej ale i tak napinacz będę wymieniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blandman Opublikowano 31 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 przed chwila bylem u mechanika... Stwierdził, że skoro problem jest na zimnym silniku to nie ma tragedii i jest to czujnik cisnienia oleju. Natomiast jesli byloby to na cieplym silniku to dopiero wtedy bylyby to panewki lub pompa olejowa. co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 Witam. Pierwszą rzeczą jaką ja bym zrobił, to zmierzył ciśnienie oleju. Niedużo roboty i niedrogo, a dużo można się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blandman Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2006 W taki razie może ktos wie gdzie można zmierzyc cisnienie oleju? Najlepiej w okolicy Nowego Dworu Mazowieckiego lub w Warszawie. Objezdzilem znane mi warsztaty i nigdzie nie maja do tego sprzetu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Ja mysle ze musisz zmienic olej na lepszy... prawdopodobnie masz zly olej i jak samochod postoi cala noc to schodzi ci z hydropopychaczy i rano jest efekt taki ze przez chwile do momentu gdy nie napelnia Ci sie popychacze to swieci sie sie kontrolka... Olej moze tez schodzic z pompy oleju bo zaworek zwrotny nie trzyma juz ze starosci. Moze masz za maly poziom oleju? Trzeba to wszystko pospawdzac... i bedzie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość flo Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Też mam podobny problem. Wystapił po zmianie oleju. Olej - Mobil S 10W40. Filtr BOSHa, taki sam był poprzednio. Po odpaleniu zimnego silnika kontrolka oleju pali się 1-2 sek. i słyszalny jest ten dziwny dzwięk(szmer) - 1-2 sek. Pozdrawiam, flo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Też mam podobny problem. Wystapił po zmianie oleju. Olej - Mobil S 10W40. Filtr BOSHa, taki sam był poprzednio. Po odpaleniu zimnego silnika kontrolka oleju pali się 1-2 sek. i słyszalny jest ten dziwny dzwięk(szmer) - 1-2 sek. Pozdrawiam, flo jaki olej miales poprzednio? 15W40? Mineral? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość flo Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Niestety tego nie wiem Mój mechanik powiedział, że najlepiej bedzie jak wleje się półsyntetyk. Nagarów żadnych nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blandman Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Olej mam 10 W 40, stan oleju jest (na tyle to sie znam!), oleju nie bierze (jak juz pisalem w poprzednich wypowiedziach). Dzis zostawiłem u mechanika. Zobaczymy co ciekawego mi powie.... Nadal szukam kogos kto zmierzy cisnienie oleju. [ Dodano: Czw 03 Sie, 2006 19:06 ] No i jest diagnoza. Mechanik stwierdził ze halasuje walek rozrzadu i doradził zeby nie ruszac. Jezdzić i sie nie przejmowac. Jak bedzie ten problem wystepował na rozgrzanym silniku to wtedy trzeba bedzie sie martwic. Mnie to zastysfakcjonuje bo nie musze wydawac kasy 8) ale z drugiej strony ... Jesli ktos okaze sie madrzejszy to chetnie skorzystam z rady :twisted: No i nadal chce zmierzyc cisnienie oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi