Gość cytawa Opublikowano 18 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2004 Mam Almere 1,5DCi i po drobnych naprawach lakiernczych po złozeniu przestał działac predkościomierz -natomiast obrotomierz działa - co to moze być ponadto był wymieniany przegób i na czas wymiany została załozona półoś z przegóbem ale bez koronki ABS - i od tamtej pory świeci sie lampka ABS czy nalezy pojechac na serwis i skasować bląd komputera czy mozna jakoś inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zetek Opublikowano 18 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2004 Jeżeli masz już założoną półoś z koronką i sięświeci kontrolka ABS-u to musisz ją skasować komputerem w serwisie. A jeśli chodzi o prędkościomierz to albo nie masz podłączonej kostki w skrzyni biegów. I teraz nie wiem bo nie przerabiałem jeszcze tego bo albo masz czujnik prędkości właśnie w skrzyni biegów lub impulsy są podawane po przez ABS z czujników kół. Więc czasami może to być powiązane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 26 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2004 Czujniki ABS sa powiazane wlasnie z odczytem predkości. Albo coś źle podłączone przy kole, albo właśnie zresetuj awarię ABS w kompie. WWL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosc Opublikowano 12 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2005 niestety a moze stety moge cie zapewnic ze czujniki abs nie sa wzaden sposob polaczone ze wskazaniem predkosciomierza. nie mozna buksowac kolami i obserwowac wzrastajacej predkosci :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 12 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2005 niestety a moze stety moge cie zapewnic ze czujniki abs nie sa wzaden sposob polaczone ze wskazaniem predkosciomierza. nie mozna buksowac kolami i obserwowac wzrastajacej predkosci :roll: Myslisz czysto teoretycznie, chyba ze mi powiesz ze jestes specem od ABS-u i to robiles w Almerce. Przyznaje sie ze do Almerki (na szczescie) sie nie musialem dotykac. Jednak w innych markach czujniki ABS wchodza na tyle w uklad kontroli trakcji, ze wylaczajac ABS bezpiecznikiem, predkosciomierz zamiera. To jest na tyle inteligentny uklad ze masz przy 4 kolach po czujniku (malo kiedy tylko 2). Z kazdego kola zbiera informacje i porownuje roznice w predkosci krecenia sie wlasnie kola. Wystarczy jeden czujnik walniety i juz awarie komp wywala co wlasnie moze sie objawiac brakiem odczytu predkosci. Niezauwazyles ze na lodzie jak buksujesz kolami to predkosc wzrasta ?? Jezeli w Nissanach jest inaczej zwracam honor :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.